Készüljünk az új iskolaévre testben és lélekben

Az új iskolaév idén is úgy indul, hogy voltaképpen nem tudjuk, mire számíthatunk. De hogyan érdemes rá testben és lélekben felkészülni?

Ahogy az idei nyár sem volt olyan, amilyennek korábban megszoktuk a vakációt, úgy az új iskolaév is csupa bizonytalansággal indul. Épp ezért a felkészülésnél és a szünetből az iskolaévbe való átmenetnél érdemes a fizikai felkészülés mellett a saját és a gyerekeink lelkére is jobban odafigyelni. De hogyan könnyíthetjük meg a szezonváltást?

Szerencsés időbeosztás

Szerencsés helyzet, hogy az új iskolaév egy szerdai napon kezdődik. Így a hétfő és a kedd még lehetnek a fokozatos átállás napjai, amikor egyre korábban ébredünk, és egyre többet foglalkozunk az iskolai felszerelések rendbe tételével. Ebbe jó, ha bevonjuk a gyerekeket is, hogy fejben átálljanak arra: mostantól bizony egyre többet fogják használni ezeket az eszközöket. Szervezhetünk pár nyárzáró programot is, hogy lezárjuk a nyár szakaszát, és megnyissuk az iskolaév időszakát.

Készítsük fel a testünket az új iskolaév kihívásaira

Most érdemes alaposan feltölteni a gyerekek vitaminraktárait, hogy az immunrendszerük jó formában legyen az új iskolaév kezdetére. Az évkezdet egyébként is megviseli a gyerekeket, év elején mindig sok a betegség – a mostani helyzet pedig, különösen a nem oltott gyerekek körében, extra aggódni valót is ad. Együnk tehát minél több idénygyümölcsöt, zöldséget, és szerezzünk be már most egy gyerekeknek való vitaminkészítményt. És természetesen beszéljük át újra, milyen nagy szükség van a rendszeres kézmosásra, kézfertőtlenítésre, sőt, bizonyos helyzetekben akár a maszk viselésére is.

Pihenjük ki magunkat!

Fáradtan nem lehet elkezdeni az új iskolaévet. Ha eddig folyamatosak voltak is a programok, szánjunk néhány napot egy kis passzív pihenésre, hogy – kis túlzással persze – ne a strandról essünk be az iskolába. Ha valamiért még nem tudtunk igazán feltöltődni a nyáron, gondoljuk át még egyszer, mi az, amitől ki tudnánk kapcsolódni.

Lelki ráhangolódásra is szükség van!

A nyár lezárása, az ősz elindítása lelki szinten is fontos. Beszélgessünk a nyári élményekről, beszéljük meg, mi volt a legjobb benne és mit várnak az iskolaév kezdetétől. Jó, ha megbeszéljük az esetleges félelmeket, szorongásokat, bizonytalanságokat is.

Különösen jó szolgálatot tehet, ha felnőttként nekünk is van B-tervünk. Sokan esnek abba a hibába, hogy az iskolaév kezdetétől készpénznek veszik: mostantól más vigyáz a gyerekre. Persze nem könnyű a mostani helyzet, sokaknak a szabadsága is fogytán van, de sajnos bármikor adódhat olyan helyzet, hogy egy betegség, vagy akár karantén miatt otthon kell maradni. Ha van valamiféle B-tervünk ilyen esetekre, máris nyugodtabban reagálunk majd az eredeti terveink esetleges felborulására.

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője

Fotók: freepik.com