Miért a dánok a legboldogabbak a világon? Infografikán a 6 „titkos” összetevő

Több mint 40 éve a dánok a legelégedettebb emberek a világon. 1973 óta az OECD felmérésiben folyamatosan Dánia vezeti a legboldogabb országok listáját. Magyarország a 100. helyet sem éri el. Vajon a mi a titkuk?

A kulcs a szemléletükben van és az ennek megfelelő neveltetésben. Ha össze akarnánk foglalni a lényeget, akkor 6 témát érdemes említeni: játék, hitelesség, átkeretezés, empátia, ultimátumok kerülése és a hygge. Ha még nem világos, leírom a lényeget, illetve egy infografikán szemléltetem is ezt a 6 összetevőt.

A stresszjárvány világszerte óriási problémákat okoz. A versenyszellem, a sikerorientáltság, az énközpontúság és a teljesítménykényszer elidegenít, növeli az elégedetlenség érzését és sajnos a pótszerek használatát. Durva szám, hogy Amerikában a Nemzeti Egészségügyi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2005-2008 között

400%-kal nőtt az antidepresszánsok használata.

A gyerekeknél is egyre több a pszichés zavar, például egyre többet hallani a hiperaktivitásról, a diszgráfiáról és egyéb “diszekről” valamint az autizmusról. Valami nincs rendjén a világgal. Legalábbis a miénkkel, mert a dánok köszönik, jól vannak. Vajon miért? Talán a válasz a (fejlődő) szemléletmódjukban keresendő és ezt az örökséget hagyják a gyerekeikre is. Tehát a nevelési módszerük lesz a kulcs.

Kiegyensúlyozott, reziliens, boldog gyereket szeretnél nevelni?

Ha érdekel,  a folytatást itt találod –  Szlafkai Éva, a 365letszikra.hu oldal alapító-szerkesztője tollából –  katt a linkre.

Miért a dánok a legboldogabbak a világon? Infografikán a 6 “titkos” összetevő

MEGOSZTÁS