Könyveket a fa alá

Előző cikkünkben a karácsonyi készülődésre helyeztük a hangsúlyt, itt az idő, hogy szemügyre vegyük a hazai gyerekkönyv kiadók karácsonyi könyv kínálatát.
Betettünk a puttonyba újdonságokat és régebbi kedvenceket is, reméljük mindenki talál a válogatásban kedvének megfelelőt.
Jó böngészést!

Nagyon elszomorodtunk, mikor észre vettük, hogy kettő csodás könyvet kihagytunk az adventi felsorolásból. Ezt feltétlenül pótolni kívánjuk! Az egyik a JaMese – Zenei adventi kalendárium Szabó T. Anna verseire. Ebben a különleges kiadványban az évnek ebben a kiemelt időszakának minden egyes napjára jut majd egy dal. Az albumon szereplő szerzemények mondanivalójukban és hangszerelésükben is a család minden tagjához szólnak. Az örökérvényű, értékálló karácsonyi dalok együtt éneklésre késztetnek és segítik az ünnepre hangolódást.

A másik pedig egy szintén csodálatos könyv: Maja Lunde: Hónővér. Ami egy 24 részből álló, megható karácsonyi történet, amelyről így ír a szerző: “Remélem, hogy a Hónővér a karácsonyt kedvelő fiataloknak és idősebbeknek egyaránt ugyanolyan örömöt szerez majd, mint az írása nekem. A karácsony a hagyományokról szól, és talán ez a könyv is új hagyományt teremt majd a kisebb és nagyobb olvasók számára, akik évről évre elolvassák, miközben hull a hó, és odabent kellemes meleg uralkodik. Ez az én karácsonyi álmom. Szeretettel: Maja Lunde

Csodás első karácsonyi könyv ajándék lehet Gryllus Vilmos: Félperces mondókák, amiben macska, mókus, teknős és sok más kedves állat elevenedik meg Gryllus Vilmos játékos rímeinek és Megyeri Annamária életteli rajzainak köszönhetően ebben a lapozóban. Biztosak vagyunk benne, hogy a kisgyerekek egész biztos nem csak fél percig forgatnak majd.

Illetve Alex Scheffler: Pipp és Polli, a karácsonyfa című könyvecskéje. Mert, mikor itt a karácsony Pipp és Polli is feldíszíti a karácsonyfát! Tesznek rá mézes sütit, cukorbotot, csokiharangot… De a díszeknek valahogy nyoma vész. Vajon miért fáj Pipp hasa? Még szerencse, hogy papírból is lehet díszeket készíteni! Így mégis szép lett a karácsonyfa.

Szintén kisebbek nagy kedvence lehet a Kukucs, itt a karácsony című könyve. A Kukucs-könyvek kellően nagyok és strapabírók ahhoz, hogy állják a kíváncsiskodó ujjacskák rohamát! Kinyitható, tologatható és húzogatható részeik szórakoztató elfoglaltságot kínálnak a kicsiknek, a ritmusos versek pedig többszöri, közös mondókázásra csábítanak. A Kukucs, itt a karácsony minden lapja izgalmat tartogat: suhan a szán, épül a hóember, és díszek kerülnek a fára.

Ha esetleg böngészni támadna kedvetek, akkor semmiképpen nem maradhat ki Dudás Gergely, Dudolf: Mackó karácsonyi böngészője! A Budapesten élő illusztrátor mestere a képrejtvényeknek, a Mackó karácsonyi böngészője sem szűkölködik bennük, oldalról oldalra dolgoztatják meg az olvasók megfigyelőképességét a furfangos feladványok. A főszereplő Mackó imádja az ünnepeket, főképp a karácsonyt. Szeretné minden barátját vendégül látni, de az előkészületek fárasztóbbak, mint gondolta. Segítetek neki? Meg kell keresnie az elveszett ajándékot, hogy becsomagolhassa, a karácsonyi gyertyát és csillagot, majd a vendégfogadásra szánt nyalókát is be kell szereznie, a tortát és az aprósüteményeket pedig gondosan kiválogatnia. Mackóhoz minden barátja ellátogatott karácsony este, de a vendégfogadás csak a te segítségeddel sikerülhetett!

Nem tudunk elképzelni csodásabb ajándékot egy gyönyörű mesekönyvnél. És mint ilyen szuper választás lehet a Clement C. Moore: Karácsony éjjelén – térbeli mesekönyve. Kiugró gyönyörű illusztrációkon csodálkozhatnak rá a gyerekek a rénszarvasokra, az ajándékokkal teli zoknikra és a Mikulás szánjára, ahogy átszeli az égboltot Karácsony éjjelén.

Szuper kedves és nagyon tanulságos történetet rejt Mauri Kunnas: Mikulás tizenkét ajándéka című könyve. Ez egy olyan klasszikus mesekönyv, ami az ajándékozás öröméről szól. A történet szerint Vili, a kis manógyerek nagyon szeretné megajándékozni a Mikulást. Mivel épp tizenkét nap van hátra karácsonyig, Vili úgy dönt, minden egyes napra új meglepetést talál ki. Tizenkét meglepetés! Ez lesz aztán az ajándék! – gondolja.
Bár Vili meglepetései nem egészen úgy sülnek el, ahogyan tervezte, ajándékai nem csupán a Mikulást, hanem az egész falut jó kedvre derítik. Gazdag, színes és vidám – akár álmaink karácsonya.

A karácsonyi időszakban végre van ideje a családnak leülni együtt játszani. Éljétek át a karácsony hangulatát a Nagy Karácsonyi Játékkönyv segítségével! A gyönyörű képvilágú, különleges könyv nyolc ismert táblás társasjáték karácsonyi változatát tartalmazza dupla oldalakon. Miután elkészítettétek a könyv végén található, kipattintható alkotóelemekből a dobókockát és a játékfigurákat, a dupla oldalak alján található szabályleírásokat követve egy parti libafutamra, kígyók és létrák játékra, Ki nevet a végén?-re stb. hívhatjátok ki egymást a varázslatos Karácsonyfalva különböző helyszínein.

Mindig légy önmagad – kivéve, ha lehetsz unikornis is! Nincs, aki ne kapná fel a fejét erre a fülszövegre, nem volt ez másképp velünk sem! Nem is kellett csalódnunk Bella Swift: A kiskutya, aki unikornis akart lenni könyvben. Übercuki! Milli, a mopsz épp karácsony előtt veszíti el az otthonát, de szerencsére Anna családja befogadja egy hétre. A játékos kedvű kiskutya nagyon megszereti Annát, és nagyon szeretne örökre vele maradni. De Anna nem vágyik kutyára – ő egy unikornist szeretne, legalábbis Milli szerint. Szuper kedves történet, felelős kutyatartásról, a saját és mások hibáinak elfogadásról és arról, hogy érdemes odafigyelni arra, hogy a szeretteink mit mondanak rólunk, hogyan viselkednek velünk. Ne merüljünk el a saját önkritikánkban.

Végezetül pedig egy különleges könyvet szeretnénk nektek Nektek bemutatni. A DÖDÖLLE – Gyerekirodalmi és hagyományőrző kalendárium – Ünnepi receptekkel öröknaptár, szakácskönyv, játékgyűjtemény és irodalmi olvasókönyv! Az év jeles napjaihoz kötődő szövegek között vannak hagyományos ételreceptek, népszokások, játékok és kortárs gyerekirodalmi szövegek – így a kötet régi és új különleges párbeszédét valósítja meg.