Irány a strand! Ezekre figyeljünk a csomagolásnál!

A strand remek program, ám a csomagolás – legyen szó akár élelmiszerről, akár a strandfelszerelésről – nem egyszerű feladat. Ha viszont alaposan átgondoljuk, nem megy el vele túl sok idő, mégis minden kéznél lesz.

A nagy melegben a gyerekekkel szinte magától értetődő úti cél a strand. Ám nem könnyű úgy összekészíteni a felszerelést, hogy minden kéznél legyen. Ráadásul a büfékben árusított ételek nem a legegészségesebbek, így jól tesszük, ha legalább uzsonnára csomagolunk valami olyasmit, ami egészséges, és nem is nehezülünk el tőle. De mit vigyünk magunkkal és hogyan csomagoljunk praktikusan?

Ami nem maradhat otthon

Az „alapfelszerelés”, ami semmiképp nem maradhat otthon: a fürdőruhák, a napozókrém, a pléd és a törölközők, valamint a naptól védő gyereksapkák és szalmakalapok és a napszemüvegek. Fürdőruhából jó, ha van egy tartalék is nálunk: nem foglal sok helyet, és így nem teszi tönkre a napot egy szakadás, vagy más ruhabaleset. Ezen kívül, jó, ha van nálunk egy bő póló vagy strandruha, ha fel szeretnénk kapni valamit, amikor beülünk egy kávéra. A neszesszerbe kerüljön kézfertőtlenítő, nedves WC-papír, esetleg a vécéülőke lefedésére szolgáló papír ülőke, valamint papír zsebkendő és ragtapasz, valamint egy-két hajgumi a hosszú hajúaknak. Ha van allergiás a családban, akkor a megszokott antihisztamin-tablettát is érdemes magunkkal vinni, váratlan probléma esetére.

A strand területén is biztonságban

Az iratainkat jó, ha egy zárható, vízhatlan neszesszerbe tesszük: a TB-kártya és a személyi, illetve, ha szükséges, a védettségi igazolvány is legyen nálunk. Egyre több strand van felszerelve számkódos értékőrző rekeszekkel, a legjobb, ha ebben tároljuk a bankkártyát, a pénzt, az iratokat, a kulcsunkat és a mobiltelefont, amikor fürdeni megyünk. De az is jó megoldás, ha a zárható öltözőszekrényben hagyjuk az értékeinket, és csak akkor vesszük ki, amikor szükség van rájuk. A gyerekeknek csomagoljunk egy-két vízi játékot, felfújható labdát, illetve tollast, amivel a szárazföldön is el tudják foglalni magukat. Ha nem gyalog közelítjük meg a strandot, a kocsiban elfér a homokozó felszerelés, ha pedig szabad vízre megyünk, akkor akár a gumimatrac, a gumicsónak is.

Egy fél óra a felnőtteknek is jár egy kisnyugodt olvasással, egy magazinnal, egy könyvvel – de a legmelegebb órákban a gyerekeknek is kell egy kis csendes pihenő az árnyékban, így gyerekkönyv is kerüljön a táskába.

A legjobb a magazint vagy a könyvet egy átlátszó, műanyag irattartóba becsúsztatni, hogy hazafelé se ázzon el a vizes fürdőruhától

Ha olvasószemüvegre van szükségünk, ezt se hagyjuk otthon!

Ne hagyatkozzunk a strand büféjére!

A legtöbb strand büféjének kínálata meglehetősen egysíkú: lángos, palacsinta, hamburger, esetleg sült hal vagy pizza. Nem nehéz belátni, hogy a hagyományos strandételek nem túl egészségesek. Ráadásul a nagy melegben el is nehezítenek, teli hassal pedig az úszás és a játék sem esik jól. Vagyis érdemes pár finom falattal felszerelkezni már otthon. Vihetünk gyümölcsöt, lehetőleg olyat, ami nem nyomódik könnyen össze, például almát. Egy salátát is összeüthetünk, ezt jól záródó műanyag dobozban, hűtőtáskában vigyük magunkkal. Készíthetünk gyümölcsös muffint, sőt, akár a kukoricát is megfőzhetjük otthon, ezzel spórolhatunk is. A fasírt is jó strandétel, a salátával együtt már az ebédet is megoldhatjuk vele. Kerüljük viszont a könnyen romló, majonézes salátákat, és a szeletelt sonkát, amely még a hűtőtáskában sem bírja sokáig. Édességként inkább kekszet csomagoljunk, a csokoládé pillanatok alatt megolvad a táskában.

A hidratálásról se feledkezzünk meg! Legyen nálunk bőven ásványvíz, a cukros üdítőket viszont kerüljük. Az alkohol és a túl sok kávé, tea sem strandra való ital, mivel vízhajtó hatásuknál fogva hozzájárulnak a szervezet kiszáradásához. Az ebéd utáni kávét persze megengedhetjük magunknak, de utána pótoljuk az elvesztett vizet sok ásványvízzel.

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője

Fotók: freepik.com