Könyvajánlónk: Örökmozgók mesekönyve

Nálatok mi a szabály meseolvasáskor? Csendben kell ülni? Vagy együtt nézitek a képeket? Esetleg, amíg Te olvasol, ők rajzolnak, bukfenceznek, esetleg fejen állnak? Ha leginkább az utóbbi csoportba tartoztok, akkor a könyv, amit ajánlani szeretnénk, tuti elnyeri majd a tetszéseteket!

De Ti, kedves többiek se hagyjátok abba az olvasást, mert nem igazán találkoztunk ovissal, aki nem gurgulázó kacajjal hallgatta ezeket a meséket. Hiszen ezen könyvek hallgatása közben nem csak lehet, hanem egész konkrétan feladat: ugrálni, tapsolni, sőt még kiabálni is! Viszont nem ám akármikor, hanem csak mikor elhangzanak a feladatra buzdító szavak.

Balázs Ágnes két legújabb könyve,  A beszélő kiskutya és A pösze nyuszi kifejezetten attól az ötlettől vezérelve íródtak, hogy miért ne lehetne megmozgatni és figyelemre ösztökélni a gyerekeket ugyanazon történettel? Minden történet elején fel van tüntetve, hogy mely szavakra kell majd odafigyelni. Lehet ez pl.: vau-vau, vagy éppen a zöld.

Az is le van írva, hogy az adott szó hallatán milyen feladatot kell elvégezni. Van úgy, hogy egy lábon kell elugrálni egy előre megbeszélt bútorig, vagy felpattanva pörgés a feladat. És mindez gondosan illusztrálva is van, hogy nehogy bármi félreértés tárgya legyen. Ha gondosan felkészültünk, nincs más hátra, minthogy elkezdődjön a mese! Az olvasónak azzal könnyítette meg az írónő a dolgát, hogy színesen kiemelte minden történetben az adott szavakat, így mi is ki tudjuk emelni olvasás közben.

Esős napokon nagyon jól jöhet, mert remekül lemozgatja és le is fárasztja a hallgatóságot. De egy ügyintézés várakozását is megkönnyítheti, mert többször kínál az nagyobb mozgások helyett olyan alternatívát, amihez nem hely igényes. Sőt, van olyan mese, ahol külön felhívják a figyelmünket, hogy az adott feladatok igen csak hely igényesek, akkor kezdjünk bele, ha a hallgatóság lefárasztása a cél és van rá elég helyünk.

El tudjuk képzelni, hogy van olyan szülő (és persze gyerek is), aki az ilyen típusú játékot nem mókának élik meg, mert nyilván minden mese úgy van meg írva, hogy a kiemelt szavak jóval többször fordulnak elő benne, mint ahogy a történet indokolná. Viszont tapasztalataink szerint a gyerekek tényleg élvezik és természetesen nem kötelező végig csinálni a feladatokat, ha jobban esik ülve végig hallgatni a meséket, szerintünk úgy is kedvesek és tanulságosak a történetek.

A mesékből többek közt megtudhatjuk, hogy mihez is kezdhet egy zöld kisróka, ha a városban próbál szerencsét, nincs ok izgulni, becsületszavamra meg fogja találni a megfelelő hivatást! Annak fontosságára is felhívja az egyik történet, hogy tudjuk elkerülni a náthát úgy, ha anyukánkra hallgatunk úszkálás közben! Hova vezet, ha a mackótestvérek nem tudnak megegyezni a kedvenc ételek tekintetében. És hogy milyen félreértésekhez vezethet egy sajnálatosan letört fog.

Teszteltük, a gyereknél nagy sikert aratott!

4-7 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Szerzőnk: Fejős Panni