Mennyibe kerül az idei iskolakezdés?

Van, aki nem sajnálja a pénzt a legmárkásabb cuccokra sem. Van, akinek minden tételt jól meg kell gondolnia. Van, aki még az adományozásra és a környezetvédelemre is figyel.

Van, akinek az augusztus az önfeledt nyaralás hónapja. Van, akinek viszont azon kell törnie a fejét hol és miből szerezze be a gyereknek az iskolakezdéshez szükséges eszközöket, ruházatot. Utánajártunk, hogy egyes családoknál hogyan élik meg a felkészülést, ki mire költ, mennyi az annyi, min lehet spórolni.

Mennyi az annyi?

Egy tavalyi cikkben egy elsős tanszerlista alapján kiszámolták, hogy nagyjából mekkora nagyságrendű kiadásokra van szükség, ez lekerekítve kb. 73 ezer forintra jött ki. Az iskolakezdéshez szükséges legalapvetőbb bútordarabok – íróasztal, lámpa és szék – árainak is utánajártak a legnépszerűbb svéd bútoráruházban, ahol a legkedvezőbb árú, megfelelő termékeikkel számolva – 5990 forintos íróasztal, 12 990 forintos, párnázott forgószék és 2990 forintos asztali lámpa – az erre szánt extra költség végösszege körülbelül 22 ezer forint volt tavaly.

Akinek rokonok segítenek

Andiéknak most lesz elsős a lányuk egy lakótelepi általános iskolában. Kérdésünkre elmondta, hogy ők nem tehetik meg, hogy közel 100 ezer forintot költsenek kislányuk iskolakezdésére, így jól át kell gondolniuk, hogy mit mire szánnak és hol szerzik be a tanszereket, ruhákat, bútorokat:

“Minimálbérre vagyok bejelentve és annyit is kapok kézhez, ami nem sok. Párom nettó 220 ezret keres. Az albérlet 100 ezer, ha vesszük a rezsit, az autó fenntartásához szükséges pénzt, munkába járás költségeit, megélhetést, nem sok marad. Igyekszünk mindig mindent beosztani és okosan kitalálni mit hogyan oldjunk meg. Nyáron is úgy tudtunk elmenni nyaralni, hogy sógoromék nagyobbik lánya eljött hozzánk egy hosszú hétvégére, elvittük megmutatni neki a várost, a környéket s cserében mi is eltölthettük nála majdnem egy hetet Bogácson, amíg ők Horvátországban nyaraltak. Így tudtunk nyaralni. Levágtuk közben a füvet és rendbe tettük kicsit a kertet, de ez nekünk nem volt megterhelő, hiszen mi panelben lakunk a hatodikon. Az iskolakezdésben is ők segítettek, megkaptuk a kisebbik lányuk iskolatáskáját, amit csak pár hétig hordott, mert nem tetszett neki, s kapott másikat. Így lett egy közel 15 ezres iskolatáskánk. Fehér blúzt, fekete szoknyát, tornacipőt, tornaruhát és még rengeteg szép ruhát is kaptunk tőlük. Íróasztalt egy anyukás Facebook-csoportban látott hirdetés alapján szereztem be másodkézből, 6 ezer forintért. Irodaszéket a férjem vett még télen, amikor kiárusították a régebbi darabokat a munkahelyén 5 ezer forintért. Ugyanennyiért vettünk egy asztali számítógépet is. Anyósomtól kap majd egy olvasólámpát is. A tanszereket is nézegettük, s úgy számoltam, hogy kb. 15 ezerből meglesz.”

Akinek a pénz nem számít

Lilla a Rózsadombon lakik, vállalkozó, férjének fogorvosi cége van. Három gyerekük közül a legkisebb kezdi most az első osztályt egy közeli nemzetközi elit iskolában, ahol a tandíj közel 4 millió forint lesz. Náluk nem az a gond, hogy mire költsék a pénzt, hanem inkább az idő, ami erre elmegy:

