Ha nyár, akkor tábor: így válasszuk ki a legjobbat!

Jön a nyár, itt az ideje a feltöltődésnek, az új élményeknek, annak, hogy végre valami mást tehessünk, mint egész évben. A gyerekeket számtalan ottalvós és napközis tábor várja – de hogyan válasszuk ki azt, ahol jól érzi magát a gyerekünk?

A nyári tábor mindannyiunk élményeiben szerepel valamilyen formában. A legtöbben jó szívvel emlékszünk a játékokra, a kalandokra, és szeretnénk ezt a gyerekeinknek is átadni. Ráadásul a tábor abban is segít, hogy a gyerek napközbeni felügyeletét megoldjuk legalább a nyári szünet egy-két hetére, miközben ő élményeket szerez, barátságokat köt, és az önállósága is fejlődik. Ugyanakkor nem árt körültekintően választani, hiszen a táborozás rossz élmény is lehet, ha nem megfelelőek a gyereknek. Hogyan választhatunk olyan tábort, amelyben jól érzi magát? Mire figyeljünk a helyen, az időponton és az áron kívül? Mutatunk néhány fontos szempontot, amelyet nem árt figyelembe venni táborválasztás előtt.

A tábor jó dolog, de érett rá a gyerek?

Ha a gyerek egész nap jól érzi magát az oviban vagy az iskolában, akkor nagy valószínűséggel a napközis tábor sem jelent majd kihívást számára. Ha azonban a gyerekünk csendesebb, nehezen találja meg a helyét egy új közösségben, akkor lehet, hogy érdemesebb először csak egy-két napos programokkal próbálkozni, mielőtt egy egész hétre beíratnánk valahová. Ottalvós táborok esetében általában a 8 éves életkort tekintik alsó határnak, de ez is sokban függ a gyerek természetétől: van, aki még 10 évesen sem szívesen szakadna el a szüleitől több napra vagy egy egész hétre. Az is sokat számít, mennyire önálló a gyerek, mennyire szolgáljuk ki otthon, vagy épp milyen jellegű nyaralásokhoz szokott hozzá a családban.

Hányan vannak egy csoportban?

Ez egyrészt azért is fontos, mert nem mindegy, hány gyerekre kell egyszerre odafigyelnie egy pedagógusnak. Azt külön is nézzük meg, van-e pedagógus a csoporttal, mert a legizgalmasabb tematikus tábor is unalmassá válhat, ha olyan szakértő foglalkozik a gyerekekkel, aki ugyan a saját szakmájában kiváló, de nem ért a gyerekek nyelvén. Ráadásul nyugodtabb szívvel hagyjuk ott a gyereket olyasvalaki felügyelete alatt, aki év közben is gyerekekkel foglalkozik, tehát fel van készülve minden olyan helyzetre, ami egy gyerekcsoportban előfordulhat. Másrészt pedig nem mindegyik gyerek bírja a zajos, nagy csoportokat. Az érzékenyebbeknek komfortosabb lehet, ha kevesebb gyerekkel kell együtt táboroznia.

Milyen korosztálynak szól a tábor?

A legjobb, ha a gyerek a saját korcsoportjával, vagy legfeljebb egy-két évvel idősebbekkel és fiatalabbakkal táborozhatnak együtt. 4-5 év korkülönbség már sok lehet, a kamaszok teljesen más programokat és hangulatot igényelnek, mint az alsósok. Még jobb, ha egy-két iskolai barát vagy közeli ismerős is akad a táborozók között, hogy ne kelljen a gyerekünknek teljesen egyedül feltalálnia magát az első napokban.

Milyenek a programok?

A tábor kiválasztásában a gyerek érdeklődése legyen a döntő! Akármilyen szuper készségfejlesztő programot választunk, ha nem ő dönt, és esetleg nem sikerül eltalálni az ízlését, unatkozni fog. Ne erőltessünk rá olyasmit, ami ellenkezik a természetével: ha csendes, visszahúzódó típus, nem biztos, hogy jót tesz neki egy kalandtábor, akármennyire is szeretnénk, hogy ebbe az irányba is nyisson. Azt is érdemes megnézni, mennyire biztonságosan kivitelezhetőek a programok egy kisebb-nagyobb gyerekcsoporttal.

Mi van benne a tábor árában?

Fontos szempont az is, milyen szerződést kell aláírni a táboroztatáshoz, például milyen felelősséget vállal a táboroztató. Lényeges kérdés, hány étkezést biztosítanak naponta, és milyen minőségű az étkezés – erről akár a korábbi résztvevők tapasztalatait is érdemes kikérni, nehogy egész nap éhezzen a gyerek, csak mert nem ízlik neki a tábor kosztja. Ha a gyereknek bármilyen ételallergiája vagy intoleranciája van, különösen fontos előre egyeztetni a tábor szervezőivel arról, meg tudják-e oldani az étkezését.

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője

Fotók: freepik.com