Mesés adventi utazás Európa legszebb és legkreatívabb karácsonyi vásárába, Zágrábba!

Valljuk csak be őszintén, hogy szülőként – egy, kettő vagy akár még több gyerekkel – biztosra szeretnénk utazni mindenképpen, hogy gyermekeinknek, és természetesen magunknak is felejthetetlen adventi élményeket szerezzünk, a karácsonyra való hangolódást igazán meghitté tegyük.

Erre a legméltóbb helyszín Zágráb, mely 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is elnyerte az “Európa legjobb karácsonyi vására” címet, Bécset, Berlint, Brüsszelt vagy Londont is maga mögé utasítva! Érdemes hát átruccanni vendégszerető horvát szomszédainkhoz, hiszen Zágráb autóval, busszal, és vasúton is közel van hozzánk, így a gyermekek számára is egy megállóval, – és természetesen pár szórakoztató úti játékkal, kedvenc mese olvasásával – elrepül az utazás is.

A vásár minden szempontból egyedülálló! Mind a gyerekek, mind a felnőttek szája tátva marad, mivel kiemelten kreatív megoldásokat láthatunk szerte a városban. A legjellegzetesebb, hogy Diótörő világába csöppenünk lépten-nyomon, így teljesen ennek szellemében – magunk is gyermeki lélekkel – az Ünnepek gyerekkorunkat felidéző tisztaságát szippanthatjuk magunkba.

Tartsatok hát velünk egy kis ízelítőre, hogy Ti is átélhessétek ezt a csoda-világot, majd útra fel! Az biztos, hogy visszavágyódik ide, aki egyszer is csak átélhette a város történelmi magjában zajló karácsonyi forgatagot, programkínálatot.

Az adventi időszak beköszöntével ünnepi díszbe öltözik a főváros, ilyenkor a gyerekek forró csokival, a felnőttek pedig forralt borral a kezükben tesznek egy sétát az egyedi fényárban tündöklő Zágrábban, amely különféle rendezvényeket kínál minden generáció számára.

Köztudott, hogy Zágráb városában kiemelt a kulturális programok széles választéka. Többek között a központi Ban Jelačić téren, a térség központi színpadát a World Ethno Advent tematikája uralja, amely zenei előadócsoportoknak ad helyet, a legjobb kulturális és művészeti társaságoktól kezdve, a gyermekkórusokig, és így repítik a turistákat is másodpercek alatt ünnepi hangulatba.

A főterén a Mandusevac-kútnál minden évben egy hatalmas adventi koszorút állítanak fel, ahol még a Jellasics-lovasszobor is csodaszép fényárban úszik.

Ebben az évben ismét megnyitotta kapuit a „Zágrábi kézműves advent”, hogy megmutassa lakosainak és turistáinak a nagy kreativitással készített kézműves termékek csodálatos változatosságát.

Itt a család apraja-nagyja mind megtalálja kedvenc emléktárgyát eredeti, kézzel készített, fából vagy szövetből készült tárgyakat Zágráb városra néző kilátásaival, mézes süteményeket. A Ban Jelačić tér legmagasabb épületét vétek lenne kihagyni, ahonnan 360 fokos panorámán keresztül csodálhatjuk a város szépségét.

A kis siklóval feljutva a város panorámáját szintén remekül láthatjuk, és mindezt még megspékeli a körülbelül 20 mesebelivé avanzsált kisház szépsége, fénye, mely növeli a várost körülvevő ünnepi hangulatot. A Mikulás irodája és a vele való személyes találkozás kihagyhatatlan program a családosok számára.

Karácsonyi fényekkel díszítik a város szimbólumait és látványosságait, például a székesegyházat, a művészeti pavilonokat, a kőkaput, a siklót is, ami hasonló a Budai Várban lévő siklónkhoz, csak rövidebb pályát fut be.

IcePark, ahol a mese él, és valódi!

Ez lehetne a mottója a közvetlenül a Művészeti Pavilon és az első horvát király, Tomislav szobra között található Jégparkban, ahol Ti is látványos piruetteket csinálhattok a téli idillt tükröző jégen. A háttérben hallatszó kellemes zene gazdagítja a szabadtéri korcsolyázás élményét, a különféle kulináris élvezetek illatával és ízeivel, valamint számos kulturális rendezvénnyel gyermekek és felnőttek számára egyaránt. Ha pedig valaki nem tud még korcsolyázni a családotokban, akkor sincs ok az aggodalomra, mivel tapasztalt korcsolya-oktatók – igény esetén – örömmel segítenek!

Az Advent Tunnelben, vagyis adventi alagútban újra egy mesebeli világba csöppenhetünk, ahol a horvát kreativitás nem ismer határokat. Az alagútban végig sétálva havas fenyőerdőkből és óriási Diótörőkből álló erdőn haladhatunk keresztül. Mindezt a Mesnička utca bejáratától találjátok meg, ha a nagy központi alagútig sétáltok. A helyszín azonnal visszahozza a gyermekkori emlékeket az örömteli várakozásról és az izgalmas pillanatról, amikor még a karácsonyfa alatti ajándékokat fedezted fel.

Az alábbi oldalon: https://www.adventzagreb.hr/, és youtube linken: https://youtu.be/EXC0Z6NyDfk fedezzétek fel Ti is, hogy mi mindent tartogat számotokra a méltán több éve díjnyertes zágrábi advent.

Salajland, avagy a legélménytelibb családos séta egy mesebeli világban

A Zágrábtól keletre elhelyezkedő Grabovnica településen, 2020. január 12-ig lesz látható a karácsonyi mesevilág. A 6 hektáron elhelyezkedő, és mintegy 5 millió karácsonyi égővel díszített és kivilágított csodaországban a kis hidak, tavak, és mintegy 2000 fa között sétálva, minden kis angyal azon dolgozik, hogy teljesítsék a gyermekkori álmokat. Ne hagyjátok ki semmiképp, ha Zágráb felé jártok! Minden nap más és más élményben, pl. zenei programban lehet részetek. A park kedves kabalafigurája, Hepi fogadja az odalátogató gyermekeket, és többek között a kivilágított rénszarvas-szánt is ki is lehet próbálni.
https://salajland.com/en/

Advent Varazdin-ban

Hazafelé érdemes megállni az adventi Varasdon is, a „városkában”, ami mindössze 30 km-re van a magyar határtól.

A „Horvátország barokk fővárosa” szlogent történelmi tények erősítik. A török időkben itt székelt a bán, a főnemesek színe-java épített palotákat. Az emberléptékű városkában tett séta során remekül érezhetjük magunkat, a belváros egy nagy kávéházi teraszhoz hasonlítható, a piacon óriási az élet, még zenészek is emelik, a vásárlók hangulatát. A városháza ablakai adventi kalendáriummá avanzsáltak, és megtaláltuk az angyalok alvóhelyét is, amit feltétlenül nézzetek meg, ha arra jártok.

A városban sétálva találkozhatnak a gyerekek a Mikulással is, aki mesebeli házában, jó kedéllyel, kis meglepetéssel is várja a gyerek, és felnőtt sereget, bátran lehet vele fotózkodni.

A Varazdini adventi vásár 2020. január 6-ig várja kedves látogatóit.

Bővebb infókért katt ide: www.adventuvarazdinu.com

Mennyei horvát kulináris kalandok!

Nem utolsó sorban jöjjenek hát a gasztronómiai élvezetek! Összegyűjtöttünk Nektek néhány szuper éttermet, helyeket, egy felejthetetlen farmot is, amiket mi magunk is teszteltünk, és feltétlenül érdemes meglátogatni, mert „non plus ultra” az ételek sokasága, és a felszolgálás, vendégszeretet minősége is.

Vinodol, Zágráb – https://vinodol-zg.hr/
Purger, Zágráb – http://www.purger.hr/
Otto & Franck, Zágráb – https://www.otto-frank.com/
Kezele – http://www.kezele-vino.hr/en/
Bedem, Varaždin – http://bedem-varazdin.com/

Horvátország szlogene, hogy „Full of life”, azaz tele élettel, az adventi utunk során is a legmesszebb menőkig megtapasztalható! Mi biztos visszatérünk még, ilyen adventi utazásban, színes programokban még nem volt részünk!

Szerzőnk: Kalcsó Adrienn, Happy Family

MEGOSZTÁS