Küszöbön az osztálykirándulás? Így csomagolj a gyereknek!

Az ősz az osztálykirándulás egyik szezonja is. Te is gondban vagy, hogyan csomagolj a gyereknek úgy, hogy ne is cipelje el a fél háztartást, de ne is hiányozzon semmi a táskájából? Adunk néhány tippet.

Hamarosan itt az őszi osztálykirándulás? A csomagolás ilyenkor kettős problémát jelent. Egyrészt nyilvánvalóan te is azt szeretnéd, hogy a gyereknek ne hiányozzon semmi a táskájából. Másrészt viszont az is fontos lenne, hogy ne kelljen egész nap (rosszabb esetben több napig) egy nehéz, méretes pakkor cipelnie magával, mert ez egyrészt kellemetlen, másrészt a gyerekek között is kínos lehet. De hogyan lehet minimalizálni, mégis praktikussá tenni a csomagot?

Osztálykirándulás 1×1 – az alapok

Ami semmiképpen nem hiányozhat: a váltóruha. Ha egy napra mennek, akkor egy plusz póló, rövidnadrág, arra az esetre, ha beütne a hőség, vagy egy vékony nadrág, illetve zokni. Bármi történhet: elszakad, vizes lesz, ráborul a leves, és nem jó, ha a gyereknek ilyenkor még egy fél napot a régi ruhában kell eltöltenie. Egy nagyon picire összehajtható esőkabát is jó szolgálatot tesz, és a sapka és a napszemüveg is fontos lehet, de ezt jó esetben úgyis reggeltől viseli. A hűvös időre nem árt egy vékony pulóver, vagy melegítő felső – ilyenkor már bármikor beborulhat.

Ha az osztálykirándulás több napos, emellé jön még a napok számának megfelelő váltóruha, fehérnemű, pizsama, törölköző és papucs. Ha a kirándulásnak része a strandolás is, akkor pluszban kell még egy fürdőruha és még egy törölköző (illetve ha a strandon várhatóan kérik, akkor úszósapka és úszószemüveg is).

Neszeszer osztálykirándulásra szabva

Érdemes bekészíteni egy mini flakon naptejet és rovarriasztó sprayt is. Az alapkészlet része még a kézfertőtlenítő. valamint egy-két ragtapasz, illetve a többfunkciós, akár kéztörlőként, szalvétaként, vagy szükség esetén wc-papírként is helytálló papír zsebkendő is. Több napos kirándulás esetén emellé jön még egy pici, utazós flakonnyi tusfürdő, illetve fogkefe és fogkrém is. A fésű, lányok esetében a hajgumi, hajcsat se maradjon otthon.

Evés-ivás kirándulás közben

A mérce itt a gyerek étvágya legyen – ez persze nem jelenti azt, hogy a válogatós, kisétkű gyereket engedjük el étel nélkül, egy kis zsebpénzzel. Az alap az első napra a 2-3 szendvics, lehetőleg olyan alapanyagból, ami nem romlik meg pár óra alatt. Jól jön egy kis nem nyomódó, nem kenődő gyümölcs, például alma, és egy kevés édesség is. A csokit ilyenkor jobb otthon hagyni, mert egy melegebb napon szépen szétolvad a hátizsákban. Egy csomag keksz sokkal jobb megoldás.

A folyadékfogyasztás nagyon fontos, de jó, ha a kulacs befér a hátizsák oldalzsebébe. A másfél literes PET-palackot kézben cipelni az egész osztálykirándulás alatt nagyon kényelmetlen. Inkább kösd a lelkére, hogy lehetőleg minél gyakrabban töltse fel a kulacsát ott, ahol erre lehetősége van, vagy rejts el a táskában egy kis dobozos gyümölcslevet vész esetére.

Amire még szükség lehet

Az iratait, például a diákigazolványt, vagy a TAJ-kártyát (ne legen rá szükség, de ha mégis, akkor jobb, ha ott van) egy kis, zárható tartóban, irattárcában tedd a táskájába. Az is jó megoldás, ha a TAJ-kártya fénymásolata van nála. Egy kis zsebpénz sem árt, jó, ha van egy kis otthoni apanázs egy fagyira, de túl sok nem kell belőle. A legtöbb gyereknek van telefonja, ezzel fényképezni is tud. Ha több napra mennek, vigyen töltőt is, de egynapos osztálykirándulás esetén is jó, ha van nála tartalék energiaforrás, például egy powerbank. A buszon való zenehallgatáshoz pedig elengedhetetlen a fülhallgató.

Szerzőnk: Csiki Judit, aki a Zöldsaláta életmódblog alapító-szerkesztője is

Fotók: Freepik.com

MEGOSZTÁS