Hamarosan itt a bizonyítvány – de vajon fontosak az iskolai jegyek?

Az iskolai jegyekkel kapcsolatban a legtöbb szülőben vegyes érzések kergetik egymást. Azt ugyanis egyre több pszichológus állítja, hogy az iskolai jegyek a világon semmit nem jelentenek az életben való sikeresség szempontjából. Igen ám, de a középiskolai és a felsőoktatási felvételik szempontjából mégiscsak nyomnak valamennyit a latban. De akkor mégis hogyan érdemes viszonyulni a bizonyítványhoz?

A „tuti tippet” természetesen nem tudom megmondani, hiszen nem vagyok oktatási szakember, sem gyermekpszichológus, csak egy szülő, ugyanezekkel a vegyes érzésekkel. Úgy érzem, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a jegyek szempontjából sem lehet teljesen a lovak közé csapni a gyeplőt. Ugyanakkor nem érzem azt sem, hogy az iskolai jegyek mindennel szemben prioritást élveznének. Ebben is igyekszem valamilyen egészséges középutat megtalálni, ami némileg alkalmazkodik az iskolai rendszerhez, ugyanakkor nem ró elviselhetetlen terheket a gyerekekre.

Kitűnő tanuló márpedig nincs!

Vagy legalábbis nagyon ritka. Az ugyanis tényleg nem mindennapi adottság, ha egy gyerek pont ugyanannyira kiváló matematikából, mint irodalomból, és ugyanannyira jól tud kockát rajzolni, mint kötélre mászni. Bizonyára vannak ilyen kivételesen tehetséges gyerekek is, de még többször fordul elő, hogy a kitűnő bizonyítvány, és a mindig egyformán jó iskolai jegyek hátterében a gyengébb tantárgyakból a véres verejtékkel kiküzdött ötösök állnak. Bennem ilyenkor mindig az a kérdés merül fel, hogy vajon érdemes? Különösen azokban az években, ahol inkább a középiskolai,  vagy felsőoktatási felvételi tárgyakra kellene koncentrálni, és nem egy századik plusz feladatot elvállalni egy olyan tárgyból, ami sem a felvételi szempontjából nem különösebben lényeges, sem a diáknak nem túl nagy kedvence?

Az iskolai jegyek sok mindent tükröznek

Elsősorban persze a tudást, de nem csak azt. Lehet, hogy fáradtság, pillanatnyi rövidzárlat miatt csúszott be egy-egy rosszabb osztályzat, vagy épp egy rosszabb életszakaszban sikerült beszedni pár egyest és kettest. Épp ezért azt gondolom, hogy ilyenkor érdemes megnézni, mi áll a háttérben, és azon javítani. Ha kell, akkor újra és újra elmagyarázni a tananyagot, de ha kell, akkor éppenséggel csökkenteni a terhelésen, hogy a gyerek végre ki tudja pihenni magát.

Az erőfeszítés is fontos

Az sem mellékes, hogy az iskolai  jegyek mögött milyen tényleges erőfeszítés áll. Persze nem rossz érzés úgy ötöst kapni, hogy alig tanultunk a dolgozatra , ezt iskolai pályafutása során mindenki megtapasztalja egyszer-kétszer. De az is értékelendő, ha sok tanulás mellett csak egy hármasra, vagy egy négyesre futotta. Az pedig kifejezetten jót jelent, ha a gyerek önszántából javított a korábbi eredményein.

Fontosak a célok

A számonkérés helyett jobban pártolom a közös célok kitűzését. A bizonyítványosztás környékén érdemes megbeszélni a gyerekkel, hogy melyik az a tárgy, amelyikből többre is futná tőle, vagy melyik az, amelyikből a továbblépéshez mindenképp javítani kellene. Hiszen az iskolai jegyek nem önmagukért vannak, hanem jó esetben az álmaik megvalósításában segítik a gyerekeket. Ha pedig ezekkel megvagyunk, akkor jöhet a nyári szünet, amikor viszont nem a fejlesztés, a tudás további bővítése a lényeg, hanem a szó szoros értelmében vett, akár teljesen passzív pihenés!

 

Szerzőnk: Csiki Judit, Happy Family munkatárs, és a Zöldsaláta életmódblog (http://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője

 

Fotók: freepik.com