Így főzz, ha multiallergiás a gyereked!

Tej-, tojás- és gluténmentes finomságok kicsiknek és nagyoknak

Sok kisgyermek és ezáltal család életét kíséri rövidebb vagy éppen hosszabb ideig, akár élethosszig is az ételallergia. A megfelelő diéta követése eleinte jár némi nehézséggel, de a rutin és az idő, nagyban segítheti a mindennapok mentes étkezését. De mi a helyzet akkor, ha nem egy, hanem többféle allergiával állunk szemben? Hogyan lehet mindenre odafigyelni úgy, hogy az étkezés élvezetes is maradjon? Ambrus Éva és Pintér Mónika nemrégiben megjelent Mentesen is teljesen! c. könyve ehhez nyújt segítséget.

Az allergiák kialakulása részben genetikai, részben környezeti hatások függvénye. Ha mindkét szülő allergiás, 60–80% az esély arra, hogy a születendő gyermek is az lesz, ha azonban csak az egyikük, akkor 20–40% (családbővítéskor érdemes ezzel tisztában lenni). A környezeti hatások tekintetében az ételallergiák előfordulásának növekedéséhez az elmúlt évtizedekben nagyban hozzájárulhatott az is, hogy a hozzátáplálás során az allergén élelmiszerek bevezetésének a késleltetését javasolták. 2019 óta azonban új nemzetközi ajánlások vannak érvényben, melyet hazánk is követ. A jelenlegi irányelv [az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az egészséges csecsemő (0–12 hónapos) táplálásáról] az allergének minél korábbi bevezetését (6–12 hónap között) szorgalmazza. Természetesen az allergia kialakulását sok esetben ez sem akadályozza meg, de a tapasztalatok és kutatási eredmények alapján nagyban csökkentheti annak esélyét.

Tudtad?

A feleslegesen követett, várandósság és szoptatás alatti (anyai) allergénkerülő étrend is potenciális hajlamosító tényező lehet a csecsemő- és gyermekkori allergiákra nézve.

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

Az ételallergia az immunrendszer reakciója, amely egy bizonyos étel elfogyasztása után rövid időn belül következik be. Ilyenkor az immunrendszer tévesen fenyegetésként kezeli az élelmiszerekben található fehérjéket, melynek eredményeként számos kémiai anyag szabadul fel, amik a szervezetben allergiás reakciót váltanak ki. Az allergiát okozó ételek csekély mennyisége is kiválthatja a tüneteket, például emésztési problémákat, csalánkiütést vagy duzzadt légutakat. Néhány esetben pedig súlyos tüneteket vagy akár az anafilaxia néven ismert, életet veszélyeztető reakciót is okozhat.

A legtöbb ételallergiás gyermeknél elsőként ekcémát tapasztalhatunk még csecsemőkorban. Minél korábban kezdődik és minél súlyosabb az ekcéma, annál valószínűbb, hogy később a gyermeknél ételallergia jelenik meg. Az ételallergia a 3 év alatti gyermekek körében a becslések szerint 5–8%-ban van jelen, míg a felnőttek legfeljebb 3%-át érinti. Noha nincs gyógymód rá, a gyermekek többsége néhány év után kinövi azt.

Az ételérzékenység vagy más néven ételintolerancia hátterében nem az immunrendszer reakciója, hanem egyes enzimek hiánya vagy csökkent működése, bélbetegségek, megnőtt bél-áteresztőképesség, ételmérgezés, pszichés tényezők is állhatnak. Bizonyos esetekben még ma sem teljesen egyértelmű, miért érzékenyek az emberek egy adott ételre.

Ételintolerancia esetén előfordul, hogy a táplálékot lebontó enzimek mennyisége alacsony, vagy azok teljesen hiányoznak, emiatt az elfogyasztott tápanyagokat a szervezet nem képes megemészteni. Ebben az esetben nincs allergiás reakció, és az ételérzékenység soha nem életveszélyes. Fokozatosan jelentkező tüneteket okoz, néhány órával vagy akár nappal a problémás étel elfogyasztása után, és legtöbbször akkor fordul elő, ha jelentősebb mennyiségű ételt eszünk (ellentétben az allergiával, ahol már az is reakciót válthat ki, ha az adott étel csak „nyomokban tartalmaz” allergén összetevőt).

Mentesen is teljesen

A tej- és tojásallergia, valamint az autoimmun gluténérzékenység (ami nem ételallergia, hanem autoimmun betegség, ugyanakkor élethosszig tartó diétát követel) igen gyakran előfordul hazánkban mind a gyermekek, mind a felnőttek körében. Felismerve ezt született meg Ambrus Éva és Pintér Mónika Mentesen is teljesen! Tej-, tojás- és gluténmentes receptek kicsiknek és nagyoknak c. könyve, mely a három témára fókuszálva mutatja be a legfontosabb tudnivalókat a teljesség igénye nélkül.

A könyv szerzői bőséges tapasztalattal rendelkeznek a témában. Évi az Anya, kérek még! és a Válogatós gyerekek című nagy sikerű, kisgyermekek táplálkozását segítő könyvek szerzője, emellett receptek fejlesztője. Mónika egy multiallergiás család táplálkozásáért felelős édesanya, akinek nap mint nap helyt kell állnia a konyhában mentes ételeivel. Ebben a könyvben az évek alatt összegyűlt ismereteiket és ételeiket osztják meg, a hangsúlyt elsősorban a gyakorlati tanácsokra fektetve. A könyvben 134 mentes recept található meg az alapreceptektől kezdve a reggeli, tízórai- és uzsonnafalatokon át az ebéd- és vacsoraételekig, ünnepi desszertekig.

+1 recept: röslencsés wrap

Hozzávalók kb. 6 tortillalaphoz vagy 12 kisebb méretű wraphoz:

200 g vörös lencse

4 dl víz

1 gerezd fokhagyma (opcionális)

só, bors ízlés szerint

friss zöldfűszerek (bazsalikom, oregánó, petrezselyem, rozmaring, snidling) ízlés szerint

1 evőkanál hidegen sajtolt sütőolaj

A vörös lencsét a vízben egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a lencsét a rajta maradt vízzel, a fokhagymával és a fűszerekkel simára turmixoljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés vizet adhatunk még hozzá. Ezután tapadásmentes serpenyőben 1-1 mérőkanállal adagolva a lepénykék mindkét oldalát az olajon kisütjük. Salátával, zöldséges kencékkel, friss zöldséggel, hallal, sonkával tálalva finom, egészséges étel.

Mentességek (amitől mentes az étel): glutén, rák, tojás, hal, földimogyoró, szója, tej, diófélék, zeller, mustár, szezámmag, kén-dioxid, csillagfürt, puhatestűek

Forrás: BOOOK Kiadó

Fotók: BOOOK Kiadó/ Zergi Borbála