Könyvek a legkisebbeknek

A jó példa ragadós. Legalábbis ebben reménykedik szerzőnk, aki maga is 3 kislány anyukája, és ahol a két nagylány igazi kis könyvmoly. Nagyon reméljük, hogy a legkisebb is az lesz. Erre elég jó esély van, hisz a szülők is nagyon szeretnek olvasni és az otthonukban is szép számmal találhatóak könyvek. Bár mióta gyerkőcökkel bővült a család, talán kicsit jobban képben vannak a gyerekirodalom újdonságaival, mint a felnőttel.
Gyakran előkerülő kérdés, hogy mikor kezdjünk a gyerekkel olvasni és mikor adjunk a kezébe könyvet. Ha minket kérdeztek: már pici baba kortól! Na jó, de mégis hogyan kössük le egy pici baba figyelmét egy könyvvel? – merülhet fel a kérdés. Szerencsére vannak igazán kicsiknek készült könyvek, össze is gyűjtöttünk Nektek párat!

Nagy Diána: Babageometria


Kontraszt és ritmikus változás. Nagy Diána lapozójában egyszerű formák és vonalak átváltozásait követhetik a legkisebbek. A Babageometria két része (Vonalak és Formák) tökéletes kiegészítője egymásnak és nélkülözhetetlen kelléke a baba könyvtárának! A fekete-fehér kontrasztja, és a vonalak ritmikus változása segíti a látás fejlődését. Előbbi a szem fókuszálásának képességét, az éleslátás kialakulását, utóbbi a szemmozgásokat, illetve a mozgó tárgyak követésének képességét fejleszti.
És nem mellesleg gyönyörű kötetek!

Kárpáti Tibor: Puszi, nyuszi!


Felnőtteknek elég agyzsibbasztó élmény lehet, de a gyerekek oda vannak érte, mert színes, meghökkentő és nagyon vicces. Egymásnak köszönnek át az oldalakon az állatok úgy, mint: “Cső te, gőte!”. A szerző, egyben a szórakoztató rajzok alkotja is.

Marianne Dubuc: Állatkarnevál


Itt a farsang, mindenki különleges jelmezzel készül. Nincs ez másképp az állatvilágban sem. De vajon ki bújik meg a jelmez alatt? Remek szórakozás felfedezni az összes állatot és maskarát.

Julia Donaldson: A róka zoknija (Tölgyerdő meséi 1.)


Ki ne találkozott már a páratlan zoknik problematikájával? Szegény Róka úr sem találja a saját zoknijait. A felnyitható fülecskék segítségével mindenhova be tudtok kukkantani, hátha ti meglelitek!

Guido Wandery: kukucs könyvek: Mi mozog? 


Fedezd fel, hogy mely állatok sürögnek-forognak ebben a könyvben! Hogyan? Toljátok el az ujjaitokkal a kis képet és megtudjátok! Ha a kicsik maguk dolgoznak a tologatással, akkor a bújócskázó állatok felfedezése mellet a finommotorikát is fejleszthetitek. Még megjelent: Kukucs könyvek: Ki kopog? Kukucs könyvek: Mi mozog?

Stella Bagott: Játékos szavak: Állatok


Csupa színes kép, izgalmas formák, kivágott részek a lapokon, ujjvezetők és rengeteg állat! És mindez ebben a kis könyvben. Nagyon szeretjük és minden kötetét szívből ajánljuk! (Farm, A boltban, A tested)

Pap Kata: Piros, sárga, kék – Színek

Ebben a lapozóban nem találtok szöveget, itt a színeké a főszerep! Pap Kata fantasztikusan ötvözi a rajzokat az anyagokkal. A fő színeket zöldséggel, gyümölccsel, állattal, vagy éppen madártollal láttatja. Ötletes és egyedi!

 

Szerzőnk: Fejős Panni