Humorral a hiszti ellen

hisztiMit lehet tenni, amikor nagyobb gyerekek hisztiznek? Amikor a gyerek már tud uralkodni az indulatain és kifejezetten azért duzzog, nyafog, hisztizik, mert valamit szeretne elérni, megkapni.

A hiszti a dackorszakban nagyjából 3 éves korig arról szól, hogy a kicsi nem képes még uralkodni az indulatain: amikor csalódik magában (nem tud valamit megcsinálni) vagy benned (nem adsz oda neki vagy megtiltasz valamit), akkor egészen magán kívül kerül a csalódástól. Kiborul és csak nagyon nehezen nyugszik meg. Ilyenkor nem alkudozni akar, nem az a célja a hisztinek, hogy rád hatással legyen, hanem egyszerűen csak egy erős indualtkitörésről van szó, amit a kicsi nem tud kontrollálni.

Ez az, amikor hiába érvelsz, próbálod fegyelmezni, a kisgyerek erre nem reagál.

A cél ilyenkor az, hogy tanítsd meg neki, hogyan nyugtassa meg magát és uralkodjon az indulatain. Erre javasoltam három megoldást is, de a legtöbbször az is elég, ha csak vele maradsz, megnyugtatod, higgadtan, mélyeket lélegezve, mert így ő is átveszi ezt a lassú légzési ritmust és idővel megtanulja, hogyan kéne a saját feltörő indulatait is kordában tartania.

A hiszti hátterében még nagyobb korban is gyakran fizikai okok állnak:

– a kisgyerek álmos,

– fáradt (ez nem feltétlenül álmosság, lehet azért is, mert pl. túl sok neki az inger, ami bevásárlóközpontokban, családi programokon vagy mozgalmas napokon is előfordulhat, ilyenkor a kicsi túlpöröghet, nem képes kordában tartani magát),

– vagy éhes (ha előtte 1-2 órával édességet eszik, amikor leesik a vércukra, nyűgös lesz, de vannak olyan gyerekek is, akik nagyon rosszul viselik az éhséget, idegesek, feszültek lesznek ilyenkor).

Ha ezeket tapasztalod, felesleges hegyibeszédet tartani a rendes viselkedésről, a problémán kell segíteni, nem a hisztin.

Viszont van az az eset is, amikor a gyerek tudatosan használja a sírást, a hisztit, a duzzogást arra, hogy elérjen vele dolgokat. Ez jellemzően inkább 3 éves kor után fordul elő, de óvodás-kisiskolás korban egyaránt előfordulhat, hogy amikor a kicsi fáradtabb, túl sok inger éri vagy valamilyen számára megoldhatatlan helyzetbe kerül, akkor úgy próbálja kontrollálni a környezetét, hogy duzzog, hisztizik.

Ilyenkor amellett, hogy a viselkedésére reagálsz, a kiváltó okot is meg kell keresni és meg kell szüntetni.

A szülőnek is nehéz… A gond az szokott lenni, hogy maga a szülő is feszült lesz ilyenkor, rutinból a leggyorsabb megoldáshoz folyamodik, felemeli a hangját, fenyeget, büntetést helyez kilátásba, magyarázni kezd. Ezzel aztán a szülő lefárasztja magát, a tekintélye teljesen elvész, a gyerek pedig újra meg újra visszatér a hisztizéshez. Ne felejtsd el: te vagy a felnőtt, te már tudsz uralkodni magadon! Ő viszont még gyerek és néha téved, néha nem tud úrrá lenni az érzelmein. Te vagy a villámhárítója. Segíts neki, mutass jó példát!

A nevelési cél ennél a fajta hisztinél az, hogy a gyerek megtanulja, nyafogással, hisztivel nem tud érvényt szerezni az akaratának, csak akkor kap figyelmet és segítséget, ha önuralmat tanúsít és higgadtan beszél.

A 3 hiszti-kezelő módszer:

  1. A nyugisarok

Egy csendes sarok otthon, ahol van egy kis fotel, vagy párna, plüssállatok, ahova be lehet menni bánkódni, levezetni a dühöt, kisírni magunkat. Amikor kitör a hiszti, ide lehet leülni közösen és megnyugtatni a kicsit, vagy a nagyobbakat leültetni “gondolkodni”. Fontos, hogy ez nem azonos azzal, hogy leülteted a gyereket a “büntiszékre” vagy beküldöd a szobájába. A nyugisarok egy olyan hely, ahol lenyugszunk, ha “kiborultunk”, ahol lehet pihenni (pl. ha a túlpörgés miatt hisztis a kisgyermek), lehet akár mesét olvasni és összebújni is. Egy hely, ami megnyugtató és amihez idővel kellemes, megnyugtató élmények kötődnek.

  1. A maciölelés

A hisztis kisgyermek, aki önmagát és másokat bántalmazhatja, amikor magán kívül van, vágyik az érzelmi biztonságra. Egy nagy öleléssel és kis suttogással a fülébe (“semmi gond, tudom, hogy most mérges vagy, de anya segít neked”) megnyugodhat egy nagy öleléstől. Lehet, hogy elsőre tiltakozik, hiszen egy magán kívül tomboló kisgyermeket nehéz megölelni, ki akar szabadulni, de általában néhány perc alatt megnyugszik és elmúlik a hiszti.

  1. Az indulat-elterelés

Mivel a hiszti az indulatkezelés zavara, a gyermeknek nem csak azt kell megtanítani, mit nem csinálunk, amikor erős érzelmeink vannak (nem csapkodunk, nem harapunk stb.), hanem azt is meg kell tanulnia mi a helyes viselkedés ilyenkor. Az indulat-eltereléssel tulajdonképpen erre vezetjük rá. Például levezetheti az indulatát párnabokszolással, ugrálással, tapsolással, ezek mind olyan kifejezési módok, amikkel másokat nem bánt, nem okoz kárt, ugyanakkor alkalmasak a feszültség levezetésére.

 

Sokat segíthet ilyenkor egy-egy humoros mondat, már csak azért is, mert ez oldja az indulatot (a szülőét is) és ráébreszti a gyereket mit rontott el:

#1 “Műsíráááááás!”

A műsírás általában könnyek nélküli csukott szemű sírásnak álcázott üvöltés, aminek a fő célja, hogy anya jöjjön oda. Ha ilyenkor kimondod, hogy “ez műsírás”, a gyerek rájön, hogy lelepleződött a szándéka és egyre ritkábban próbálkozik ilyenekkel. Később már maguk is nevetnek rajta.

#2 “Az idei Oscar-díjakat már kiosztották, próbálkozz valami mással. Mondj 3 okot, miért fontos ez neked!”

Ez azért jó, mert egyrészt leleplezi a gyerek szándékát, másrészt higgadtságra és megfontoltságra ösztönzi, viszont az is benne van, hogy a szüleivel rendes hangon meg lehet beszélni dolgokat.

#3 “Na, a kis színészpalánta megint nagyot alakított! Akkor most hajolj meg szépen a közönség előtt!”

Ezt akkor lehet elővenni, amikor a gyerek direkt azért nyafog, mert tudja, hogy “közönség” előtt hamarabb engedsz.

#4 “Terroristákkal nem tárgyalok, de békés tárgyalódelegációkat bármikor szívesen fogadok.”

Azaz: nincs nyafi. Higgadj le és utána tárgyalhatunk!

A következetesség itt mindennél fontosabb: ha nyafogsz, hisztizel, duzzogsz, nem kapod meg, amit kérsz. Abban a pillanatban, hogy alkudozni kezdesz a gyerekkel, érzi, hogy nyert ügye van és legközelebb újra próbálkozik.

Az egyetlen megoldás, ha nem engedsz és csak akkor beszélitek át a dolgot, amikor már lenyugodtak a kedélyek és indulat nélkül tudtok beszélni róla.

 

Forrás: kismamablog.hu

MEGOSZTÁS