Kalandvágyó kiskamaszok örömére – irány a Zemplén! Várhódítás, börtönmúzeum és kalandpark Északon

Virtuális élményekkel felpörgetett világunkban nem könnyű valódi élményekre csábítani kiskamasz gyermekeinket. Kihívás kell nekik a javából, ami nemcsak fizikai lendületet ad, hanem büszkeséggel is eltölti őket majd ott a helyszínen. A Zempléni-hegység vadregényes világa tökéletes helyszín kalandokra éhes 8-12 éves gyermekeink kíváncsiságának felébresztésére, végtelen mozgásigényének csillapítására és a jól elvégzett teljesítmény utáni öröm megélésére.

Mit is kínál nekünk a Zemplén, a keleti határrégió a 895 méter magas Nagy-Milic hegycsúcstól a világhírű Tokajig, ami megmozgathatja kiskamaszaink érdeklődését? A természeti szépségeken túl például a történelemkönyvekből már jól ismert várak megismerését, a hegycsúcsokra vezető vártúrákat, ahol nem mellesleg szuper szelfik is készületnek. De egy erdei kisvasút vagy egy börtönmúzeum sem mindennapi élmény, a Zempléni Kalandpark pedig maga a kihagyhatatlan adrenalinbomba. Kényelmes szállásokat találhatunk Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen vagy Miskolcon, ahonnan a saját tempónkban fedezhetjük fel ezt a különleges vidéket. Azt már csak halkan tesszük hozzá, hogy a kirándulások után népszerű élményfürdőkben frissülhetünk fel – valószínűleg gyermekeink nagy örömére.

 

A Zempléni Kalandparkkal az első pillanatban lenyűgözzük kiskamaszainkat, akik számtalan aktivitással tehetik próbára bátorságukat. Sátoraljaújhely attrakciója jelenleg péntektől vasárnap, illetve ünnepnapokon tart nyitva, naponta 9.00 – 16.00 óra között. A kalandpark három szinten kínálja az élményeket, az alsó állomáson bobpálya, libegő, mászófal és jégcsarnok, a középső állomáson sípályák, tanösvények, kalandtúra és tubby – vagyis fánk – pályák, ahol szabadon pörögve lehet lecsúszni. A hegytetőn lombkoronasétány és kilátó, extrém átcsúszó pálya és kabinos kötélpálya nyújt lebilincselő élményeket nemcsak a kiskamaszoknak, de a felnőtteknek is. Legjobb, ha egy teljes napot szentelünk a Zempléni Kalandparknak, ahol unatkozni biztosan nem fogunk!
https://www.zemplenkalandpark.hu/

 

A sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum már a tematikáját illetően sem egy mindennapi látnivaló. Felkelthetjük iránta gyermekeink érdeklődését, akik ebben az intézményben szinte mindent megtudhatnak a fogvatartottak életéről, oktatásáról és művészetéről is. Nyilvánvalóvá válnak a bűnelkövetés következményei, és egy olyan rendszerbe nyerhetnek betekintést a gyerekek, amelyről még mi, felnőttek is új ismereteket szerezhetünk. A Börtönmúzeum hétfőtől csütörtökig 12.30 – 16.30 óra között, pénteken 9.30 – 13.30 óra között  belépőjegy ellenében látogatható, hétvégén zárva.

https://bv.gov.hu/hu/hirek/bortonmuzeum

 

A történelmi hangulatú zempléni várak meghódítása igazi kihívás és lenyűgöző élmény az egész családnak. Felülemelkedni a tájon nagyszerű érzés, megkockáztatjuk, hogy ez a vártúra lesz az esszenciája a zempléni kalandoknak. Természetesen elkészülnek a gyönyörű fotók és a szuper szelfik, és részesei lehetünk egy kicsit a magyar történelem évszázadainak is. Azt, hogy a Boldogkői várat,  a Regéci várat vagy a Füzéri várat keressük fel, szabadon választott, de ne csodálkozzunk, ha az első után kedvünk támad mindháromra. A hegytetőkön trónoló várakon kívül még Sárospatakon is vár ránk a Rákóczi-vár a Bodrog partján.

Ébresszük fel kiskamaszaink kirándulós kedvét zempléni élményekkel! Csodás természetközeli napokat tölthetünk el itt az Északi-középhegység keleti vidékén, történelemmel, kalandokkal és adrenalinnal fűszerezve: https://www.zemplenkalandpark.hu/

Szerzőnk: Mészáros Marianna, világutazó- és erdőjáró blogger, a családi kirándulások és utazások szakértője

Coverfotó: Shutterstock.com