Jogi játékapplikáció gyerekeknek

2017. október 27-től ingyenesen letölthető az első gyerekeknek szóló applikáció, amely a hazai igazságszolgáltatás rendszerét mutatja be. A StoryLab elnevezésű mobiljáték alapvető célkitűzése, hogy a gyerekek minél többet tudjanak meg játékos formában az igazságszolgáltatás működéséről, valamint a saját jogaikról.

Hazánkban több tízezer fiatal van a büntetés-végrehajtás intézményrendszerében. A StoryLab elnevezésű projekt célja a gyerekek jogtudatosságának erősítése. A játék során a fiatalok megismerhetik hazánk igazságszolgáltatási rendszerét, és ami még ennél is fontosabb: saját jogaikat. Az app segítségével a fiatalok többek között megtudhatják, mi történik, ha a szüleik elválnak, mit tehetnek, ha a társaik molesztálják őket az iskolában, vagy utcai rablás áldozatává válnak. Belenézhetnek egy virtuális bírósági ülésbe, megismerhetik milyen szereplők vannak jelen egy tárgyaláson, vagy akár megoszthatják a gyermekbarát igazságszolgáltatásról alkotott gondolataikat, tapasztalataikat országunk döntéshozóival.

A játék fejlesztése 2016 januárjától több mint egy éven át tartott. Mivel az applikáció alapvető célja, hogy gyermekbarát legyen, így a projektet koordináló Terre des hommes Alapítvány és Pressley Ridge Alapítvány erősen épített a gyerekek visszajelzésire. A fejlesztés a Lauder Javne Középiskola tanulóinak és a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon lakóinak bevonásával zajlott. A fiatalok találkoztak többek között gyerekjogi szakértőkkel, rendőrökkel, bírókkal, pártfogó felügyelőkkel, kriminológiai szakértővel, majd a tapasztalataikat egybe gyúrva a játékban szereplő történetek kiválasztásától egészen a grafika kialakításáig számos folyamatban részt vettek.

Rózsa Mónika pszichológus, a Pressley Ridge Alapítvány szakmai vezetője irányította a fejlesztésben résztvevő gyerek munkáját. Elmondta, a mobiljáték több különböző történetre épül, amelyeknek mindig vannak gyerekszereplői, azonban az egyes történetek jelenetei össze vannak keverve, ezeket első lépésként a játékosnak kell sorrendbe tennie. A játék során, az egyes történetekhez kapcsolódva plusz információkat olvashatnak az adott történet jogi hátteréről, a lehetséges kimeneteket így jobban értelmezhetik és akár a saját életükre is vetíthetik.

A történeteket Renate Winter osztrák bírónő, nemzetközi jogász, gyermekjogi szakértő és az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja írta, a gyerekek ötleteire és saját több évtizedes tapasztalataira építve. Magyarországon több, a gyerekek jogaival foglalkozó szervezet is dolgozott a projekt egyes részein, a Hintalovon Alapítvány munkatársai a magyarországi jogi háttérre optimalizálták a történeteket. A gyerekek – a Lauder Javne Középiskola tanulói és a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon lakói – a projekt egész folyamatában véleményezhették a játék kialakulását, a történetektől a játék kinézetéig és működéséig.

A játék StoryLab néven letölthető Androidra a Play áruházból és hamarosan az AppStore-ban is elérhető lesz. Első sorban a 14-18 éves korosztálynak ajánlott.

 

MEGOSZTÁS