Könyvajánlónk: nézz a lábad elé, avagy fedezzétek fel a természet apróságait!

Az idei sok szempontból egy igen különleges nyár!

Valószínű, hogy sokunk itthon, belföldön fog nyaralni, ami remek lehetőség, hogy felfedezzük hazánk remek kalandokat rejtő lehetőségeit. A vízparti pihenések mellett felfedezhetjük a számtalan tanösvényt, meseútvonalat és érdekes látványosságot.

Szerzőnk gyerekei már elég nagyok ahhoz, hogy honuk alatt a Tatu és Patu elszabadul című könyvükkel induljanak neki egy-egy kirándulásnak, hogy az abban lévő listákat pipálják és ‘naplózzák’ a látottakat és az összegyűjtött kincseket!

Néha tényleg meglepő, hogy milyen sok alkalommal nem a csili-vili dolgok szükségesek a NAGY kalandhoz, hanem, hogy együtt vagyunk és mi szülők legalább akkora lelkesedéssel fordulunk a kis dolgok felé, mint ők.

Szerzőnk gyerekeinél már jó ideje töretlen a kíváncsiság az állatvilág iránt. (Mondjuk ez elképzelhető, hogy majdnem mindenhol így van) És mivel a látványos, cuki, szőrös állatkák általában inkább elrejtőznek a ‘vadonban’, az ízeltlábúak viszont megmutatják magukat, így kénytelenek a szülők a bogarakból készülni, hogy ne süljenek fel a gyerekek előtt, mikor a kérdésekkel bombázzák őket!

Remélve, hogy ezzel nincsenek egyedül, szeretnénk Nektek, kedves szülők egy kis segítséget nyújtani, jöjjenek hát a bogaras és a kinti kalandokhoz nélkülözhetetlen mostanában megjelent könyvek!

David Burnie: Legyél te is bogárvadász!

Azt már mind megtanultuk, hogy nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar (remélem jól írtam!), de hogy ez pontosan mit is jelent, és hogy pontosan miért is különleges lények a bogarak, arról sokat megtudhatunk ebből a könyvből. Segít megismerkedni a Föld aprócska lakosainak életével, búvóhelyeivel, szokásaival és azzal, miért fontos megvédenünk őket, és mit tehetünk a védelmükben. A könyv mérete miatt tuti elfér majd a kirándulós hátizsákba is, így nem kell otthon hagyni a kalandozásaink során sem. De nehogy azt higgyétek, hogy a könyv csak bemutatja a bogarakat! Találtok benne több mint 30 izgalmas kísérletet és feladatot is. Például, hogy hogyan nevelj hernyót, vagy milyen kísérletet végezhetsz a pókfonállal?

A kötet különlegessége még a kivehető, színes mellékletet, ami a magyarországi állatfajokat mutatja be.

 

Ursula Stichmann-Marny: Milyen virág nyílik?

Ha a kirándulások során nem csak a bogarakat, hanem a növényeket is igyekeznétek beazonosítani, akkor ahhoz ez egy remek kiadvány! Hiszen valósághű: a virágok színének megfelelően kialakított fejezetek és a színes rajzok segítenek a növények gyors felismerésében. Könnyen kipróbálható: egyszerű és akár otthon is megvalósítható ötleteket tartalmaz a kis természetbúvároknak. Segít, hogy gyorsan meg tudjátok határozni a talált virágot: a borító belső oldalain rajzok mutatják be a virágos növények felépítését, és segítenek eligazodni a különböző növényfajok között.

És egy szuper jó hír: a könyv nem egyedül jelent meg, hanem egy csodálatos sorozatban. Aminek a többi köteteiből megtudhatjátok, hogy Milyen madarat láttam?

sőt, ebben a kötetben a madárhangokat meg is hallgathatjátok! Megismerhetitek, hogy Milyen az élet az erdőben?

és még olyan kérdésekre is választ találtok, hogy Milyen követ találtam?

A kötetek felépítése hasonló: részletes illusztrációk és leírások, kísérletek és akár otthon is kipróbálható feladatok és a borító belső oldalán mindig találtok egy kis rajzos segítséget, az adott témához kapcsolódva.

Petra Bartiková: A hangyaboly

Ha már nagyon belejöttetek a bogarászásba és szeretnétek jobban beleásni magatokat (haha!) egy-egy faj megismerésébe, akkor kezdhetitek mondjuk a hangyákkal. Hogy miért épp pont velük? Ha azt hiszitek, hogy ők tök uncsik, akkor nagyon tévedtek! A hangyák igazi hősök. Elpusztítják a kártevőket, szellőztetik a talajt, és óvják az erdő egészségét. A házuk táján mindig nagy a nyüzsgés, a sok ezer apró tag mindegyikének megvan a maga feladata: van, aki a járatokat tisztogatja, van, aki lárvákat cipel a napra melegedni és vannak őrök is. A könyv a kisóvodásoknak szól, de tuti, hogy ti szülők is találtok benne érdekességeket!

És nem mellesleg az egész kötet hihetetlen cuki!

Ifjú mormoták kézikönyve

Ha valaha is eszetekbe jutott, hogy felfedezők legyetek, akkor ez a Ti könyvetek! Hiszen, honnan máshonnan tudhatnátok meg például, hogy hogyan mentheti meg az életeteket, ha hot-dognak öltöztök, vagy hogy, hogyan készítsetek óriás burritót takarókból, kőből és homokból?

Na, de viccet félretéve, (bár a könyvet végig kíséri a móka, így nehéz lesz!) tulajdonképpen egy cserkészkönyvet tarthattok a kezetekben, aminek a segítségével megtanulhattok rendesen sátrat állítani, térképet olvasni,  de arra a kérdésre is választ találtok, hogy mi a teendő, ha belefagytok egy jégtömbbe. Szóval teli-tele van hasznos tudnivalókkal és ötletekkel, legyen szó kinti vagy benti kalandokról!

Szerzőnk: Fejős Panni, olvasósarok-rovat szerkesztő