GYIK, azaz igen gyakran ismételt illóolajos kérdések

Bízunk benne, hogy nem csak a tél okozza, hanem ti anyukák nyitottak vagytok az újdonságokra – főként ha a gyerkőcök egészségéről van szó – így rengeteg kérdés érkezett hozzánk az aromaterápiával kapcsolatban.

Kérésetek és kérdéseitek számunkra fontosak, így megkerestük a Panarom szakértőit Tobai Ágotát, a Panarom Aromaterapeuta Intézet oktatásvezetőjét és Feller Adrienne-t, aki a Panarom Aromaterapeuta Intézet alapítója és vezetője, illóolaj mester akik készséggel válaszoltak kérdéseitekre.

–  Lehet-e gyerekeknél aromaterápiát alkalmazni, és ha igen, akkor hány éves kortól?

Igen. Már egészen csecsemőkortól alkalmazhatók a kellő körültekintéssel megválasztott, gyermekek számára is biztonságos illóolajokkal, elsősorban párologtatás, és masszázs formájában. Gyerekek számára első számú illóolaj a mandarin, a római kamilla, az orvosi levendula, a majoranna. Ezek az illóolajok párologtatóba téve megkönnyítik az elalvást, és csitítóan, nyugtatóan hatnak (nem csak a gyermekekre).  A felsorolt illóolajok mindegyikét tökéletes összhangban tartalmazza az Útitárs és Mesélő Hold illóolaj-keverék. A levegő fertőtlenítésére gyerekszobában a Fénylő Csillag illóolaj-keveréket javasoljuk. A Panarom bébi- és baba masszázsolaj tökéletes harmóniában megalkotott növényi- és  illóolaj-keverék, mely egy esti, ringató rituálé állandó része lehet.

–   Milyen diffúzort érdemes kipróbálni, mik a különbségek?

A diffúzorok az illóolajok biztonságos párologtatását teszik lehetővé. Gyerekek mellett mindenképpen ezt a párologtatási módszert javasoljuk, mivel a használata nem igényel felügyeletet, ellentétben a mécsessel működő aromalámpákkal. A diffúzor választásánál alapvetően esztétikai szempontok játszanak szerepet. Vannak diffúzorok, melyek  ritmikusan váltva a színeket, egyfajta fényterápiaként is szolgálnak. De szempont lehet a diffúzor anyaga, színe, formája vagyis a megjelenése, hiszen ezek a készülékek az otthon díszítőelemei is egyben, így lakberendezési tárgyként is funkcionálnak.

–   Immunerősítésre is alkalmasak az illóolajok? Mit ajánlanátok?

Az immunrendszer tonizálására az Útitárs Fehér esszencia illóolajkeveréket javasoljuk, mely gyerekeknél és felnőtteknél is alkalmazható. Ebben az illóolaj-keverékben a madagaszkári kámforfa-, a saro-, az eukaliptusz radiata-, a niaouli- és a fehér mirtusz illóolaja erősíti a szervezet ellenállóképességét a fertőzésekkel szemben. A felsorolt illóolajok mindegyike akár önmagában is alkalmazható, de a tapasztalat szerint erőteljesebb hatás érhető el több, a célnak megfelelően kiválasztott illóolaj együttes használatával. Felnőtteknél 8 cseppet, gyerekeknél 4 cseppet dörzsöljünk be a gerinc mentén fél mokkáskanálnyi sárgabarackmag-olajjal, legalább 10 napon át, maximum 21 napig.

–  Gyulladáscsökkentésre milyen illóolajok léteznek, mit ajánlanátok?

Kiváló gyulladáscsökkentő a vietnámi eukaliptusz, az orvosi levendula, a pálmarózsa, a pacsuli, az erdei fenyő illóolaja, de a növényi olajok között is találunk olyat, amit ilyen céllal érdemes az illóolajokkal együtt alkalmazni, mint például a körömvirág, a kalabafa, az orbáncfű olaja. Professzionális gyulladáscsökkentő aromaterápiás készítmény az Útitárs Zöld Esszencia, mely a legkülönfélébb gyulladásos folyamatok enyhítésében már évek óta bizonyít, legyen szó akár arcüreggyulladásról vagy éppen ízületi, reumatikus panaszokról.

–   Levegőfertőtlenítésre – betegségek esetén, kialakulása után – milyen illóolajakat használjunk?

Levegőfertőtlenítésre a citromhéj-, a kubebabors-, a citronella-, az erdei fenyő-, az eukaliptusz radiata és a babér illóolaja is tökéletes választás. Ezek az illóolajok nem csak elpusztítják a légtérbe kerülve a patogén kórokozókat, de egyidejűleg a légzés útján a szervezetre gyakorolt hatásuk által serkentik a szervezet öngyógyító folyamatait is

A panarom.hu oldalon még többet olvashattok az illóolajokról és hatásukról, és meg is rendelhetitek őket.

 

Szerzőnk: B.Á. /Happy Family