Menőzzünk muffinnal! Egyszerű tízórai tippek mindenkinek

A tízórai fontosságával mindenki tisztában van. Főleg azok, akiknek iskoláskorú csemetéik vannak. Azonban maga a tudás csak egy dolog és csupán a kezdet, a megvalósítás a következő lépcsőfok, amit nem is oly egyszerű megugorni. Miért is?

Szerintem nincs olyan szülő, aki nem állt volna már legalább egyszer totálisan szétesve a gyereke(i) uzsonnás doboza felett a nap végén azon morfondírozva, hogy másnap mi finomsággal tömje tele, ami egyszerre tápláló, könnyű, minőségi, ugyanakkor nem túl drága, jól lehet adagolni, valamint csomagolni és nem utolsó sorban nem tart sokáig az elkészítése.

Őszinte leszek. Én nem egyszer álltam így a konyhapultot támasztva. Ráadásul nekem nem egy, hanem négy uzsonnás dobozt kell telepakolni két kamasszal nehezített pályán, akik nem elég, hogy folyton mindent kritizálnak, de cserébe kiesznek a vagyonunkból.

Ember legyen a talpán, aki egy ilyen helyzetnek meg tud felelni. Pedig lehet, csak jól kell ügyeskedni és a megfelelő recepteket kell előhúzni a családi gyűjteményből. Mi az, ami leginkább megfelel a fenti felsorolásnak? Ráadásul két legyet üthetünk vele egy csapásra, mert nemcsak finom nassolnivalóként lehet elkészíteni, hanem szendvicshelyettesítő formában is, mert létezik sós változata is? Igen, a muffin!

A muffinkészítés alapszabályai

Bár sokan azt mondják, hogy muffint mindenki tud sütni, azért nem ilyen egyszerű a helyzet. Annak ellenére, hogy milyen kis könnyű finomságról van szó (már ami az elkészítést illeti), ezer helyen lehet hibázni a kivitelezés folyamatában. Íme, néhány egyszerű tanács ezek elkerülésére:

  • a muffint mindig előmelegített sütőben süsd
  • a sütés első tizenöt percében ne nyiss rá a muffinokra, mert összeesnek
  • a túlkevert tészták soha nem lesznek szép magasak (ezért óvatosan a kavargatással!)
  • a sütőport mindig a liszthez keverd hozzá (így az csak a sütőben kezd el dolgozni)
  • soha ne töltsd túl a mélyedést (a forma max. ⅔-ig vagy ¾-ig), hogy a muffinoknak legyen helyük szépen felpúposodni és ne folyjanak ki
  • ha marad üres lyuk a formában, töltsd meg vízzel
  • a sütési idő általában 20-25 perc (pl. 12-es sütőformánál), gázsütőben 3-4-5 fokozaton érdemes próbálkozni
  • a muffin akkor van kész, ha a teteje aranybarna és tűpróbánál nem ragad rá a tészta a fogpiszkálóra
  • sütés után a muffinokat hagyjuk 5 percig hűni, így könnyebben kijönnek a formából

Sós muffinok

Bundáskenyér-muffin

Hozzávalók

  • 4 szelet kenyér
  • 4 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só, bors

Elkészítés

Üssük fel a tojásokat, adjuk hozzájuk a tejet és a tejfölt, sózzuk, borsozzuk. Óvatosan verjük fel, habarjuk el a keveréket. Kockázzuk fel apróra a kenyérszeleteket, majd forgassuk a tojásos masszába. Végül adjuk hozzá a reszelt sajt ⅔-át és keverjük át még egyszer.

Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra légkeverésen.

Osszuk szét a masszát egy 12 mélyedéses muffinsütőbe, szórjuk meg a muffinok tetejét a maradék sajttal.

Toljuk a sütőbe a muffinokat és negyed óra alatt süssük készre őket.

Cukkinis muffin

Hozzávalók (12 darab)

  • 30 dkg cukkini
  • 30 dkg reszelt sajt
  • 5 tojás kettéválasztva

Elkészítés

Durvább reszelőn reszeljük le a cukkinit. Sózzuk és hagyjuk állni 15 percet. Az idő leteltével facsarjuk ki alaposan, adjuk hozzá a tojások sárgáját és reszelt sajtot (ha van kedvünk adhatunk még hozzá aprított hagymát, friss zöldfűszereket). Keverjük össze.

Verjük habbá a tojásfehérjéket, majd 2-3 adagban keverjük a cukkinis masszához.

Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.

Adagoljuk a cukkinis masszát muffinformába és 25 perc alatt süssük készre. Melegen-langyosan és hidegen is fogyaszható salátával, ízesített tejföllel. (Vegyük számításba, hogy a hűlés során össze fog esni, ahogy az összes többi felfújt is.)

Sajtos muffin

Hozzávalók

  • 12 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 15 dkg kefír vagy joghurt
  • 10 dkg vaj
  • 5-15 dkg trappista vagy cheddar sajt

Elkészítés

Első lépésként keverjük össze a tojást és a kefírt. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a sóval. A két keveréket öntsük egybe, adjuk hozzá a sajtot és a vajat, majd pár mozdulattal kavarjuk egyneművé.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Adagoljuk a sajtos masszát 12 mélyedéses muffinformába és süssük a muffinokat aranybarnára.

 

Édes muffinok

Joghurtos muffin

Hozzávalók:

  • 15 dkg joghurt
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 5 dkg őrölt mandula
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg áfonya

Elkészítés

Keverjük ki a tojásokat a cukorral. Adjuk hosszá a joghurtot is.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, a keményítővel és a mandulával. Öntsük össze a két keveréket. Óvatosan keverjük hozzá az áfonyát is.

Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.

Kanalazzuk a masszát a muffinformába és 15-20 perc alatt süssük készre a muffinokat. Tálalás előtt hagyjuk őket kihűlni.

Zabpelyhes muffin

Hozzávalók (12 muffin)

  • 2 db érett banán
  • 15 dkg aprószemű zabpehely
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 3 evőkanál méz
  • 2 tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 8 dkg olvasztott vaj

Elkészítés

A száraz alapanyagokat – zabpehely, kókuszreszelék, darált dió, sütőpor, só – mérjük ki egy tálba és keverjük össze.
A banánt törjük össze villával összetörjük, adjuk hozzá a tojásokat, a mézet és az olvasztott vajat. Elegyítsük a száraz alapanyagokkal és keverjük össze.

Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.

Kanalazzuk a masszát 12 mélyedéses muffinformába és 20-25 perc alatt süssük készre a muffinokat.

Szerzőnk: R. Fonyó Barbara

 

Fotó: Pixabay

MEGOSZTÁS