Happy Family konyhai DIY tipp: az Uzsonna-ügy

Elsős gyermek anyukájaként elég sok újdonság ér, mióta szeptemberben becsengettek. Feszesebb a tempó, nincs láblógatás reggelente, mindent sokkal inkább előre kell megtervezni, nem úgy, mint a boldog ovis időkben.

Az előre tervezendők közé kúszott be nálunk az Uzsonna-ügy. Persze, mitől lesz egy egyszerű dologból ügy, az már más kérdés..

Szeptemberben megkaptuk az iskolai menza menüjét, válaszuk ki, milyen étkezéseket kérünk. Egészségtudatos és gondos anyukaként jól kigondoltam, hogy ebéd legyen, de tízórait és uzsonnát majd visz otthonról, mégiscsak különb, amit bepakolok…

Hát ez pontosan addig volt így, amíg teljesen véletlenül egy délután a tanárnőnk megkérdezte, nekünk miért nincs az uzsonnánk soha befizetve? Ugyanis a kisfiam nagy cicaszemekkel bámulja a többiek éppen aktuális zsömléjét, így mindig megszánják, és hetek óta a benti kosztot eszi – ingyen. Picit sem éreztem magam kellemetlenül, á dehogy!

Otthon eddig az volt az indok a teli uzsonnásdobozra, hogy nem volt ideje megenni… Én még sajnáltam is azt a szegény gyermeket…

Nem tehettem mást, meghajoltam a csapatszellem ereje előtt és befizettem mindent..

És most jön a csavar – amint legális lett, és teltek a hetek, Őkelme táskájából úgy bukkantak elő az alig rágott péksütik, a leharcolt zsömlék és a félig rágott almák.. Indok – nem ízlett..

No, itt lett ebből nálunk Ügy, nekem pedig elegem..

Most, fél év elteltével, sziklaszilárd következetességgel, cicaszemes kuncsorgás megtiltásával újra otthonról viszi dobozban a betévőt.

Persze ne gondoljátok, hogy beéri holmi kifli, zsömle, netalántán gyümölcs kombókkal.. Igényei vannak, kérem!

Ez a cikk is így született, sokat gyűjtöttem ötleteket, egyik közös kedvencünket megosztom veletek, hátha más családban is felütné fejét ez a dilemma.

Rózsák sósan és édesen leveles tésztából

 

Az almás verzióhoz piros héjú almát vegyünk, szépen mutat a fehér tésztában.

Az elkészítés valóban gyerekjáték, a képeken láthatjátok a fázisokat, szinte végig a kisfiam készítette, és láthatóan nagyon elégedett volt magával J

Kisebb gyerekek is kaphatnak fázisfeladatokat és ez valóban egy varázslatosan szép finomság lesz, aki kipróbálta, sokszor készíti, gyors vendégvárónak is ideális!

Hozzávalók kb. 12 db-hoz:

  • 2 db édeskés, piros héjú alma
  • citromlé
  • őrölt fahéj vagy vanília
  • barna nádcukor vagy egyéb édesítő (xillit, eritrit)
  • 3-5 dkg olvasztott vaj
  • egy csomag kész leveles tészta (hűtőpultban kapható, de van fagyasztott is!)

Az almákat félbevágjuk, magházát eltávolítjuk és kb.: 3 mm vastag szeletekre vágjuk. Egy lábasban némi kevés víz, citromlé és cukor segítségével 3-4 perc alatt megpároljuk őket.

A tésztából 12 egyforma csíkot vágunk, majd az olvasztott, édes vajjal lekenjük.

Ráhelyezzük az almaszeleteket, óvatosan feltekerjük. Ezután sütőpapíros tepsire helyezzük, vagy egy normál muffinformát kivajazunk és abba ültetjük a rózsáinkat.

A közös ténykedésünk hatására nagy-nagy pozitívum,hogy azóta a kisfiam kreatívkodásnak éli meg a konyhai teendőket, és én ezt maximálisan ki is használom!Végül is, azt csak megeszi, amit saját kezével készített, nem?

Egy nagyon egyszerű és nagyon mutatós uzsonna ötletet hoztam, az eredeti receptet tovább gondolva sok más finomságot is el lehet készíteni.

Az alapanyagokat tekintve is egyszerű, természetesen, akik ódzkodnak a bolti leveles tésztától, házival is készíthetik, azt is el lehet nagyobb adagban készíteni, majd lefagyasztani porciónként. Mi most vásárolt kész tésztával dolgoztunk.

Hát lássunk neki!Természetesen mi nem álltunk meg az édes verziónál, így egy csomag tésztából mi háromféle rózsát is készítettünk, néhány párizsisat és szalámis-sajtosat.

A sós alapanyagok nálunk ezek voltak:

  • párizsi szeletek félbevágva (sonkával is kitűnő)
  • házi vagy üveges pizzaszósz
  • bazsalikom és olíva olaj

Szalámishoz: bármilyen szalámi és sajt szelet

A továbbiakat tekintve ugyanúgy készül, mit az almás, a pizzaszószt kicsit lazítjuk pár csepp olívaolajjal, akár fokhagymát is reszelhetünk bele, fűszerezzük csipet bazsalikommal vagy oregánóval, kinek-kinek ízlése szerint.

Alaposan bekenjük szósszal a tésztacsíkokat és feltekerjük, hasonlóan az almáshoz.

Miután elkészültünk, betesszük őket a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt el is készülnek. Időnként azért kukkantsunk rájuk, nehogy túlpiruljanak!

A végeredmény egy tál csodás rózsa, és egy fontos mondat a nyolcéves kisfiam szájából: „Apa, anya, írjátok fel a mai napot, mert ezentúl mindig én szeretném csinálni az uzsonnámat! Nem is gondoltam, hogy a sütés játék!” Hát így..

Persze a romeltakarításnál valahogy nem találtam, sürgős dolga lett a szobájában.

Süssetek-főzzetek minél többet közösen, ismerjék meg a konyhai fogásokat, sokkal jobban becsülik az ételt, ha részt vettek az elkészítésben! A gyerekek ilyenkor szinte alkotnak, a sikerélmény pedig garantált!

Nem kell, mondjam, a rózsákból morzsa sem maradt! Mind eltűnt az uzsonnásdobozban és a pocakjában.

 

Szerzőnk: Birta Diana, Happy Family DIY tanácsadó

 

MEGOSZTÁS