Melyik az a téma, ami most már egész évben aktuális? Jól tippeltél: a fényvédelem!

Nem kérdés, hogy a fényvédelemmel foglalkozni kell és az utóbbi időben – csak a trendek miatt – már egész évben téma. UV sugárzás érhet minket akkor is, ha az idő felhős és nincs már olyan opció sem, hogy „csak egy kicsit” vagyunk a napon. Az új kutatásoknak köszönhetően most már tudjuk azt is, hogy a kütyük, vagyis a kék fény hatása bőrünkre is káros lehet, így jobb, ha a fényvédő a napi rutin része, de a melanin termelésért felelős kék fénnyel is meggyűlt a bajunk mostanában.. Szerencsére a folyamatos kutatásoknak köszönhetően a fényvédő termékek folyamatosan igazodnak a legújabb kutatások eredményeihez, és a védelem mellett a speciális igények kiszolgálásáról is gondoskodnak.

Ismered az alapokat?

Persze, vágja rá az emberek többsége, de azért nem árt néhány alapvető fogalmat tisztáznunk, mielőtt a dolgok mélyére ásunk. Napfényre szükségünk van, ez tény:
a D-vitamin jórészt a napfény hatására termelődik a szervezetünkben, arról nem is beszélve, hogy az immunrendszertől a csontok egészségén keresztül a betegségek megelőzéséig a szervezet hányféle funkcióját támogatja ez a fontos vegyület. Fontos, hogy a sugárzás típusokat is ismerd: a barnulásért és a D-vitamin termelésért az UV-B, a bőr károsító hatásáért viszont az UV-A sugárzás felel.

Védelem, de hogyan?

Ha fényvédőt keresel, fizikai és kémiai közül választhatsz: a fizikai fényvédők nem szívódnak be a bőrbe, hanem annak felületén képeznek a napsugarakat visszaverő bevonatot. Hatóanyaguk a legtöbbször cink-oxid vagy titán-dioxid. Előnyük, hogy érzékeny bőrre is alkalmazhatók, hátrányuk viszont, hogy nem lehet őket szépen eloszlatni a bőrön, fehéres réteget hagynak maguk után. A vízben szinte azonnal lemosódnak, így minden fürdés után újra kell kenni őket, felkenés után viszont azonnal hatnak.  A fizikai szűrők megfelelőek az intoleráns, érzékeny bőrre. Azokat a fényvédőket, amikben csak ásványi szűrők vannak, azokat jól tolerálja az allergiás bőr is, használd bátran a Bioderma szuper termékét: https://www.bioderma.hu/termekeink/mineral-fluide-spf50.

A kémiai fényvédők ezzel ellentétben behatolnak a bőrbe, és ott fejtik ki hatásukat, ami némileg hosszabb, mint a fizikai fényvédőké, ám csak a felkenés után 20-30 perccel kezdenek hatni. Sok közöttük a vízálló termék, bár a törölközéssel  ezeket is ledörzsölhetjük bőrünkről, így a fényvédelem csak akkor lehet teljes, ha ezeket is rendszeresen újra kenjük. Több fényvédő készítmény fizikai és kémiai fényvédőket is egyaránt tartalmaz.

A tudomány és a szakértelem találkozása

Biztosan nem vagyok vele egyedül, ha azt mondom, minden tavasszal a mamik feladata megoldani az egész család fényvédelmét. Szerencsés esetben ilyenkor olyan terméket találunk hozzá, ami az egész család igényeinek megfelel – már szerencsére a gyerekek is nagyobbak, így nem kell állandóan sprintelni utánuk és könyörögni egy kis kenegetésért….

Nálunk ha fényvédelem, egészen biztos pont, hogy a Bioderma Photoderm család termékei a befutók, mert a kiemelkedő fényvédelem mellett védik és ápolják a bőrt, megerősítik saját védekező mechanizmusát és ami nekem kiemelkedően fontos, tiszteletben tartják a környezetet.

Speciális eset vagy?

Nyugi, előfordul néhány a családban, ha már csak rólam van szó….az én érzékeny bőröm mellé még egy kevés melazma is társul… Idegenül hangzik? Megértem! Nekem is az volt az egész, egészen két évvel ezelőttig, amikor is kiderült, hogy gyógyszeres kúra és a rendetlenkedő hormonjaimnak köszönhetően – és persze a nem megfelelő fényvédelemnek, amin azóta már változtattam – hiperpigmentáció alakult ki nálam, ami szépen átalakult melazmává.

A melazma hivatalosan a hiperpigmentált bőr szimmetrikus eloszlása az arcon, azaz azok a homályos szélű elszineződött, barna foltok, amik annyi bosszúságot okoznak -nekem a homlokomon és az orromon. Kialakulásának megelőzése is fontos – de persze ez lehet hajlam is – így mindenképpen olyan fényvédőt érdemes választani, ami a látható kék fény elleni védelmet is biztosítja, aminek spektruma stimulálja a melanintermelést.

Itt jön a “két legyet egy csapásra” esete megelőzésként, és a már kialakult pigmentfoltok esetén is szuperül bevethető Photoderm M,  ami a legmagasabb kék fény elleni védelmet nyújtja, ezáltal a melazmát kiváltó okokra közvetlenül hat.

Hurrá! A formula magas koncentrációban tartalmaz pigmenteket, amelyek védelmet nyújtanak a kék fény okozta károsodás ellen. Színtől függően a kék fény 61-66%-át blokkolják, ami a legmagasabb arány a fényvédők kínálatában.* Hatásának köszönhetően csökkenti a melazma kiújulását, kiegyenlíti a bőr tónusát és tényleg kellemes a használata: krémes, gél állagú és egy kis színt is kap rögtön az arcom tőle – nyáron simán kipipálom vele a nappali smink alapját.

* 3Klinikai vizsgálat a hiperpigmentációt célzó, nagyon magas védelmet nyújtó színezett fényvédők között

És a családdal mi lesz?

Nyugi, ők is a legjobbat kapják a Photoderm családból: a férjem – aki a legszerencsésebb bőrű a családban – a Photoderm Brume Invisible permetre esküszik, a gyerekeket – pedig már tényleg nem kicsik – még mindig a legmagasabb fényvédelmet biztosító Photoderm KID spray-el kenem be minden reggel és mivel számos anyagot írtam már a napozás utáni bőrápolás fontosságáról, az egész család imádja az After Sun termékeket, tej vagy spray formában.

Ja, és a legjobb: még a legjobb barátnőm is beszáll a Photoderm-rajongói csapatba: a pirosodásra hajlamos bőrére városi rohangáláshoz most már elmaradhatatlan a Photoderm AR színezett fényvédő.

Ne felejtsd: érdemes a bőröd védelmét és egészségét komolyan venned és az igényeidnek megfelelő bőrápoló termékeket választanod hozzá!

Szerzőnk: Brunner Ágnes, Szépség/Egészség/Bőrakadémia rovat-szerkesztő

Fotók: NAOS Hungary Kft, shutterstock.com