Milyen az igazi barátság? 5 fontos tény a baráti kapcsolatokról

A barátság az egyik legfontosabb kapcsolatrendszer az életünkben. Épp ezért érdemes a baráti érzelmeinket július 30.-án, a barátság világnapján is megünnepelni – akár egy baráti találkozóval!

A legújabb kutatások szerint a magány épp olyan egészségtelen ás ártalmas, mint a dohányzás vagy a hatalmas túlsúly. Társas lények vagyunk, a családunk és a szerelmünk mellett nagy szükségünk van a barátság nyújtotta emberi kapcsolódásokra is. Ráadásul a mindennapi életben is könnyebb dolga van annak, akinek nehezebb helyzetekben azonnal a segítségére sietnek a barátai. Egy biztos: a barátság július 30.-i világnapján mindenkinek van mit ünnepelnie.

A barátok száma a személyiségünktől függ

A személyiségünktől függ, hogy nagy baráti kört tartunk fenn, vagy csak néhány baráti kapcsolatot ápolunk. A barátok száma nem jelent semmit, a kapcsolatok minősége viszont annál inkább. Ám sok emberrel is lehet őszinte, igazi barátságot fenntartani, és a szűk baráti kör tagjainak mindegyikével sem mélyül el teljesen a barátság. Ez azonban szintén nem baj: a mély kapcsolatok mellett szükségünk van olyan barátokra is, akikkel egyszerűen csak jól érezzük magunkat együtt, mert közös az érdeklődési körünk, de nem ismerjük egymást igazán bensőségesen.

Felnőtt korban is kialakulhat a barátság

Sokan panaszkodnak arra, hogy a gyerekkori barátságok felnőtt korukra kikoptak az életükből, és úgy érzik, hogy felnőttként már nem lehet új barátokat szerezni. Szerencsére ez nem igaz. Bár tény, hogy gyerekként intenzívebben éljük meg a barátság jelentette kötődést, felnőttként sem lehetetlen új barátságokat kialakítani. Egyszerűen csak közeledjünk nyitottan azok felé, akik körülvesznek bennünket. Az azonos érdeklődési körű embereket tömörítő klubokban, tanfolyamokon, sőt, akár a munkahelyünkön is találhatunk barátokat.

Az online világ nem árt a barátságoknak

Az online világról az a sztereotípia járja, hogy elidegeníti az embereket, és a felszínes kapcsolatok ápolására ösztönöz. Ám valójában a közösségi oldalak is csak eszközök, amelyeket jól is lehet használni. Tarthatjuk például a segítségükkel a kapcsolatot azokkal a régi barátokkal, iskolatársakkal, akikkel az utóbbi években vagy akár évtizedekben elsodródtunk egymás mellől, és akikkel egyébként valószínűleg nem hívnánk fel egymást rendszeresen. De új emberekkel is kapcsolatba kerülhetünk. A mély, szoros barátságaink minőségén azonban nem változtat az online élet – ha az igazán közeli barátainkkal épp annyit találkozunk, mint korábban, semmi sem romlik el.

Az igazi barátság sem mentes a konfliktusoktól

Ahogy egy szerelmi kapcsolatban, vagy egy házasságban is lehetnek összezördülések, úgy a barátság is járhat néha konfliktusokkal, akármilyen régi és szoros kapcsolatról van is szó. Ami nem mindegy, az az, hogy hogyan oldjuk meg a vitákat, képesek vagyunk-e őszintén, vádaskodás nélkül, tisztelettel kommunikálni és megoldásra vagy kompromisszumra jutni. És ha már itt tartunk: épp az igaz barátok előjoga, hogy néha akár a hibáinknak is őszintén tükröt tartsanak, és időben szóljanak, ha valami ostobaságot készülnénk elkövetni.

A barátságnak különféle szakaszai is lehetnek

Ahogy az életünk változik, úgy változnak a barátságaink is. Lehet, hogy akivel fiatalon nagyon közel álltunk egymáshoz, attól elsodornak az életünk változásai egy időre, hogy aztán akár évek múlva újra szorosabbá váljon a barátság. Lehet, hogy a családi életünk változásai fűzik szorosabbra vagy engedik lazábbra átmenetileg a barátságunkat. Nincs ideális barátság-típus, és nincs a barátságnak ideális íve, vagy intenzitása sem. Ahogy az életünk alakul, úgy alakulnak a szoros kapcsolataink is.

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője