Indul a gyümölcslevek szezonja: így hozd ki a lehető legtöbbet a gyümölcscentrifugából!

A tavaszi-nyári gyümölcsdömping magával hozza a gyümölcslevek szezonját is. Ha van a háztartásodban egy gyümölcscentrifuga, csak a fantáziád szabhat határt a csodás gyümölcskoktéloknak, amelyeket aztán jóízűen elfogyaszthatsz a teraszon a gyerekekkel. Így arra sem kell külön figyelned, hogy elegendő gyümölcsöt egyenek. Néhány szabályt azonban érdemes követned, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki a gyümölcscentrifugából és a benne készülő gyümölcslevekből.

Keresd a frisset és a biót!

A legjobb gyümölcsleveket friss, lehetőleg bio gyümölcsökből készítheted. Bár a gyümölcslevek maradékmentésre is kiválóak, vagyis beleteheted a centrifugába a kicsit már állott gyümölcsöket is, a legfinomabb mégis akkor lesz a koktélod, ha egészen frisset használsz. Ha viszont a gyümölcs penészedésnek indult, akkor ne próbáld kivágni belőle a penészes részt, inkább dobd a kukába az egészet. A biogyümölcsök pedig azért fontosak, hogy minél kevesebb növényvédőszer-maradvány jusson a szervezetedbe.

Tedd a hűtőbe!

A facsarás megemeli a gyümölcslevek hőmérsékletét, ha tehát szoba-hőmérsékletű hozzávalókból készíted a levet, akkor adj hozzá jégkockát. De az is jó ötlet, ha facsarás előtt jó néhány órára a hűtőbe teszed a hozzávalókat.

Tömöríts!

A zöld leveles zöldségekből akkor tudod a legtöbb levet kipréselni, ha összehajtogatod, tömöríted őket, mielőtt beletennéd a gyümölcscentrifugába.

A legjobb gyümölcslevek receptje: azt tedd bele, amit megennél együtt!

Ha a kiválasztott hozzávalókból jó saláta lenne, akkor valószínűleg a belőlük készülő gyümölcslevek is ízletesek lesznek. Figyelj oda az ízek egyensúlyára: tegyél a centrifugába egy kevés édes almát, szőlőt, banánt vagy bogyós gyümölcsöt, fanyar citromot, egészítsd ki egy kis földes aromájú gyökérzöldséggel, például céklával vagy répával, nagy víztartalmú uborkával vagy dinnyével, vagy valamilyen zöld leveles zöldséggel, például spenóttal vagy kellel. Ha szereted a pikáns ízeket egy kis gyömbérrel, borssal vagy chilivel is fűszerezheted, de ezekkel bánj óvatosan.

Kísérletezz!

Egészen biztosan lesznek olyan kombinációk is, amelyeket nem találsz el elsőre. Ne add fel, kísérletezz bátran, hamarosan kialakul a kedvenc gyümölcslevek receptje.

Mit kell meghámoznod, és mit nem?

A legtöbb esetben jó, ha rajta hagyod a gyümölcsön a héját, hiszen a legértékesebb vitaminok épp a héj alatt rejtőznek. Ám vannak kivételek: mindig hámozd meg például a kivit, vagy a citrusféléket – ez utóbbiak héját, ha nem biotermékről van szó, általában erős vegyszerekkel kezelik. A viasszal kezelt héjú gyümölcsöket, vagy azokat, amelyeknél a vastag héj, és az esetleges apró héjdarabok rontanák az összhatást ízben vagy külsőben, szintén héj nélkül tedd a gépbe. Nem való a gyümölcslevekbe például a sárga- és a görögdinnye, de sok esetben az uborka héja sem. Ha nem sikerült biogyümölcsöt vásárolnod, fontold meg az alma vagy a körte héjának eltávolítását is, ezek ugyanis sokszor a legpermetezettebb gyümölcsök közé tartoznak.

A gyümölcslevek frissességének titka: idd meg azonnal

A gyümölcslevek csak frissen jók: ha állni hagyod őket, hamar alkotórészeikre válnak, és az ízük sem lesz az igazi. Az alapszabály szerint az elkészítéstől számított 15-20 percen belül el kell őket fogyasztani.

Íme a legjobb receptek:

Antioxidáns bomba:

 • Fél cékla
 • Egy csésze áfonya
 • Egy csésze eper
 • Kevés citromlé

Méregtelenítő koktél:

 • 1 alma
 • Fél kígyóuborka
 • Fél citrom
 • Fél fej saláta
 • Egy szelet zeller

Narancsbőr-simító C-vitamin koktél:

 • 1 grapefruit
 • 1 narancs
 • Fél citrom
 • 1 banán
 • Egy pár centis gyömbérgyökér

 

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta by LifeTints életmódblog alapító-szerkesztője

 

Fotók: freepik.com és pexels.com