“Mindig figyelek arra, hogy a nyár a pihenésé, a családé legyen, amennyire lehet. Ezt nem egyszerű logisztikailag kivitelezni, mivel a cégemben több családos is dolgozik, akik ilyenkorra időzítik a szabadságukat. Azt az időt, amit a családdal tudom tölteni, nem akarom tanszer-vásárlással eltölteni, sem azzal, hogy bútorok után futkossunk. A bútort online rendeltük meg, kiszállították míg nyaralni voltunk. A srác, aki addig vigyázott a házunkra, vette át, és hívtunk egy szerelőt, aki összeszerelte. A tanszerbeszerzést pedig a takarítónőnkre bíztam, aki heti kétszer jár hozzánk. Fizettem neki 10 ezer forintot és ezért vállalta, hogy mindent beszerez, természetesen mindent én fizetek. Hozza majd a blokkot, de tökéletesen megbízom benne. A lényeg a minőség, hiszen a gagyibb ceruzákat még kihegyezni sem lehet rendesen.” – meséli Lilla. Hogy minderre a gyereknek vásárolt bútorokkal együtt mennyit költenek, arra azt válaszolta, hogy bútorokkal, összeszereléssel, ruhákkal, tanszerekkel együtt 1 millió – 1 millió kétszázezer körül lesz, plusz a 4 milliós tandíj. Ehhez jönnek még majd év közben a különórák, például a balett órák díjai is.

Aki környezettudatosan készül

Lili szabadúszó szövegíró, egy nagyobb cég környezetvédelmi kampánystábjának külső munkatársa. Kisebbik gyerekük még bölcsődés, nagyobbik most kezdi majd az első osztályt egy pest megyei kisváros általános iskolájában. A 33 éves édesanya nemcsak munkájában, hanem otthonában is komolyan veszi a környezetvédelmet. Kérdésünkre megosztotta, hogy példaképe a hét gyermekes Ürge-Vorschatz Diána nemzetközi hírű klímakutató. A családban ők is követik a Nobel-díjas, és az a tudós szemléletét: szelektíven gyűjtik a hulladékot, a kertben komposztálnak, figyelnek az öntözésre, ami ruhát csak lehet, turkálókban vásárolnak a családnak, mert ezzel is kímélik a környezetet, sőt, ők is továbbadják a kinőtt vagy megunt ruhákat. Mindenhová visznek textilzacskót vagy tartókat, nem kérnek műanyag zacskókat. Őmaga készít szappant, tusfürdőt is. Az iskolakezdésre való felkészülésben is lényeges szempont a környezettudatosság:

Nagyon sok papírhulladékunk van itthon, amit egyrészt tüzeléshez használunk fel, másrészt sokat kézműveskedünk: papírmasé-figurákat alkotunk és dekupázs technikával is készítünk díszeket, használati tárgyakat, különleges ajándékokat. Most drága füzetek helyett olcsóbbakat veszünk vagy újrapapír füzeteket és ilyen technikával készítünk borítókat. Készült már eddig már Lego figurás, pókemberes is. Összegyűjtöttük a régi játékokat, ruhákat, s nem dobtuk ki, hanem eladtuk egy baba-mama börzén. Ami nem kelt el, azt bevittük egy adományszervezethez. A pénzből vettünk iskolatáskát 15 ezer forinttért. Ünneplő ruhát a börzén vettünk, tesi cuccot is. Az írószereket egy non-profit ökobolttól rendeltük. Középár kategóriás termékeik vannak, egy 12 darabos ceruzakészlet ára 700 forint körül van. A tolltartón egy Jane Godall idézet van és fiam kedvenc állata a gorilla, vásárlásával egy alapítványt és a Jane Goodall Intézetet is támogattuk.

Mibe menjen a gyerek?

