Minden, amit a gyógynövénygyűjtésről tudni szeretnél

Amikor kirándulni mész, látsz ezernyi csodás növényt, de nem tudod melyik micsoda vagy mit tud? Érdekelne a gyógynövények gyűjtése, de nem tudod, hogy indulj el? Most összegyűjtöttük, azokat a legfontosabb tudnivalókat, melyek minden, a témára fogékony olvasót érdekelhetnek.

Egyre többen vagyunk azok, akik szeretnénk nagyobb tudást, rálátást a gyógynövények világára. Vannak innen-onnan összeszedett információik, tudásanyagok, hogy melyik gyógynövény miért vagy épp mire jó, de alapos ismeret birtokában ez inkább veszélyt jelenthet, mintsem biztos támpontot.

Mi a legfontosabb a gyógynövénygyűjtéssel kapcsolatban?

Az első szabály, hogy rendelkezzünk a gyógynövénygyűjtéshez megfelelő növényismerettel! Tudnunk kell megkülönböztetni az olykor rendkívül hasonló, esetenként mérgező fajokat egymástól! Megfelelő növényismeret hiányában inkább csak csodáljuk a növényeket.

Honnan gyűjtsük őket?

Az egyik legfontosabb szabály, hogy a termőhely, ahol szedünk, legyen tiszta, a forgalmas utaktól legalább 500 méter távolságban helyezkedjen el. Továbbá ne gyűjtsünk sem hulladéklerakón és közelében, de vasúti töltésről sem!

Például a bodzát, hiába vannak a legszebb virággal nyíló bokrok az utak mentén, onnan tilos szedni a gépjárműforgalom okozta szennyeződések miatt.

Ami az erdőgazdálkodó területet illeti, az köteles tűrni az egyéni szükségletet meg nem haladó gomba, vadgyümölcs, gyógynövény állami erdőben való gyűjtését. Fontos, hogy a gyűjtésre alkalmas tisztások is az erdő részét képezik.

Mi a helyzet a védett területekkel?

Ez esetben a fő szabály, hogy védett természeti területen nem gyűjthetünk szabadon, még 2 kg alatti mennyiséget sem! Hazánkban védett természeti területnek számítanak: a nemzeti parkok, a tájvédelmi körzetek, a védett és fokozottan védett természeti területek, a természeti emlékek, valamint a védett természeti területnek minősülő Natura 2000 térségek és a helyi jelentőségű védett természeti terület.

A védett természeti területen a nem védett gyógynövény gyűjtéséhez mindig engedélyt kell kérned!

És mennyit gyűjthettek?

Személyenként és naponként legföljebb 2 kilogramm gyűjthető szabadon, a nem védett területen, állami erdőben. Ez a gyűjtött mennyiség kereskedelmi forgalomba nem hozható.

Miután megvizsgáltuk a legfontosabb szabályokat nézzük meg, hogyan is sajátíthatjuk el a gyógynövények ismeretét.

Hogyan ismerjük fel az egyes gyógynövényeket?

A Györgytea két lehetőséget javasol a gyógynövények iránt érdeklődőknek.

1.Ismeretszerzés a bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi és lánya Lopes – Szabó Zsuzsa gyógynövényes könyveiből. Ezekben a könyvekben nem csak az egyes gyógynövényeket ismerhetitek meg, de azt is, hogy a növényeknek melyik részét és mikor kell gyűjteni. Ez nagyon fontos, mert a rosszkor és rosszul leszedett gyógynövény nem úgy fog hatni, ahogy kellene.

Jelenleg az alábbi könyvekből tudtok tájékozódni a gyógynövények világáról:

  1. Ha ellenben jobban szeret a gyakorlati tudást az elméleti mellett/helyett, akkor a minden évben rendszeresen induló, késő tavasztól, kora őszig tartó Gyógynövénytúrákra érdemes ellátogatnod, ahol kiváló túravezetők mellett szerezhettek életre szóló élményeket és tudást Bükkszentkereszten.

Most nézzünk meg pár gyógynövény gyűjtésére vonatkozó szabályt:

Galagonya

Ha kedvező az időjárás, akkor május közepéig gyűjthetjük az egybibés és a cseregalagonya virágos hajtásvégeit. Az előző évi ágak végein zömök, alig néhány cm-es kis leveles hajtás fejlődött, amely virágzattal zárul. Viszont sietned kell, hogy még a teljes virágzás előtt begyűjtsed a virágos hajtásvégeket.

Fekete bodza

Május végén, június elején virágzik a fekete bodza, melynek bódító illatú virágzatát nagy gondossággal kell gyűjtened. Ekkor a bogernyő külső virágai már kinyílottak, míg a belsők még bimbós állapotúak. Ahhoz, hogy a kényes virágok ne barnuljanak meg, szárítás után is szép világos színűek maradjanak, célszerű kosarakba, dobozokba lazán gyűjtened.

Mezei kakukkfű

Sokszor már áprilistól illatozik a réteken és mezőkön a mezei kakukkfű.  Bár a vadon előforduló kakukkfüvek sokfélék, de gyűjtéskor nem különítjük el őket. Teljes virágzásban gyűjtjük a virágos hajtásokat, ekkor tartalmazzák a legtöbb illóolajat.

Fehér akác

Nem csak a gyógynövénykedvelők szeretik az édeskés illatú fehér akác virágát, a méhek is előszeretettel látogatják, így csak óvatosan a gyűjtéssel, ha nem szeretnél egy-egy csúnya csípést. A levágott fürtökről még frissen le kell foszd a kis virágait.

Bővebb információ a gyógynövényekről: www.gyorgytea.hu