Milyen játékot válasszunk gyereknapra?

Olykor komoly fejtörést tud okozni, hogy mivel lepjük meg csemeténket. Mi az, ami játékosan fejleszt, de örömöt és sikerélményt is okoz, mert az életkorának megfelelő? Ha épp tanácstalanul bóklászunk a virtuális polcok között, Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértőjének tanácsai segíthetnek az életkor szerinti ideális játéktípust megtalálni.

0 és 1 éves kor között

A gyerekek fejlődésének egyik legintenzívebb és leglátványosabb korszaka. Az apró csecsemő egy éves korára önállóan közlekedő kisgyermekké cseperedik. A érzékszervek fejlődése, a nagymozgás fejlődés szenzitív szakasza ez, a legfontosabb, hogy ingergazdag környezetet biztosítsunk ebben az izgalmas időszakban a felfedezéshez, a környezet megismeréséhez és a fejlődéshez.

Ideálisak a különböző formájú, anyagú játékok. Játékszőnyegek, rágcsa rongyok, forgó és hangot adó, csörgő játékok. Az esti fürdéseket színesíthetjük fröcskölő vagy a vízen úszó, öntögethető játékokkal is.

2 és 3 éves kor között

Az óvodáskorig a gyerekek mozgása és szókincse rengeteget fejlődik, érdemes ezért ebben a korszakban ezekre a tevékenységekre fókuszálni, ha játékot választunk. Minden, ami a nagymozgás fejlődését segíti jó ajándékötlet lehet, biztosak lehetünk benne, hogy a gyerekek is örülni fognak neki. Élvezettel játszanak például labdákkal – érdemes különböző méretűeket is beszerezni – karikákkal, pallókkal vagy hintákkal. A beszéd és a szókincs fejlesztéshez ajánlhatók a képes könyvek, képes kockák és egyszavas kártyajátékok.

4 és 7 éves kor között

Az óvodás évek alatt tovább gazdagokig a gyerekek nyelvhasználata, bővül a szókincsük. A nagymozgásban az egyensúlyérzék és a koordináció fejlődik, fontos állomásához érkezik a finommotorika fejlődése: kialakul a stabil ceruzafogás. A gondolkodási műveletek is fejlődnek, erre a korszakra jellemző a logikai gondolkodás megalapozása, a társas kapcsolatok alakulása.

A beszédfejlesztő játékok ebben a korosztályban is ajánlhatók, a mozgásfejlesztők közül az egyensúlyt és koordinációt fejlesztő – például kétkeréken kerékpározni, ugrókötelezni, trambulin – játékokkal bővíthetjük a sort. A kézműves eszközökkel, építőjátékokkal szívesen is játszanak és ezek a finommotorikai fejlesztésben is fontosak.A társas kapcsolatok alakulásával a szerepjátékok – például játékkonyha, szerelő asztal, orvosi táska – és a társasjátékok is egyre népszerűbbek ebben a korosztályban.

7 és 10 év között

A kisiskolás korosztályban az olvasás, írás és számolás elsajátítása és ezek játékos gyakorlása kap fontos szerepet. A logikai gondolkodás fejlődésével már a komolyabb gondolkodást igénylő játékokat is érdemes megismertetni velük. Ilyen például a sakk, vagy egy bonyolultabb építőjáték. A feladatlapos füzetek, matematikai műveleteket gyakorló vagy betűlapos kártyák, természetismerethez, az önálló közlekedéshez – például kresz ismeretek – kapcsolódó társasjátékok is kedveltek.

10 év felett

12-13 éves korban már jellemző az identitás keresés megjelenése, a kiskamaszoknak sokszor már kialakult ízlésük, érdeklődési körük van – ami persze még viszonylag gyorsan változik.Megnő a társas kapcsolatok jelentősége, a kortársak társasága és véleménye egyre fontosabbá válik. A logikai gondolkodásuk és a problémamegoldó képességük is fejlődik. A nehezebb logikai játékok mellett például a nyomozós társasjátékokkal vagy a kooperációs társasokkal még biztosan jó hangulatú családi programot tudunk velük szervezni.

Forrás: www.jatekliget.hu
Fotók: freepik.com