Kutyát kérek, kiskutyát! – könyvek a felelős kutyatartáshoz

Meg kell hagyni most már tényleg kutyameleg van. Vagy esik az eső. Nekünk meg ugye egyik kutya, másik eb,  egyik sem igazán jó. Folytathatnánk még a szólás-mondásokat, de talán már rájöttetek, hogy ezúttal a kutyás könyvek lesz a téma.

Szerencsére szerzőnk családjában több kutya rajongó is akad. A legnagyobb gyermeke első szava egészen konkrétan a kutya volt, és születése óta egy plüss retriever az alvótársa.

A legkisebbet csak a biztonsági öv gátolja meg abban, hogy kiugorjon a babakocsiból, ha az utcán kutyát lát.

A középső kislány, pedig maga a kutya rajongás! Legyen szó rajzfilmről, plüssállatról, társasjátékról, kirakóról, ruházatról és természetes könyvről!

Adhatná magát a kérdés, hogy-hogy nincs mégis saját kutyájuk? A válasz igen egyszerű: egy kutya sok-sok törődést és odafigyelést igényel. Ezt nem biztos, hogy 3 kisgyerek és munka mellett, Budapesten, egy első emeleti lakásban meg tudnák neki adni. Így ők úgy váltak felelőssé, hogy egyelőre nem vállalnak kutyát. De addig sincs ok szomorkodni, mert szerencsére kutyás könyvekben viszont nem szenvednek hiányt! Meg is mutatjuk, hogy mit ajánlunk Nektek ebben a témában!

Jöjjenek a kutyás könyvek!

 

Jakab Zsolt-Sebő Gyula: Ebengubák

Jakab Zsolt neve ismerősen csenghet, de lehet többen Kalap Jakab néven és a zenéiről ismeritek.

Ez a csodás könyv a 9 magyar kutyafajtát mutatja be a gyerekeknek.

A meséken keresztül megismerhetik a gyerekek az ősi magyar kutyafajták jellegzetes tulajdonságait, de azt is megtudhatjuk, hogy milyen szerepet töltött be ükapáink korában a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a vizsla, a kopó, a magyar agár és a drótszőrű vizsla.

A könyvhöz tartozik egy CD is. Az ezen szereplő dalok remekül összecsengenek a mesékkel. A népi hangszereket megszólaltató, könnyen megjegyezhető dalocskák egy csapásra a gyerekek kedvencei lesznek. A Bugajakab Együttes előadásában felcsendülő dallamok szerzői, Jakab Zsolt és Sebő Gyula, valamint a Julius-K9 értékesítő csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a gyermekeket már óvodás korban, meséken keresztül terelgesse a felelős állattartás irányába. Fontos tudni, hogy a mesekönyv összeállításában a példaértékű állatvédelmi tevékenységet folytató Ebárvaház Nonprofit Egyesület is részt vállalt.

3-7 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Pásztohy Panka: Pitypang és Lili sorozat

 

Lili és kiskutyája, Pitypang történetein keresztül elég sok mindent megtanulhattunk már a kutyatartásról. Elsősorban azt, hogy milyen fontos a menhelyi örökbefogadás! Illetve azt is, hogy az állattartás nem csak móka, hanem igen nagy felelősséggel jár! Már hat köteteben követhetjük nyomon a kislány és a kiskutya kalandjait. Olvashatunk az örökbefogadás részleteiről, megtudhatjuk, hogy mi mindenre van szüksége egy kutyusnak, megtanulhatjuk, hogy mi a teendő, mikor a kutyusunk megsérül, hogyan is zajlik egy igazi kutyás születésnap és hogy mennyire fontos egy kutyának a séta. A most megjelent hatodik kötetben Pitypang különleges kutyusokkal találkozik: a segítőkutyákkal. Lilivel és Pitypanggal együtt pedig mi is megtanulhatjuk, hogyan zajlik a kutyák kiképzése, és honnan tudjuk, ha valakinek segítségre van szüksége a környezetünkben.

3-8 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Balla Margit: Kifli és Bibi

 

Kifli éppen olyan típusú négylábú, mint amire az ember gondol, ha azt hallja: kutya. Kicsit kajla, folyton izgága, mindene a labda, mindent megkóstolna, amit a gazdája eszik és természetesen mindig sétára és kalandra kész. Bibi, a 8 éves kislány és Kifli kapcsolatáról szóló történetek bemutatják, hogy mennyire csodás az élet, ha van az egyik legjobb barátunk egy kutyus. Akivel lehet a kint szaladgálni, van kivel megosztani a virslinket és felfedezni a világot. Bibi egy nagyon fontos dolgot megtanul kis barátjától: hogy a szertelen, csintalan állattal akkor teszünk jót, ha mindig kiszámíthatóan viselkedünk vele, így ő is megtanulja a szabályokat, éppen úgy, ahogy a gyerekek tanulják meg szüleiktől, mi a helyes és mi a helytelen viselkedés.

4-8 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Dawn Bates: Első kutyás könyvem 

A kutya remek társ! Ha Hozzátok már megérkezett az első kutya, akkor meg is találtátok a Nektek szóló könyvet. A kutya remek társ. Természeténél fogva barátkozó, kedves és hűséges teremtmény. Ez a könyv segíthet kiteljesíteni a minden kutyában ott rejlő lehetőségeket, hogy valóban az a társ és barát legyen belőle, akit megálmodtunk. A könyvben bemutatott 35 gyakorlat segítségével játszótársak és jó barátok lesztek – te és a kutyád. TANÍTSD meg a kutyádat ülni, tárgyakat visszahozni, pacsit adni. Segíts neki elsajátítani sok-sok trükköt és játékot, szabályt! Kápráztasd el tudományoddal a családot és barátaidat!

7 évesnél idősebb gyerekeknek ajánljuk

 

Szerzőnk: Fejős Panni, olvasó-rovat szerkesztő