Mi kell most az utazáshoz?

Lassan ismét itt a nyár, és bár még idén sem olyan lesz az utazás, mint a járvány előtt, már valamivel szabadabban mozoghatunk, mint tavaly. Ám idén is számos szabályt kell betartanunk, ha az ország vagy a nagyvilág különböző tájait szeretnénk megismerni.

Az egyre több embernek beadott védőoltásoknak köszönhetően idén nyáron talán már jóval szabadabban mozoghatunk, mint tavaly. Azok, akiket beoltottak, koronavírus szempontjából védett személyeknek minősülnek, és ha igazolják az oltás tényét, több programon is részt vehetnek. Itthon nemcsak azok kapnak úgynevezett védettségi igazolványt, akik felvették az oltást, hanem azok is, akik az utóbbi hónapokban átestek a koronavírus-fertőzésen. de vajon mit jelent ez az utazás szempontjából?

Mire jó a védettségi kártya?

Magyarországon belül védettségi igazolvánnyal látogathatók a szálláshelyek, a fürdők, az edzőtermek, az éttermek és kávézók zárt terei, valamint a kulturális és sportrendezvények, a színházak és mozik. Aki nem rendelkezik ilyen igazolvánnyal, nem tud bejelentkezni a szállodába (a jelenleg érvényes szabályok értelmében a szállásadók kötelesek elkérni a kártyát), a kávézókban és éttermekben pedig a teraszon foglalhat helyet.

Ezen kívül persze más óvintézkedéseket is be kell tartani. A zárt terekben, az éttermeket kivéve maszkot kell viselni, ez még a fürdők zárt tereire is érvényes, a medencék és a szauna kivételével. A másfél méteres védőtávolságot is érdemes megtartani, hiszen bár az oltás véd a súlyos betegség ellen, egyelőre még nem teljesen világos, mennyiben gátolja magát a megfertőződést, és a vírus esetleges továbbadását.

A különböző, újonnan felbukkanó vírusvariánsok miatt sem lehetünk teljesen nyugodtak. Bár a kutatások erre vonatkozóan is ígéretesek, egyelőre nem tudhatjuk, milyen mértékben védenek pontosan a vakcinák a mutáns vírusok ellen. Épp ezért már csak a józan ész nevében is érdemes betartani a maszkviselésre, a távolságtartásra, és persze az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre vonatkozó korábbi szabályokat. Az orvosok szerint, bár – akár az utazás terén is – javul a helyzet – messze vagyunk attól, hogy nyugodtan hátradőlhessünk a koronavírussal kapcsolatban.

És a külföldi utazás?

Idén a külföldi utazás is jó eséllyel egyszerűbb és biztonságosabb lehet, mint tavaly. Bár már régóta szó van egy egységes európai „vakcinaútlevél” bevezetéséről, ez egyelőre még nem valósult meg. A tagállamok maguk dönthetnek arról, hogy csak azoknak az oltási igazolványát fogadják el, akiket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával oltottak, vagy az utazás szempontjából mindenféle vakcina egyenértékű. Akinek az oltási igazolványát nem fogadják el, annak negatív teszttel kell igazolnia, hogy nem koronavírus-fertőzött. Egyelőre még képlékenyek a szabályozások, Olaszországban például épp most oldották fel a beutazók karanténkötelezettségét, amennyiben negatív teszttel vagy oltási kártyával érkeznek. Másutt viszont még érvényben van a karanténkötelezettség, vagy a tesztelési kötelezettség.

Az oltásról szóló papír alapú igazolást, illetve ennek letölthető és az oltóorvos vagy a háziorvos által lepecsételt angol nyelvű változatát érdemes magunkkal vinni. Ezen ellenőrizhető, hogy letelt-e már a megfelelő időtartam (általában 14 nap) a második oltás után – ekkor alakul ugyanis ki a teljes védelem. Érdemes utána nézni a célországra érvényes pontos szabályozásnak, és annak is, hogy az egyelőre oltatlan gyerekek milyen feltételekkel utazhatnak be az országba Horvátországba például a 7 év alatti gyerekek utazhatnak teszt nélkül, Görögországba az 5 éven aluliak, míg Olaszországban 2 éven felül negatív teszthez kötik a beutazást.

Szerbiában, Szlovéniában, Montenegróban, Csehországban, Törökországban és Bahreinben kétoldalú megállapodások alapján elfogadják a magyar védettségi kártyát, ám ezekben az országokban is előfordulhat, hogy az oltások időpontjának ellenőrzése miatt kérik a papír oltási kártyát. Erről derül ki az is, hogy az illető az oltás mindkét adagját felvette (ha nem az egyetlen elérhető egyadagos vakcinát kapta). Épp ezért ne hagyjuk otthon ezt a fontos dokumentumot.

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője

 

Fotók: freepik.com