Így lesz környezettudatos a család!

A Föld napja környékén érdemes elgondolkodni azon, hogy még meddig lesznek elegendőek a Föld erőforrásai, ha a mostani lendülettel fogyasztjuk őket. A környezet védelme egyáltalán nem csak a nagyvállalatok problémája. Családi szinten is sokat tehetsz azért, hogy a gyerekekre ne egy teleszemetelt, élhetetlen világ várjon. Ne feledd: a sok kicsi sokra megy! Így lehettek igazán környezettudatos család.

A saját életemből kiindulva azt gondolom, hogy a legfontosabb: a környezettudatos család programja ne valamiféle kötelező jellegű drill legyen. Ha ugyanis egy idő után úgy érzed, hogy a magadra kényszerített szabályok elviselhetetlen korlátozást jelentenek, hamar abba fogod hagyni az egészet, és visszatérsz a régi, erőforrásokat pazarló szokásokhoz.

Ha viszont folyamatos kísérletezésként fogod fel a dolgot, hamarosan azon kapod magad, hogy egyre több területen igyekszel majd környezetbarát megoldásokat keresni. Vannak persze olyan internetes sztárok, és elszánt magánemberek, akik a minimalizmusra törekszenek, több évig élnek pár pólóval és nadrággal, miközben minden szépítő- és tisztítószert házilag készítenek – nincs ezzel semmi gond, sőt, szuper inspirációt adnak, de ha te nem ez a típus vagy (én például biztosan nem tudnék minimalistaként élni), akkor ne kényszerítsd magad olyasmire, amit aszkéta-életnek érzel.

Inkább keresd meg a saját megoldásaidat, és persze, tanítsd meg rájuk a gyereket is – a kicsik ugyanis ösztönösen szeretettel fordulnak a természet felé. Ha ez egy kis tudatossággal párosul, hamarosan ők fognak figyelmeztetni, ha véletlenül égve hagyod a lámpát, vagy túlcsomagolt édességet vásárolsz. A legfontosabb, hogy példát mutass nekik, hidd el, nagyon hamar követni fognak.

Magunkra, egymásra és a Földre is vigyázunk

De milyen “praktikákról” is beszélünk? Leginkább arról, hogy minden területen meggondoltan, tudatosan bánj az erőforrásokkal. Fontos, hogy ne pazaroljátok az energiát: ha egy szobában senki nincs, ne égjen a villany, ne legyenek mindig bekapcsolva az elektronikus kütyük, a fűtés pedig olyan hőfokú legyen, ami se nem túl meleg, se nem túl hideg. A gyerekek is hamar megtanulják, hogy fogmosás vagy mosogatás közben nem kell folynia a meleg víznek, sőt, addig is leállíthatják a zuhanyt, amíg beszappanozzák magukat.

A boltban jó játék megfigyelni, melyik élelmiszernek milyen a csomagolása, és mennyi csomagolóanyagot használtak hozzá – hamarosan ösztönösen nyúltok majd a kevesebb csomagolással árusított termékekért. Az is jó megoldás, ha piacra jártok, hiszen az itt vásárolt, ömlesztett áruval lehet a legkevesebb szemetet hazavinni. Mindeközben pedig nyugodtan mesélj a gyerekeknek: arról, hogy a színes, rajzfilmfigurás papír, vagy műanyag zacskó hamar a szemétbe kerül, a hulladékhegyek pedig egyre csak nőnek, hogy a világ egyes tájain komoly kincs a víz, vagy hogy a tartósítószerekkel teletömött ételek nem épp egészségesek – a környezettudatos család tagjai pedig magukra, egymásra és a világra is vigyáznak.

A környezettudatos család ésszerűen gazdálkodik

Még jobb, ha az egész család arra törekszik, hogy minőségi dolgokat vásároljatok. Persze ez néha többe kerül, mint megvenni egy olcsó valamit, mégis mind a pénzzel, mind pedig a környezettel jobban bántok, ha inkább a jó minőségre törekedtek. Három-négy olcsó, fast fashion ruha helyett érdemesebb egy minőségi ruhadarabba fektetni ugyanazt a pénzt, mert ez nem kerül majd a szemétre, három-négy mosás után használhatatlanra nyúlva. A gyerekek játékaival is hasonló a helyzet: a pár száz forintos, törékeny műanyagok helyett inkább gyűjtsetek valamilyen minőségi játékra, amely sokáig örömet szerez. Ez a felfogás hosszú távon is sokat fog segíteni abban, hogy a kicsik tudatos vásárlóvá növekedjenek. Egy igazán környezettudatos család számára pedig akár komoly spórolást is jelenthet, ha ez a felfogás automatikussá válik.

Legyen kapcsolatotok a természettel!

Ha lakótelepen laktok, akkor is érdemes arra törekedni, hogy minél közelebbi kapcsolatba kerüljetek a természettel. Még a beton háztömbök között is meg lehet figyelni a növényeket, a bokrokat, a madarakat, a bogarakat, a panelban is lehet babot ültetni, haladóknak paradicsomot palántázni. És persze ott vannak a hétvégék, amikor aligha van jobb program egy sétánál, kirándulásnál a zöldben. Ilyenkor azt is érdemes megbeszélni a gyerekekel, hogy a virágok, bogarak legjobb helye a természetes élőhelyükön van, emlékként inkább fényképeket vigyünk haza. Otthon pedig ültessetek saját virágot, vagy neveljetek fűszernövényt cserépben – nagy élmény lesz a házi bazsalikommal ízesített ételt közösen elfogyasztani, vagy házi mentalevelet tenni a limonádéba.

 

Szerzőnk-bloggerünk: Csiki Judit, zoldsalata.blogspot.hu alapító-szerkesztője

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS