Hová is ültettem? DIY – egyedi növényjelölők készítése gyerekekkel

Végre süt a nap és mindenki széles mosollyal veti ki magát a szabadba. Persze ez mindenkinek mást jelent – kis kert, nagy kert vagy éppen egy csinos kis erkély – de egy biztos, ilyenkor már kint a legjobb.

A gyerekekben is buzog a tavasz, szinte kín már bent a szobában, szűkek lettek a falak és végre újra előkerülhetnek a lasztik, a hinták és bizony, ha szerencsénk van (és megtaláljuk), a kerti szerszámok is.

 

Mert ha tavasz, akkor ültetni kell. Mit kell?! Kötelező! Főleg, ha a család aprajának szeretnénk megmutatni, hogyan is lesz a magból új élet és mit is kell tenni azért, hogy együtt örülhessünk egy nagy csokor illatos bazsalikomnak, petrezselyemnek vagy akár csak néhány szem babnak.

Az apróbb gyerekek számára ez maga a csoda, ahogyan napról napra, szinte láthatóan bújik ki a kis növény. Megfigyelik, hogyan öntözzük és óvjuk a kis palántákat – egyszerően csak utánoznak minket. Ahogyan a magot elültetjük, úgy ültetjük el gyermekünkben a gazdálkodás szeretetét, a gondoskodás fontosságát, amire később már saját tapasztalatként támaszkodhat.

No, de kanyarodjunk vissza a veteményeshez – legjobb esetben már rég eldöntöttük, hogy mit is fogunk vetni vagy ültetni – hát lássunk neki! Együtt minden jobban megy, a gyerekek imádnak földezni, ásni, az öntözésról nem is beszélve – és hogy ne csak kint, hanem bent is folytatódjon a móka – készítsünk saját, egyedi növényjelölőt, színesítsük ezzel is a veteményesünket vagy akár a cserepeinket!

Ezt az ötletet először évekkel ezelőtt egy barátnőm kertjében láttam, ő kis befőttes üvegekre írta és rajzolta fel üvegfestékkel, az elültetett növény nevét és alakját. Minden sor elején egy kis színes üveg csücsült, öröm volt végignézni a veteményesen. Akkor el is határoztam, hogy ilyet bizony én is csinálok majd, ha lesz kertem. Pár év után, némi zölddel és egy gyerkőccel gazdagodva – eszembe is jutott. Anyaként mindennek örülök, amit együtt csinálhatunk, tekintve, hogy kihagyni őket elég nehéz. Keresgélve a témában, rájöttem, hogy  a fantázia és a kreativitás határtalan, jobbnál-jobb ötletek jöttek szembe a világhálón.

Ha kint éppen rosszabb az idő és alkothatnékunk van, fogjunk hozzá! Melyik gyerek ne szeretne kavicsokat festeni,  vagy fa spatulákat mázolni? Nézzünk körül, milyen lehetőségeink vannak: szükségünk lehet festékekre (akril, tempera), ecsetekre, színes alkoholos filctollakra, és attól függően, hogy melyiket valósítjuk meg, fakanalakra, faspatulákra, cserepekre vagy egyszerűen csak szép egyenes gallyakra. Az sem baj, ha többféle készül, a lényeg, hogy élvezzük a közös alkotást!

Végezetül, összegyújtöttünk Nektek a világhálóról pár ötletet inspirációnak, válogassatok  és gondoljátok tovább!

Forrás: http://www.livingwellspendingless.com/2014/03/31/diy-rainbow-garden-markers/

Forrás: http://mygardenyourgarden.com/made-some-markers-for-my-new-garden-so-excited/

Forrás: http://www.hardlyhousewives.com/2012/04/2012-herb-garden.html

Forrás: http://www.loveitsomuch.com

Forrás: http://contentinacottage.blogspot.hu/2012/06/diy-natural-vegetable-garden-markers.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+contentinacottage+(Content+in+a+Cottage)

 

Forrás: Birta Diana, a Happy Family DIY bloggere

MEGOSZTÁS