Hol a legjobb tinédzserként élni?

Kedves bloggerünk, Barbara, aki igazán rutinos, hiszen ötgyerekes, fáradhatatlan anyuka, több gyermekével nyakig benne van a kamaszkorban… annak persze minden nyűgével, problémájával, de igyekszik túlélni derűvel, ahogy azt kell. Mindig humoros írásai egyszerre laza könnyedséggel átélhetőek és velejéig elgondolkodtatóak. Most egyik gyermeke „inspirációjára” összeszedte Nektek, hogy a világon hol a legjobb tinédzserként élni. Tartsatok velünk, itt a TOP10-es lista!

Naponta hangzik el Nagyfiú szájából, hogy bezzeg X.Y.-nak mennyivel lazább szülei vannak, sokkal több mindent megengednek neki, mi gúzsba kötjük őt, állandóan csak tanulnia kell, kész katasztrófa velünk élni!

Ilyenkor annyira, de annyira tudom sajnálni őt, hogy tényleg mennyire rossz neki, főleg miközben a tabletjét nyomkodja a saját szobájában, a fülében pedig az MP3 lejátszója szól. Oh, boldog tudatlanság, lázadó kamaszkor! Bárcsak a helyedben lehetnék!

Sanyarú sorsának bizonyítékaként a minap az orrom alá dugott egy cikket, amely azokat azokat az országokat mutatta be, ahol a legjobb tinédzserként élni. “Na erről írj, ha mersz!” – bökte oda. Kívánsága parancs, íme hát a lista a TOP10-ről, hogy legyen hova kivándorolnia.

A 10. helyen Thaiföld áll.

A napsütéses turistaparadicsomban igazán jó dolgunk van a kamaszoknak, bár a távol-keleti ország nem tartozik a leggazdagabbak közé.

Az alkotmányos monarchiában az egészségügy, a közbiztonság és az info-kommunikációs technológia területén lesújtóak az állapotok, de exportorientált gazdaságának fejlődése páratlan és folyamatos, ez pedig kiváló lehetőségeket rejt a fiatal generációk számára.

A lista következő, 9. helyét Szaúd-Arábia foglalja el.

A 28 millió lakosú szaúdi királyságban hatalmas pénzösszegeket fordítanak az egészségügyre, az oktatásra és a technológiai fejlesztésekre. Itt található a világ második legnagyobb kőolajkészlete és óriási kiterjedésű természetes földgáz-lelőhelyekben is gazdag az ország.

A természeti kincsekre épülő gazdaságának köszönhetően Szaúd-Arábia a világ 20 legfejlettebb állama közé tartozik.

Az ország gazdagságának legfőbb élvezői a fiatalok: 2014-ben az ország lakosságának közel fele 25 év alatti volt, ők a következő évtizedben lépnek be a munkaerő piacra.

A 8. hely Spanyolországé.

Hanyatló gazdasága ellenére meglepő módon Spanyolország továbbra is az egyik legélhetőbb hely a tinédzserek számára.

Az utóbbi években a gazdasági visszaesés következtében romlott a fiatalok jövőbeli életetét meghatározó egészségügy és oktatás helyzete. Magas a fiatalok között a munkanélküliség aránya, gyakran úgy emlegetik őket, mint az “elveszett generáció”.

Mindezek ellenére a mediterrán életérzés, életstílus, a spanyol kultúra hagyományai továbbra is azt sugallják: jó ebben az országban fiatalnak lenni.

A következő, 7. helyen álló ország, ahol jó kamasznak lenni, Japán.

A távol-keleti szigetország minden tekintetben élen jár: kimagasló az egészségügy, az oktatás és a techológiai fejlettség színvonala. Az állampolgárok részvétele a demokratikus folyamatokban viszont hagy némi kívánnivalót maga után: ezen a területen még Kenya, Marokkó és Mexikó is megelőzi a japánokat.

A 127 millió lakost számláló ország fejlődése töretlen volt az elmúlt évtizedben annak ellenére, hogy számtalan katasztrófával nézett szembe, egyebek között a 2011-es földrengéssel és szökőárral. A sorscsapások azonban nem hogy megakasztották volna a fejlődést, hanem újabb lökést adtak a modernizációnak.

A lista 6. helyét az Amerikai Egyesült Államok foglalja el.

Biztosan sokakat meglep az USA 6. helye: az emberek gyakran a tévében látottakkal azonosítják a világ vezető hatalmának mindennapjait, de ott sem minden csillogó, tökéletes, a fiatalok számtalan problémával szembesülnek, de azt el kell ismerni, hogy ebben az országban néznek a legfényesebb jövő elé a gazdasági statisztikák szerint.

Fontos megjegyezni azonban, hogy az Egyesült Államok egészségügyi rendszere számos területen problémás: igen magas a sztressz okozta betegségek és az öngyilkossági kísérletek száma a fiatalok között és a dohányzás is egyre jobban terjed közöttük.

Az 5. hely Németországé.

Abszolút megérdemelten áll Európa egyik vezető gazdasági hatalma az 5. helyen. Minden tekintetben – egészségügy, oktatás, közbiztonság, gazdasági fejlettség – előkelő helyen áll és ez jó hatással van a fiatalok életére.

A kamaszoknak számtalan alkalmuk van a kikapcsolódásra, turisztikai célpontokban sincs hiány az ország határain belül, nem is kell ennél több.

A következő, 4. hely az Egyesült Királyságé.

Az Egyesült Királyság maga a paradicsom a tinédzserek számára. Franciaország és Németország után Európa 3. legerősebb gazdaságának egészségügye, oktatása igen magas színvonalú.

Bár az ország sok tekintetben kiválóan teljesít, nem lehet figyelmen kívül hagyni az egész világot sújtó gazdasági visszaesést, a fiatalokat sújtó munkanélküliséget, amik sokban befolyásolják majd a most felnövő generációk jövőjét.

A képzeletbeli dobogó 3. fokán Dél-Korea áll.

Dél-Korea a technológiai fejlődésben verhetetlen: a szélessávú internet országos lefedettsége 97 százalékos, átlagos sebessége eléri a másodpercenkénti 50 megabitet.

Az oktatás kiemelt jelentőséggel bír a távol-keleti országban: a vezető tudományág a matematika.

Az ezüstérem Svédországot illeti.

A világ legszerencsésebb tinijei közé tartoznak a svéd fiatalok. A körülbelül 10 millió lakost számláló skandináv orszában ingyenes a közoktatás, a természetközeliség kedvez az egészséges életmódnak és a technológiai fejlettség is igen magasfokú.

A politikában kiemelt fontossággal bír a gyerekek és a fiatalok helyzete. Svédország volt a világ első országa, ahol a gyerekek fizikai bántalmazásának minden formáját betiltották.

Ki lehet a győztes?

A lista élén, az első helyen Ausztrália áll.

A 22 millió lakost számláló ország a világ legjobb helye, ha tinédzser vagy.

Erős gazdaság, gyönyörű természeti környezet, kedvező időjárás, nyüzsgő városok és pozitív életkilátások – ez Ausztrália.

A kontinensnyi ország oktatása is világszínvonalú, akárcsak az egészségügye, a munkavállalási kilátások pedig több mint biztatóak.

 

 

MEGOSZTÁS