Készülj fel az új iskolaévre!

Bármennyire is szeretjük a nyarat, lassan kopogtat az új iskolaév. A felkészülést pedig nem árt időben elkezdeni – és nem csak azzal, hogy megvesszük az új felszereléseket. Ha otthon kezded a tervezést, átgondoltabban vásárolhatsz, ezzel pedig akár pénzt is megtakaríthatsz. Készülj fel az új iskolaévre velünk!

Készülj fel az új iskolaévre #1: zárd le a régit!

Mennyi a valószínűsége, hogy a gyereked iskolatáskája még mindig úgy hever a sarokban, ahogyan azt az utolsó tanítási napon megkönnyebbülten ledobta? Bevallom, nálunk gyakran előfordul ilyesmi, általában csak a romlandó dolgokat szedjük ki gyorsan a táskából. Ha nálatok is ez a helyzet, akkor a „jobb későn, mint soha” elv alapján most jött el az ideje a régi iskolaév lezárásának. Rakd egy kupacba a régi könyveket, füzeteket, ceruzákat, és döntsd el, melyikre lehet még szükség az év eleji ismétlésnél, illetve melyik mehet a szelektív gyűjtőbe.

Készülj fel az új iskolaévre #2: nézd át az apróságokat!

Minden lakásban van egy vagy több doboz, amelyben a tartalék ceruzák és egyéb írószerek, illetve a füzetek laknak. Nézd át ezeket az apróságokat, és máris jobban látod, mi az, amit nem kell megvenni. Az ilyen rejtett készletek akár mérhető megtakarítást is eredményezhetnek, amikor nyakadba veszed majd az írószerboltokat. A használt ceruzák, vízfestékek, zsírkréták, filctollak rejtekhelyeit is nézd át, és légy könyörtelen. Ami már nem használható, azt selejtezd ki, ami viszont még igen, azt tedd elérhető helyre, hogy ha a gyerek otthon rajzolni, festeni, gyurmázni akar, akkor ezekhez nyúljon elsőként.

Készülj fel az új iskolaévre #3: mosd ki az iskolatáskát!

Ha megtartjátok a tavalyi táskát, akkor most van itt az ideje, hogy alaposan kisúrold. Így még bőven van ideje megszáradni, és az esetleges sérüléseire is fény derül. Ha mosás után úgy látod, hogy mégsem használható még egy évig, nem az utolsó pillanatban kell kapkodni a vásárlással. A tolltartót, tornazsákot is érdemes kipucolni, és alaposan átnézni.

Készülj fel az új iskolaévre #4: rendezd át a tanulósarkot!

Itt az ideje a tanulósarok átgondolásának is. Ha a gyerek nem most indul neki az iskolának, az eltelt legalább egy év alatt biztosan kiderült, mi praktikus, mi nem, hol kellene egy kis plusz tárolóhely, és minek nincs helye az asztalon. Ha van hely a lakásban, érdemes egy nyugodt olvasósarkot is kialakítani, hátha így könnyebben „csúsznak” a kötelező olvasmányok. És ha már kötelező olvasmányokról beszélünk: készülj fel az új iskolaévre a könyvesboltban is. A legtöbb könyváruházban augusztusban komoly akciók vannak.

Készülj fel az új iskolaévre #5: gondold át az iskolai ruhatárat!

A gyerekek nagyot tudnak nőni a nyári szünet idején, vagyis érdemes a legelső körben kiválogatni a kinőtt darabokat. Utána pedig készülj fel az új iskolaévre azzal is, hogy átgondolod az iskolai ruhatárat. Mire lesz szükség? Jó-e még az ünneplő ruha, a sportruhák, a hűvös időre való darabok, a pulóverek? Hány cipő kell az őszi szezonra? Kell-e venni benti cipőt, játszós ruhákat? Szükség van-e új széldzsekire, esőkabátra? Esetleg fehérneműből, pizsamából van kevés?

 

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (http://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője

Fotók: freepik.com

MEGOSZTÁS