Jókedv és lelki egyensúly a hideg napokon

Egyre korábban sötétedik, egyre hűvösebb az idő, ráadásul a külső körülmények sem mindig adnak okot a felhőtlenül könnyed lelki állapotra. Vajon mit tehetünk, hogy ilyenkor is a napjaink része legyen a jókedv?

Kutatók szerint a világ népességének 10-15 százalékát érinti a téli szezonális depresszió, az emberek 3-5 százaléka pedig súlyosabban reagál lelkileg a hideg és korán sötétedő napok beköszöntére. Magyar adatok szerint hazánkban az emberek 3,4 százalékát érinti valamilyen formában a téli lehangoltság. Súlyosabb esetben természetesen semmilyen házilagos módszer nem pótolja a szakértői segítséget, ám ha a sötét és a hideg hatása enyhébb lehangoltságban mutatkozik meg nálunk, sok apró trükk segíthet, hogy újra a napjaink természetes része legyen a jókedv.

Hallgassunk a testünkre!

Mindenki tapasztalta már, hogy a testünk télen kicsit másképp működik, mint nyáron: több pihenésre van szükségünk, másféle ételeket kívánunk, és a kilók is gyorsabban szaladnak fel ránk. A téli jókedv egyik fontos feltétele, hogy hallgassunk arra, amit a testünk súg. A természet ritmusa ilyenkor a visszahúzódást, a pihenést diktálná – amennyire csak lehet, próbáljuk megállni, hogy rohanást kényszerítsünk magunkra. Az ünnep előtti munkahelyi hajsza, a számtalan program természetesen nem mindig engedi meg, hogy teljesen visszahúzódjunk, de időről időre tervezzük be a programba a pihenést, sőt, akár a semmittevést is. És persze a hangulatjavító mozgásra is jusson egy kis időnk minden nap.

A téli jókedv segítői: komfortételek az asztalon

Amikor egyszer csak beköszönt a hideg, szinte mindenki kívánni kezdi a forró, fűszeres, tartalmas komfort-ételeket. Az persze nem jó ötlet, ha a kiegyensúlyozottság és a jókedv nevében rászokunk a hizlaló, cukros, zsíros ételek fogyasztására. Szerencsére sok olyan őszi-téli étel létezik, amelyik nem csak finom és szezonális, hanem egészséges is. A sütőtökből készült finomságokkal például aligha lehet betelni – egy hideg nap után jólesik például egy csésze finom sütőtök-krémleves. Édességként készíthetünk fűszeres sült almát, mellé pedig forró gyümölcsteákkal, gyümölcspuncsokkal melegíthetjük fel testünket-lelkünket. A közös főzés, az új receptek kipróbálása akár lélekemelő családi program is lehet.

Jókedv = mindfulness

Vegyük észre a késő ősz szépségeit: az avarszőnyeget a lábunk alatt, a különleges hangulatú ködös-párás napokat, az őszi napfényt, a színeket, az illatokat. Többször is bizonyították már, hogy a mindfulness, azaz a jelen pillanat érzékszervi élményeiben való elmerülés képes javítani a lelkiállapotunkon. Ha belegondolunk, amikor a látvánnyal, a minket körülvevő hangokkal, illatokkal vagyunk elfoglalva, akkor biztosan nem a problémáinkon rágódunk. Ha pedig rendszeresen kimegyünk a szabadba, még a szükséges D-vitamin adagról, és a hangulatjavító természetes fényről is gondoskodunk. A gyerekek még ösztönösen tudják ezt, érdemes hát őket követni: menjünk ki a parkba, a játszótérre, kiránduljunk, sétáljunk minél többet. Mi ez, ha nem a jókedv receptje?

Nem mindegy, mi vesz körül!

A lakásunkat és a ruhatárunkat is érdemes áthangolni az új évszakra. Előkerülhetnek a puha pulóverek, a meleg nadrágok, a vastagabb szoknyák, a kabátok – csupa olyasmi, ami meleget és kényelmet ad a hidegben. A gardrób rendezése közben kiszelektálhatjuk azt, ami felesleges. A jó állapotú, szezonális ruhák és a gyerekek kinőtt téli darabjai a karácsony előtti adományokat gyűjtő dobozba is belekerülhetnek. Lassan elkezdhetjük a kevésbé szerencséseknek szánt egyéb ajándékok, adományok gyűjtését is, készülhetnek a cipősdobozok.

A lakásban meggyújthatjuk a fűszeres illatgyertyákat, és feltehetjük az első karácsonyi fényeket is. Az őszi, illetve lassan már a téli dekorációk is segítenek lélekben az új évszakra hangolódni. Előkerülhetnek a puha, meleg takarók, a téli ágyneműk – a jókedv titka néha nem más, mint egy-két óra családi kuckózás egy jó könyvvel.

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője.

Fotók: shutterstock.com és freepik.com