Kiránduljatok tömeg nélkül!

Egyfelől érdemes a napos őszben minél többet a szabadban lenni, már csak azért is, hogy a közelgő télre az egész család feltölthesse magát D-vitaminnal. Ugyanakkor azonban ismét egyre fontosabb, hogy mindezt kevésbé látogatott helyeken, lehetőleg tömeg nélkül tegyétek. Szerencsére az ország tele van csodás helyekkel, amelyek az őszi időszakban egyáltalán nem zsúfoltak.

A családi kirándulás remek program, így a mostani időszakban sem kell lemondani róla – a zsúfoltságot viszont annál inkább tanácsos kerülni. Épp ezért, amikor úticélt választasz a családnak, mindenképp olyan helyre szavazz, ahol egyszerre nincsenek sokan. Akármeddig tart is az indián nyár, a strand, a kerti parti most nem a legjobb ötlet. Legyen ez az ősz inkább a kevésbé ismert látnivalók felfedezéséé. De vajon hová érdemes elindulni?

Történelem kézközelben

A régi korok emlékei a megfelelő tálalásban mindig számíthatnak a gyerekek figyelmére. Ha egy kicsit felkészültök egy-egy vár történelméből, és a hely meglátogatása közben erről is elbeszélgettek, máris megelevenedhet a múlt, életre kelhetnek az iskolában tanult száraz tények, évszámok. A Zemplén váraiból, például Boldogkő és Regéc várából a fantasztikus kilátást is élvezhetitek. Boldogkő várában korhű programok is várnak rátok, például Drugeth Mária úrnő tárlatvezetése vagy a lovagok párbaja. Regécen pedig Rákóczi gyermekkora elevenedik meg. Ez utóbbi vár felé vállalni kell egy rövid erdei kaptatót is, így a család napi mozgásadagját is fedezhetitek. Ha viszont inkább az ország nyugati része felé vennétek az irányt, Sümeg vára lehet különösen érdekes. Dél felé tekintve a nyugati országrészben a siklósi, kelet felé pedig a gyulai vár kínál izgalmas látnivalókat.

Erdei túrák

Itt az ideje megismerkedni a turistajelzésekkel, és az ezek által jelzett séta- és túraútvonalakkal. Az erdőjárás alapvetően nem olyan tevékenység, amely egy-egy útvonalra nagyobb tömegeket vonzana, elég csak a legismertebb útvonalaktól és kirándulóhelyektől távol maradni, ha tömeg nélkül szeretnétek élvezni az őszi erdő színeit.

Tavaink ősszel, tömeg nélkül

Amíg még kitart az indián nyár, a balatoni strandokat sajnos érdemesebb elkerülni, ha tömeg nélkül fedeznétek fel nagyobb tavainkat. Strandolás helyett viszont nem mindennapi élményekkel várnak a kicsit kevésbé ismert kirándulóhelyek: Tihanyban például a Belső-tó és a Barátlakásoknak nevezett remetelakok, a badsacsonyörsi Folly-arborétum, vagy a badacsonyi Kisfaludy-kilátó. A Velencei-tó mellett is érdemes a hagyományos tóparti célpontok helyett például Pákozdot, vagy Sukorót, esetleg a dinnyési várparkot választani, ahol a magyarországo várak kicsinyített másait találhatjuk meg.

Eldugott falusi ékszerdobozok

Ha a kis falvak nyugalmára vágytok, nem csak Hollókő lehet a cél. Az Alpokalja gyöngyszeme, Velem, az Őrség kis falvai, vagy a Bakony mesebeli falva, Magyarpolány mind tömeg nélkül, ám annál több szépséggel várnak. Az ország keleti felében többek között Bükkzsérc vagy Mályinka kínál hasonlóan nyugalmas élményeket.

Szerzőnk: Csiki Judit, aki a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hz) alapító-szerkesztője is

Fotók: freepik.com

 

MEGOSZTÁS