Könyvajánlónk: Gyerünk kifelé! – avagy szuper kinti mókatárak

„A koszos gyerek: boldog gyerek!” – tartja a mondás. És hol máshol lehetne a boldogsághoz szükséges koszmennyiséget összeszedni, mint odakint a kertben, és a szabadban. És mivel már a nyár szele itt legyezget bennünket, minden lehetőségünk megvan, hogy megfázásmentesen koszolódjunk!

Ha nem ódzkodunk túlságosan az ez irányú tevékenységektől, akkor akár együtt is kitalálhatunk ‘pacsálós-földtúrós’ játékokat a gyerekekkel. Szerencsére még ebben a témában is akadnak szuper könyvek, amelyeket jó szívvel ajánlunk Nektek, hogy minden időben legyen valami jó móka tarsolyotokban.

Szakács-Nagy Zsuzsa, Thalmeiner Tünde: Kerti móka  A kertészkedés remek időtöltés, még akkor is, ha kert híján balkonládában ügyködünk együtt a gyerekekkel. És így a városban felnövő gyerekek felfedezhetik és megélhetik az örömöt, mikor a magból kikel a növény. Megtaníthatjuk nekik, hogyan is kell egy palántáról növényt nevelni és gondozni azt, amíg fel nem cseperedik.

A könyv ebből a szempontból is szuper! Nem csak a kertészkedés alapjaiba vezeti be a gyerekeket, hanem a különböző kreatív ötletekkel játékosan megismerteti őket a környezetüket benépesítő növényekkel és állatokkal.

A kertészmérnök szerzők évszakokra bontva építették fel a könyv tematikáját, ami nagy segítség nekünk szülőknek is, hogy tudjuk, hogy aktuálisan melyik projektbe érdemes belevágni.

5-10 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Dawn Isaac: 101 ötletes játék gyerekeknek a szabadban 

Tegye fel a kezét, aki állt már tanácstalanul a hirtelen rászakadt szünidőtől! Mert addig szuper, hogy van kert, vagy megyünk kirándulni, de mit csináljunk ott? Ha valaha előfordult, hogy ilyen, vagy ehhez hasonló gondolatok ötlöttek fel Benned, akkor nagyon kedvelnéd ezt a könyvet.

A kerttervező írónő maga is 3 kisgyerek anyukája, aki ideje nagy részében igyekszik rávenni csemetéit, hogy álljanak fel a gép, tv és a játékkonzol elől és menjenek ki játszani. Ezt a misszióját saját blogján is terjeszti.

A könyvben minden évszakra találhattok ötleteket a kinti mókákhoz! Gyártsatok házi vízesést, döntsétek el a séta útvonalát pénzfeldobással, készítsetek PET palackból víz alatti megfigyelő szerkezetet és építsetek pillangó etetőt! És ne mulasszátok el kipróbálni a további 98 szuper ötletet se!

Ha eleredne az eső, sincs ok a csüggedésre, hiszen a szerző gondoskodott róla, hogy olyankor se kényszerüljünk a monitorok elé! Hiszen megírta a 101 ötletes játék gyerekeknek esős napokra című könyvet is. Főleg, mert lehet kempingezni a lakásban, rendezhettek vajköpülő versenyt, építhettek babaházat vagy akadálypályát a nappaliban, megtanulhatok bűvész trükköket, készíthettek saját kezűleg puzzle-t, fölfedezhettek egy vulkánt, keverhettek festéket habfürdőből, játszhattok kéz nélküli pingpongot, ültethet konyhakertet zöldség maradékból és még kipróbálhattok további 91 olyan ötletet, amely jó móka lesz esős napokon is.

5-10 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Játékok nagy könyve 

Ez a könyv abban különbözik az eddig bemutatottaktól, hogy a benne összegyűjtött 250 játék szélesebb korosztálynak szól, lefedve az óvodás és a kisiskolás korosztályt is. A könyv három részre osztja a játékokat. Narancssárgával jelölve az ötletes játékokat, kékkel a játékokat a szobában és zölddel a játékokat a szabadban. Minden játékot gondos leírással találunk, korosztály megjelöléssel, létszámmal, a játék várható időtartamával, kelléklistával (már ahol szükség van kellékekre) és pontos leírással.

A könyv szuper ötletekkel szolgál, ha szülőként szeretnénk lefoglalni csemetéinket, de akkor is, ha zsúrra készülődünk és több gyermek számára kell szórakoztató programmal előrukkolnunk. De remek ötleteket találnak benne akár pedagógusok is, ha egy csoportnyi/osztálynyi gyerkőcöt szeretnének megmozgatni.

 

Szerzőnk: Fejős Panni