Hallgatni arany, könyvek útravalóul!

Nem mindenki szeret utazás közben olvasni. Ennek több oka is lehet: van, aki egyszerűen rosszul lesz, ahogy a zötykölődő járműben próbálja a szavakat történetekké formálni. Van, aki korából adódóan nem tud és a vele lévő felnőttnek pedig olyan alantas dolgokkal kell foglalkozni, mint például vezetés!

Mindkét csoportnak szuper hasznos lehet a hangoskönyv. Szerencsére már nagyon sok gyerekkönyvet is megtalálhatunk a boltok polcai. Melyeket jobbnál-jobb színészek olvasnak fel. Sőt, nem csak felolvassák, hanem szinte eljátsszák a hangjukkal a történeteket. Szerzőnk családjában nagy népszerűségnek örvend ez a műfaj, össze is válogatott nekünk egy csokorra valót.

 

Vadadi Adrienn: Leszel a barátom? – hangoskönyv

Nagyon sok szülőnek nem kell bemutatni Vadadi Adrienn munkásságát, mi is ajánlottuk többször már a könyveit, mert pedagógus lévén remekül látja és le is írja mi is történik az óvodában, iskolában. Az említett albumon még jobban megelevenedik számunkra ez a világ, hiszen Pokorni Lia olyan kedves zsenialítással kelti életre a könyv szereplőit, hogy szülőként is élvezet hallgatni.

A gyerekek pedig, tapasztalataink szerint, vég nélkül képesek lennének hallgatni, hiszen nem csak nekik, hanem egyenesen róluk szólnak a történetek. Amelyeket Szirtes Edina Mókus különleges zenéi kísérnek és egészítenek ki. Nagyon jó szívvel ajánljuk szülőknek, mert remek képet kaphatunk az óvodai életről. Ajánljuk pedagógusoknak is, mert tuti sikert arat majd a csoportban is. És persze elsősorban az ovis gyerekeknek, akik autózás közben is biztos, hogy szívesen hallgatják majd.

3-6 eves gyerekeknek ajánljuk

 

Csukás István: Pom Pom meséi – hangoskönyv

Ezen az albumon Csukás István két legendás alakját is életre hívja Rudolf Péter a hangjával: Mirr Murrt és Pom Pomot. Mindketten a magyar meseirodalom olyan klasszikus hősei, akiken generációk nőttek már fel, de még mindig megunhatatlan. Hiszen olyan dolgokra épít, ami minden gyerekben bőven megvan: kíváncsiságra és képzeletre. Rudolf Péterről azt tudtuk, hogy zseniális színész, ezt a hangoskönyvet hallgatva az is kiderül, hogy remek mesélő is. Igazi élvezet hallgatni. Szerzőnk gyerekei néha még a kádban pancsoláshoz is igénylik, de a mindennapok abszolút hozzá tartozója.

4-8 eves gyerekeknek ajánljuk

L. Travers: A csudálatos Mary Poppins – hangoskönyv

Mary Poppinst szerintem senkinek nem kell bemutatni. Ő a csodálatos dada, aki a keleti széllel érkezik a Cseresznyefa utcába. Az egyik kezével a kalapját fogja, a másikban szőnyegtáskát cipel, amiben csodadolgok lapulnak! Mary történetei varázslatosan ötvözik a gyerekek hétköznapjait a tündérmesék világával. Szuper olvasmány és hangoskönyvként is remek. Polyák Lilla olvassa fel a sokak által kedvelt regényt.

6-10 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Bálint Ágnes: Mazsola – hangoskönyv

 Egy másik klasszikus, ami már a mi gyerekkorunkban is rendkívüli népszerűségnek örvendet. Szerencsére most már lehetőségünk van út közben is élvezni, Für Anikó jóvoltából. Aki nem elmeséli, hanem eljátssza a hangjával az egész regényt. Amiből sokat tanulhatunk is, mert Manócska is rendszeresen szembesül olyan gyereknevelési megpróbáltatásokkal, amibe mi is belefuthatunk a saját gyerekeinkkel. Ki gondolta volna, hogy egyszer a madárijesztők barátjától fogunk nevelési tippeket ellesni?

3-6 éves gyerekeknek ajánljuk

Ha már mindent meghallgattatok, vagy netalántán eluntátok a hangoskönyveket, akkor válogathattok a Pagony által összeszedett utazójátékok széles palettájából.

Irka-firka böngésző – Nyári vakáció

 Szuper utazós játék, amiben 25 oldalon keresztül böngészhettek. A letörölhető filc segítségével megkereshetitek és bekarikázhatjátok az oldal szélén felsorolt és a lapokon elrejtett tárgyakat. Kocsiban, vonaton, repülőn, strandon, de akár a szállodában is bármikor elővehetitek, ha szeretnétek egy kis csendes játékra ösztönözni a gyerekeket.

3-6 éves gyerekeknek ajánljuk 

Varázslatos vízzel festés – Tündérek

Szuper hordozhatós játék, hiszen másra sincs szükségetek hozzá csak vízre! Amit az ecseten lévő tartályba kell beletölteni. Aztán figyeljétek, ahogy életre kelnek az addig fehér papíron a jelenetek. Egy doboz 4 képet tartalmaz, amelyek száradás után újra és újra felhasználhatóak. Természetesen nemcsak tündéres van – több témában is találtok vízzel festő készletet.

1,5 éves kortól ajánljuk

Dobble Beach

A jól ismert Dobble játék ezúttal vízálló köntösbe bújt, hogy ne kelljen lemondani a játék élményéről a vízparton sem. Aki nem ismerné ezt a játékot a szabály pofon egyszerű: mindig van egy – és csak egy – közös szimbólum bármelyik kettő kártyán. Találd meg a többieknél gyorsabban, és nyerj!

4 éves kortól ajánljuk

Story Cubes 

Méretéből adódóan az egyik legpraktikusabb utazójáték, hiszen bármelyik hátizsákban elfér, viszont milliónyi történetet rejt magában. A szabály az, hogy nincs szabály: dobjatok a kilenc kockával és meséljetek bármit, ami a dobott szimbólumokról eszetekbe jut. Ha meguntátok az alap játékot, számtalan témában válogathattok a kiegészítő szettek között.

4 éves kortól ajánljuk

Mesélő matricák 

A matricázás az egyik legjobb móka az óvodás korosztály számára, csak az a szomorú, hogyha egyszer felragasztottuk, vége a szórakozásnak. A mesélő matricákat viszont bárhova magatokkal vihetitek és ezer és ezer történetet mesélhettek el velük, hiszen a figurák újra felragaszthatóak. Minden szettben két hátteret találtok, amelyekre elhelyezhetitek a saját történeteiteket.

3-6 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Találtok még az utazó játékok kínálatában labirintus-kirakókat (Smart Egg), ördöglakatokat, mozaikmatricás képeket, vicces kártyajátékokat és még mágneses társasjátékokat is, amik kifejezetten utazáshoz lettek kitalálva.

 

Jó nyarat!

Szerzőnk: Fejős Panni

Fotók: Pagony Könyvkiadó