Hét hónap, több száz család az Egyszülős Központban

Jogi és pszichológusi segítség, munkavállalási tanácsadás, korrepetálás, közösségi programok és szakmai rendezvények: rendkívüli évet zárt az Egyszülős Központ. Az egyedülálló közösségi tér 2018 májusában nyitotta meg kapuit, de már több mint 700 családnak nyújtott segítséget, programjain és előadásain pedig több mint 600-an vettek részt. Az elmúlt hét hónapban önkéntesek és támogatók segítségével ráadásul nemcsak Budapesten, hanem szerte az országban sikerült a szolgáltatások mellett közösségi élményt is nyújtani a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek és családtagjaiknak.

Az Üllői út 30. alatti helyiségben a szakmai konferenciák és közösségi rendezvények mellett az egyszülős családok legkülönbözőbb problémáira igyekeznek segítséget nyújtani az alapítvány munkatársai és önkéntesei. Eddig körülbelül 350 egyedülálló szülőnek kínáltunk jogi, pszichológiai, mediátori szolgáltatást, de a központ segít krízishelyzetekben is, akár gyakorlati segítséggel, akár adományok formájában.

A központ egyik különlegessége, hogy közösségi irodaként és tárgyalóként is funkcionál az egyedülálló szülők számára, számukra a programok alatt ingyenes gyermekfelügyeletet is biztosítunk.  A munkavállaláshoz nyújtott segítséget december végéig közel félszázan vették igénybe, számukra a többi között vállalkozásfejlesztési programokat, interjúfelkészítést, sőt angol nyelvi képzést is tartottunk.

Rendkívül népszerűek a központban tartott előadások és workshopok is: közösségi programjainkon az eddigi hét hónap alatt 600-an vettek részt, legyen az gerinctorna, autogén tréning tanfolyam, vagy a gyerekekről való leválást segítő csoport. Az indulás óta társkereső programokkal, különböző közösségi klubokkal is segítjük a gyermeküket egyedül nevelőket, sőt az egyszülőség kihívásairól előadást tartott Pál Feri atya és mentálhigiéniás szakember is.

A központban nemcsak a szülőket, hanem a gyerekeket is szívesen látjuk, legyen az akár karácsonyi ünnepség vagy segítség a tanulásban. Önkénteseink közel 40 rászoruló gyereket korrepetáltak magyar irodalomból, nyelvtanból, matematikából és angolból, de tartottunk középiskolai felvételi előkészítőt, gyermek neurológiai vizsgálatot, kamaszoknak mediációs tréninget, valamint drámapedagógiai foglalkozást is.

Rendezvényeinken több mint 300 gyereket láttunk vendégül, és a központ falain kívül sem állt meg az élet: a nyáron 131 iskolás kedvezményes nyaraltatását vállaltuk, az Erzsébet-táborokban pedig – amelyekre a központunk szervezte az egyszülős családok részvételét – 1314-en töltöttek el feledhetetlen napokat a Balaton partján. A hozzánk forduló szülők körülbelül fele vidéki, így egyre több helyszínen (Pécs, Szekszárd, Veszprém, Eger és Szombathely) alakult már a segítségünkkel egyszülős közösség, és két határon túli várossal, Csíkszeredával és Székelyudvarhellyel is elkezdtük a közös munkát.

A civil szervezetek és a szakemberek sem maradtak távol: május óta több mint 40 civil szervezet számára rendeztünk képzést, a központban tartott szakmai rendezvényeket pedig majdnem ezren keresték fel.

További információ:
Nagy Anna
nagy.anna@egyszulo.hu
telefon: 06 30 862 8710