Miért kell minden családi kertbe egy kerti játszótér?

A gyerekek testi-lelki fejlődésének legjobb eszköze a szabad játék, és különösen fontos, hogy a kicsik minél többet játsszanak kint a szabad levegőn. Aki kertes házban él, annak mindenképp érdemes élnie azzal a rengeteg előnnyel, amit egy természetes anyagokból készült, esztétikus kerti játszótér nyújt. Máris mutatjuk, mi mindennel tudja mindez gazdagítani a gyereket!

Ahogy Albert Einstein mondta, „a játék a kutatás legjobb módja”.

A gyerekek ösztönösen tudják ezt, elég csak megnézni őket akkor, amikor van idejük a szabad játékra. A kicsik ösztönösen mozgásra vannak „huzalozva”, nekik az a természetes, ha szabadon rohangálhatnak, kúszhatnak, mászhatnak. A városi játszótereket megnézve látványosan igazolva láthatjuk mindezt: a gyerekek az egész napos, fárasztó ülés és fegyelmezett viselkedés után itt engedik ki a gőzt, és itt szereznek elég energiát ahhoz, hogy másnap is megbirkózzanak a feladatokkal.

Mire jó a játszótér?

A mozgás jótékony hatásait senkinek sem kell bemutatni. A fizikai aktivitás segít az immunrendszernek, az idegrendszernek, csökkenti a stresszt, és formában tartja az egész testet – különösen, ha mindeközben a szabadban vagyunk, és elegendő D-vitaminra tehetünk szert. A gyerekeknek azonban az is fontos, hogy ne csak szigorúan szabályozott keretek között, testnevelés órán vagy sportági edzéseken mozoghassanak, hanem teljesen szabadon, a fantáziájuk által irányítva is lehetőségük legyen a mozgásos játékra.

A játszótéri játékok többsége egész testes edzést ad a gyerekeknek: a mászókákon való függeszkedés erősíti a felsőtestet, a mászás a lábakat, közben pedig javul a mozgáskoordináció, a feladatmegoldó képesség, fejlődik az idegrendszer, és az agy is. A hintázás egyes kutatások szerint a testtudat, a motoros funkciók és a mozgáskoordináció fejlesztése mellett a szemnek és az idegrendszernek is jót tesz. Nem véletlenül mondják, hogy az a gyerek, akinek sok lehetősége van a szabad mozgásra, általában az iskolában is jobban teljesít. Vagyis aki különösen szem előtt tartja a gyerek iskolai teljesítményét, az akkor teszi a legjobbat, ha minél többször hagyja a kicsit a játszótéren játszani. Ez nem csak az óvodások számára fontos, az iskolásoknak is szükségük van efféle kötetlen, mégis a szervezet minden részét fejlesztő mozgásra.

 

Közösségi vagy kerti játszótér?

Mindehhez persze a városi, közösségi játszóterek is megfelelnek. Ám ezeknek a nagy, közös tereknek számos előnyük mellett hátrányaik is vannak. Bár tény, hogy a játszótér a gyerekek szociális fejlődésének egyik fontos színhelye, sok városi játszótér egyszerűen túlzsúfolt. Az óvoda, iskola utáni órákban sok játszótéren szó szerint alig lehet elférni, hosszú perceket kell várakozni a játékokra, így sokkal gyakoribbak a konfliktusok a gyerekek és a szülők között is. Lássuk be, akármennyire szeretjük mi, felnőttek is a kedvenc edzőtermünket, ha túl sokan vannak, elmehet tőle a kedvünk. Miért várnánk hát a gyerektől, hogy jól érezze magát egy ordítóan zajos, zsúfolt játszótéren? Ráadásul a mostani, járványos időkben nem mindegy, milyen tömegben játszik a gyerek, hányan fogdosnak össze egy-egy játékot.

Milyen plusz ad a kerti játszótér?

Aki kertes házban lakik, annak több szempontból is jó megoldás lehet egy igényesen kivitelezett, természetes anyagokból készült fa játszótér. Vajon miért?

Először is, több időt ad a gyereknek a játékra. Ha a városi, lakótelepi játszótérre járunk, akkor bizony nem csak a gyerek szabad idejéhez kell alkalmazkodnunk, hanem a szülők teherbírásához is. Ha a szülőnek ott kell állnia a gyerek mellett a játszótéren, akkor nem megy a mosógép, nem készül a vacsora, nem halad a család élete. Ha viszont a kertben kéznél van a kerti játszótér, akkor egy bizonyos életkor felett a gyerekek önállóan is játszhatnak, miközben a szülők bent a házban elvégzik a szükséges feladatokat. Persze a picikre a kerti játszótéren is vigyázni kell, de a nagyobb óvodások és a kisiskolások már önállóan is kimehetnek. Ezzel nem csak az önállóságuk növekszik, hanem több idejük is jut a játékra, mintha a vacsora miatt korán haza kellene menni a játszótérről. A saját kerti játszótér ráadásul sosem zsúfolt, és az apró játékokat, a kismotort, a homokozó készletet sem kell összekészíteni, mielőtt kimennénk játszani. Így otthon felejteni sem tudunk semmit. Ráadásul a vécé és a kézmosási lehetőség is ott van elérhető közelségben.

Nem lesz magányos a gyerek?

A kerti játszótér és a kerti hinta felépítése során sokan attól tartanak, hogy az a gyerek, aki a saját kertjében játszik, magányos lesz. Pedig ennek nem kell feltétlenül így lennie, mint sok minden, ez is csak a kreatív megoldások kérdése. Ha több gyerek is van a családban, máris megvan a gyerektársaság. És persze a közelben lakó barátokat is át lehet hívni játszani. Ráadásul ilyenkor az összeszokott csapatnak nem kell megküzdenie azokkal a gyerekekkel, akikkel valami miatt képtelenek kijönni. A kerti játszótér ráadásul az introvertáltabb gyerekek számára is remek megoldás lehet – ők általában kisebb csoportban érzik jól magukat, és megrettenhetnek a zsúfolt, zajos játszóterek hangulatától.

De milyet válasszunk?

A kerti játszótér és a kerti hinta telepítésénél az elsődleges szempont a biztonság, így csakis olyan építményt válasszunk, amelyik megfelel az EU biztonsági előírásainak. Az építmény biztonságos rögzítését is jobb, ha szakember végzi el.  A természetes anyagú, fából készült kerti játszótér nem csak esztétikusabb, mint műanyag rokonai, de az időjárás viszontagságait is jobban bírja. A legjobb, ha olyan játszóteret választunk, amely többféle mozgásra is lehetőséget ad: a toronymászóka aljába például kerülhet homokozó, de akár bunker vagy játékkonyha is. A mászófal az egész test izmait megdolgoztatja, miközben javítja a mozgáskoordinációt, a csúszda pedig minden gyerek számára izgalmas, kalandos játék. A kerti játszótér külsejét pedig a gyerek kedvenc fantázia-játékaihoz lehet igazítani: lehet belőle kalózhajó, de akár a hercegnő kastélya is. A kerti játszótér mellé érdemes szintén fa állványzatú, a biztonsági előírásoknak mindenben megfelelő hintát telepíteni – erre is remek példákat találhatunk a Wickey cég internetes oldalán, ahol a többszemélyes fészekhintától a nagyobbaknak való hintáig mindenféle megoldásra láthatunk példát.

Szerzőnk: Csiki Judit, Happy Family munkatárs