Lábtorna

Itt a jóidő, most már tényleg beköszöntött a nyár – habár nagyon hiányoltam a tavaszt, az egyik kedvenc évszakom. És mire jó a nyár többek között? Na, mire?
Azon túl, hogy nem kell zokni párosítással bajlódni, szuperül tornáztathatjuk a gyerekek lábboltozatát. Na, erre nem számítottatok, igaz?

Nagyon sokat beszélünk, olvasgatunk anyaként arról, hogyan tudnánk a gyerekeinknek a lábfejét “biztonságban” tudni, hiszen ez hatással van az ízületeikre, tartásukra, egészségükre. Éppen ezért figyelünk arra, hogy milyen cipőbe járjanak, mikor, mit viseljenek.

A bevezetőben leírt viccet félretéve, a nyár valóban jó esély arra is, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a lábboltozat egészségének alakítására. Hiszen meleg időbe lehetőség van a szabadban mezítláb szaladgálni, ami nem is gondolnánk mennyire jót tesz a gyerekeknek (és a felnőtteknek is) a talpával.

Természetesen nagyon ügyeljünk arra, hogy nehogy túl forró legyen a talaj, és arra is, hogy olyan helyen vegyük le a szandáljukat, ahol biztosan nem lépnek üvegszilánkba, és hasonló szúrós dolgokba.

A különféle méretű kavicsok, egyenetlen föld, a puha homok, finom – vagy akár a picit szúrósabb fű – mind-mind ingerek az apró talpacskák számára, amely ingerek hatására elkezd a talpizom dolgozni.
Vannak úgynevezett Mezítlábas parkok is, amelyek direkt ezt a célt szolgálják – egy játékos kirándulás, különféle töltésű talajon. Hogy őszinte legyek mi kipróbáltuk az egyiket, és amikor murván kellett végig sétálni majdnem sírva fakadtam. De ha van kedvetek keressetek egyet, próbáljátok ki, mert egy családi kirándulós programnak azért jó.

Lábtornára bent is van lehetőség, így már a nappaliban elkezdhetünk bemelegíteni a nyárra. A gyerekekkel ezt is játékosan végeztethetjük el.

1. Kiszórunk különböző méretű, de viszonylag kicsi játékokat (legót, kindertojás figurákat stb.) a szőnyegre. A feladat a következő: a játékokat egyesével fogják meg a lábujjukkal szorítva, és tegyék vissza a dobozba. Ezzel szuperul rendet is lehet rakatni velük, ami szintén nem utolsó. Ha többen vannak lehet versenyt is csinálni – ki gyűjt össze több játékot?

2. A következő feladat egy zsebkendő széttépése. Ne nevessetek, de ezt egy gyerekek mozgásfejlődésével foglalkozó hölgy mondta. Se nem környezetbarát, se nem költségkímélő, de ez is egy opció a tornára.

3. Szuperül lehet a lábunkkal alkotni is! Adjatok a gyerekek lábához ceruzát / tollat/ ecsetet / zsírkrétát és hadd rajzoljanak vele.

4. Labda gurigatása: üljenek a gyerekek egy székre, tegyünk a talpuk alá egy labdát, amit gurigatnak a sarkuktól a lábujj elejéig. Így a sarok és a lábujj is dolgozik.

Tudom, hogy nem könnyű időt szakítani az ilyen jellegű foglalkozásokra is, a sok teendő mellett, de talán a jóidő közeledtével kisebb erőfeszítéssel is hatékonyak lehetünk ezen a területen is – ha mást nem, akkor egy jó szabadtéri szaladgálást beiktatva egy héten többször.

Belinkelek Nektek további segítséget, ötleteket az Országos Gerincgyógyászati Központ honlapjáról

Jó tornázást!

 

Szerző: Bolvári Vanessza, a bolvariablog.hu alapító-szerkesztője