Karácsonyi nagytakarítás 15 percben

Félrevezetni persze senkit nem akarunk: a karácsonyi nagytakarításra természetesen nem elég egyszer 15 perc. De ha minden nap rászánsz ennyit, akkor elégedetten nézel majd körül a lakásban, míg a fát díszíted.

 

Paradox helyzet, hogy bár az adventi időszak arról is szól, hogy az egész évi hajtás után kicsit elcsendesedjünk, és lélekben is készüljünk az ünnepre, ilyenkor tapasztaljuk meg a legnagyobb hajtást. A munkahelyen megszaporodnak a „csak még ezt intézzük el az ünnepek előtt” típusú feladatok, jönnek az év végi partik, közben ajándékok után kajtatunk, és még a lakást is rendbe kellene tenni, nyakunkon a karácsonyi nagytakarítás. Ebben a pörgésben pedig nehezebb karácsonyi hangulatba kerülni.

Mi lenne, ha a takarítást nem egy nagy lélegzettel csinálnád meg, hanem apróbb feladatokra osztanád, és minden nap csak annyit végeznél el belőle, hogy ne merülj ki, de lásd a fokozatos haladást?

Karácsonyi nagytakarítás: az alapelvek

Először is, add fel a maximalizmust. Nem fog beleférni az ötfogásos vacsora, a hatféle sütemény, és a saroktól sarokig kiglancolt lakás, természetesen csillogóra mosott ablakokkal és frissen tisztított függönyökkel. A legelső lépésben gondold át, hogy mi a fontos, és erre koncentrálj. Legyen elpakolva minden játék és ruha, de ennek fejében lemondasz az ablakmosásról? Vagy legyen tökéletes tisztaság a konyhában és a nappaliban, de a gyerekszoba állapota miatt nem akarsz összeveszni a gyerekeiddel? Nincs jó, vagy rossz válasz, minden családban más a fontos, mindenki mástól érzi jól magát – a karácsonyi nagytakarítás listáján is azt tedd előtérbe, ami számodra lényeges.

Gondold át a feladatokat! Tervezés nélkül nem megy: először is végig kell gondolni a feladatok listáját, és azt, hogy a rendelkezésre álló idő alatt mindez megvalósítható-e. Ha nem, akkor újra kell tervezni, és megválni a legkevésbé fontos dolgoktól.

Oszd fel a tennivalókat! Ha megvan a fontos tennivalók listája, oszd fel őket körülbelül 15-20 perces etapokra. Ebben sem kell szigorúnak lenni, Lehet, hogy egyik nap 15 perced lesz takarítani, a másik nap 30. Sebaj, a karácsonyi nagytakarítás így is halad!

 

Ötletek a 15 perces takarításhoz

Kezdd a selejtezéssel! Minél kevesebb a holmi, annál gyorsabban kész leszel a takarítással. A legelső nap fogj egy nagyobb dobozt, vagy papírzacskót, szaladj végig a lakáson, és rakj bele mindent, ami már biztosan nem kell. Egy másik zacskóba gyűjtsd azokat a dolgokat, amelyek elég jó állapotban vannak ahhoz, hogy adomány legyen belőlük. Karácsony előtt rengeteg a jótékonysági rendezvény, szinte mindennek lesz helye. Persze tartsd szem előtt, hogy mit kérnek, mit gyűjtenek az egyes akciókban – a jótékonysági szervezeteknek általában nincs kapacitása arra, hogy felesleges holmit tároljanak. Az pedig legyen magától értetődő, hogy csak olyasmit adományozz, amit te magad is szívesen elfogadnál. Vagyis az ócska holmiknak nem itt a helyük.

Menj végig gondolatban a lakáson. Hány rövidebb „etapban” tudod kitakarítani például a konyhát, vagy a fürdőszobát?

Kezdd a legkisebb falattal. Ha ugyanis azonnali sikerélményt könyvelhetsz el, akkor nagyobb örömmel haladsz majd tovább. Ha például a konyhád egyébként is mindig tiszta, akkor indulj innen, végezd el azt az egy-két feladatot, ami nincs benne a napi rutinodban. De az is megoldás, hogy a legnagyobb „kacatmágnessel” végezz az első napon, hogy másnap rögtön jó legyen ránézni.

Tizenöt perces feladatok:

  • A fürdőszobában levő holmik selejtezése, szelektálása, a lejárt, esetleg romlott kozmetikumok kidobása.
  • A vizes helyiségek gyors letisztítása: a vécé kipucolása, a mosdókagyló, a zuhanyfülke vagy a kád tisztára súrolása.
  • A legnagyobb rendetlenséget vonzó felületek (például félreeső asztalok, pultok, stb.) rendbe tétele.
  • Az elöl hagyott tárgyak (ruhák, könyvek, játékok) berakása a szekrénybe vagy szükség esetén a szennyesbe.
  • Porszívózás.
  • Felmosás.
  • A konyhapult rendbe rakása.
  • A tűzhely alapos megtisztítása.
  • A mosogató környéki sarkok alapos megtisztítása
  • A lakás díszeinek felrakása egy vagy több helyiségben.

A felsorolás tetszés szerint folytatható – ilyenkor hagyatkozz megint arra, mi az, ami számodra ennyi idő alatt is megoldható, és térj vissza időről időre a legfontosabb feladatok listájához. A lényeg nem az, hogy a kritikus látogatóid is elégedettek legyenek, hanem az, hogy te családod otthonosan érezze magát a lakásban.

 

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog alapító-szerkesztője

Fotók: freepik.com