Magyarországon ma már csak az elit, magániskolákban van egyenruha, legtöbb helyen abba mehet a gyerek, amibe akar, amennyiben megfelel a házirendben megfogalmazott néhány kritériumnak. Az öltözködés már a gyerekek esetében sem mindig csupán elsődleges funkcióját tölti be, hanem sokszor a szülők önkifejezésének visszatükröződése és sokaknál státuszszimbólum is. Sőt, ma már az alfa-generációs csemeték – akik gyakran egész kicsi koruktól kezdve tévét, videófilmeket néznek az interneten, elkerülhetetlen, hogy ők is a látottak hatása alá kerülve megkérik a szüleiket a menőnek számító ruhadarabok beszerzésére. Érdemes mérlegelni, még ha anyagilag meg is engedhetjük, hogy bármit megvegyünk a gyereknek, hogy ezt úgy tegyük meg, hogy az értékrendje is rendben legyen és ne torzuljon. Fontos megtanítani, jó példával is elöl járva, hogy nem helyes valakit a külseje, az öltözködése miatt bántani vagy akár kritizálni. Végh Kata stílustanácsadó szerint a gyereknek a trendi cuccoknál nagyobb szüksége van a jó tanácsra, az iránymutatásra, mert még csak most tanulja, hogy működik a világ, és ebbe beletartozik az is, hova milyen ruhát és hogyan illik felvenni. Az élet számos területén meghatározó, mit hozunk otthonról. Miért lenne pont az öltözködés kivétel ez alól? -teszi fel a kérdést a szakember, aki maga is édesanya egy elgondolkodtató cikkben:

A fiatal korosztály rendkívül fogékony a közösségi média által közvetített vitatható értékrendre, és követni is fogja azt, ha a szakemberek, szülők, tanárok, barátok vagy akár valódi értékeket képviselő közszereplők nem segítenek nekik iránymutatással, jó példával, odafigyeléssel és szeretettel. A cél az, hogy tisztában legyenek az értékeikkel, reálisan lássák magukat, és ne akarjanak megfelelni irreális elvárásoknak. Nem elég szörnyülködni és megállapítani, hogy gond van. Adjunk használható eszközöket a fiatalok kezébe mindezek megvalósításához, hogy tudatossá váljanak, így magabiztosabbak legyenek, és kevésbé váljanak kiszolgáltatottá. Ez mindannyiunk feladata és felelőssége is egyben!

Adományoddal segíthetsz rászoruló gyereknek a tanévkezdésben

Több jótékonysági és civil szervezet, egyház is szervez gyűjtést, hogy segítsék azokat a gyerekeket, akiknek a szüleiknek gondot okoz a tanszerek megvásárlása. Vannak, akik önállóan lebonyolítják ezeket a jótékonysági gyűjtéseket a közösségen belül, de vannak olyan szervezetek, akik külsősök adományát is fogadják, mint például az Alapvető Egyesület, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, ez utóbbi szervezésében szeptember 11-ig lehet leadni a tanszereket az Auchan áruházakban kihelyezett gyűjtőpontokon. Az Egyszülős Központ és a Bonami webáruház a beiskolázás támogatásával azoknak a családoknak szeretne segíteni, ahol az édesanya vagy az édesapa hiányzik, legalább felük anyagi problémákkal küzd – s legalább 300 ezer ilyen család van. Az iskolai felszerelések virtuális megvásárlásával az ilyen családoknak szeretnének segíteni. A webáruház oldalán található, a kampányban szereplő termékek vételárát fordítják ugyanis a rászorultakra, vagyis néhány száz forinttól pár ezer forintos összegig lehet adományozni a vásárlással.

Az adományozó kampány nagykövete Huszárik Kata, Jászai Mari-díjas színésznő, aki szerint:

Bármilyen támogatás jó ilyenkor, főleg a kezdetekben, amikor az embernek még nincsen gyakorlata egyedülálló szülőként, ezt a magam példájából is tudom.

A kampány augusztus 1-jén indult, és szeptember 1-jéig tart, a kampányról részletesebben itt olvasható: https://happyfamily.hu/jo-veled-az-iskolakezdes/

Ha tetszett ez a bejegyzés, ajánld másoknak is, és látogass vissza újra!

Nézz be a blogoldalunkra, ahol számos más hasznos, és érdekes írást találsz, vagy a Facebook-oldalunkra is, ahol – többek között – nyereményjátékok is várnak!

Szemet gyönyörködtető képeinket pedig az Instán és a Pinteresten tesszük közre.

Szerzőnk: Bereczki Enikő, aki a panpeterstop.blog.hu és a generationdilemmas.com alapító-szerkesztője, ifjúsági és generációs szakértő

Minden jog fenntartva! A szöveg a Happy Family blog tulajdona.

Fotók:
1. és 2. fotó: 123rf.com
Huszárik Katáról készült fotó: Pelsőczy Csaba
Többi kép: pixabay.com

 

MEGOSZTÁS