Jön a nyár, de vajon hogyan utazunk az idén?

A korábbi években, májusban az emberek többségének legalább már nagy vonalakban volt valami elképzelése arról, hogyan is alakul majd a nyár, mennek-e táborba a gyerekek, és hol tud majd a család pihenni. Aztán jött a koronavírus-járvány, és mindent felborított.

Bár mostanra, legalábbis vidéken már megkezdődött az óvatos nyitás a kijárási korlátozások után, azt még mindig nem tudhatjuk, hogyan alakul majd a nyarunk, és hogyan változik hosszú távon az utazás világa. Elemzők sora próbál arra következtetni, mi várható a jövőben, de mivel még az sem világos, mikorra várható egyáltalán a járvány lecsengése, mikorra lesz elérhetőaz esetleges védőoltás, és várható-e második hullám, ezek egyelőre nem többek puszta jóslatoknál. Én is inkább azokat a kérdéseket tenném fel, amelyek utazni szerető családként foglalkoztatnak bennünket ebben a helyzetben.

Külföld vagy belföld?

Egyelőre a belföldi utazás látszik valószínűbbnek, hiszen egyelőre még ködbe vész, mikor lehet ugyanolyan könnyen átszelni a határokat, mint korábban. Horvátországban már felmerültek tervek arra nézve, hogyan juthatnak majd le a turisták a tengerpartra, ám ezek egyelőre még messze vannak a konkrét intézkedésektől. Itthon viszont, ha nem indul hirtelen újra emelkedésnek a fertőzöttek száma, akkor egy idő után valószínűleg újra szabadabban lehet majd mozogni, legyen szó akár egynapos kirándulásokról, akár több hetes nyaralásokról.

Vízpart, hegyek vagy város?

A Balaton és a többi vízpart minden nyáron nagy vonzerőt képvisel, már csak az a kérdés, milyen kapacitással üzemelhetnek majd a vízparti strandok – a korábbi zsúfoltság idén valószínűleg ritkul majd. Az is kérdés, mennyire nyerjük majd vissza a fürdőkbe, szabad vizekbe vetett bizalmunkat. Felértékelődnek viszont a hegyes-dombos vidékek, a kirándulások, a várromok, a történelmi emlékek, különösen azok, amelyek eddig sem számítottak különösen népszerű turistacélpontnak.

Nagy szállodák vagy kis vendégházak?

Az új helyzetben mindkét szállástípusnak megvannak az előnyei. A nagyobb szállodákról egyelőre annyit tudni, hogy szigorú higiéniai előírások mellett, korlátozott számú vendéget fogadnak az újranyitás után. A kis, privát vendégházakban viszont akár egyedül is lehetünk a családdal, ami a jelenlegi távolságtartási szabályok mellett szintén nagy előny.

A fesztiválok sajnos elmaradnak

Augusztus közepéig biztosan nem lesznek fesztiválok és egyéb tömegrendezvények, és arról sem tudunk semmit, hogy utána mikor mehetünk legközelebb bármilyen nagyobb szabású eseményre. Így a hangsúly valószínűleg a csendesebb, kis létszámú családi programokon lesz – ezek mérete is attól függ, hogy biztonságosnak ítélhetjük-e a rokonlátogatást. A strand, a fagyiért való sorban állás, az éttermi vacsorák helyett idén inkább a kisebb-nagyobb kirándulások, az eddigi célpontoknál ismeretlenebb helyek feltérképezése, a kerti sütögetés és a családi társasájáték fog előtérbe kerülni. Ezek közben viszont akár olyan dolgokat is elfedezhetünk, amire korábban nem jutott elég idő és energia.

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életrmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője
Fotók: freepik.com