Gyerekülés tippek és fontos tanácsok a legkisebbek biztonságáért a Drive me baby-től

A mindenkor biztonságos autózás érdekében fontos, hogy a gyerekeket alkalmas és jóváhagyott gyermekülésben szállítsuk, optimális védelmet biztosítva számukra. A gyerekeknek a legbiztonságosabb hely a hátsó ülés, de a tévhittel ellentétben az anyósülésen is utazhatnak. És vajon milyen a jó gyerekülés? Íme, minden fontos információ.

A gyerekek speciális védelmet igényelnek az autóban

Izomzatuk és csontozatuk még nem olyan erős és ellenálló, mint a felnőtteké, ezért különösen fontos a kis utasok számára, hogy minden egyes út előtt gondosan rögzítsék őket. Általában 150 centiméter testmagasságig és 36 kilogramm testtömegig gyerekülésben szállítandók, de természetesen mindenütt a helyi jogszabályi előírások az irányadók.

A gyerekek számára a legbiztonságosabb hely a hátsó ülés, ideális esetben annak is a járda felőli oldala, itt a legbiztonságosabb ugyanis a be- és a kiszállás, valamint a biztonsági öv becsatolása. A kisebb gyermekek menetiránynak háttal – kikapcsolt utasoldali első légzsák mellett – az első utasülésen elhelyezett gyerekülésben is utazhatnak. A menetirányba néző elhelyezés csak akkor engedélyezett, ha a gyerekülés hivatalos jóváhagyással rendelkezik az ilyen használatra. A vonatkozó információk a gyerekülés vagy a gépkocsi kezelési útmutatójában találhatók, de a márkakereskedőktől is kérhető tájékoztatás. A gyerekülést megvásárlása előtt célszerű próbaként az autóba helyezni, így még időben észlelhető például a túl rövid biztonsági öv vagy a túl nagy ülés.

Mire jó az ISOFIX?

A gyerekülés hárompontos biztonsági övvel vagy az ISOFIX-rendszer segítségével rögzíthető az autóban. Utóbbi esetében a gyerekülés két horga az autóülés háttámlája és ülőpárnája közötti két ISOFIX-rögzítőszembe kattintható, amelyek szilárd kapcsolatban állnak a karosszériaszerkezettel. Ez az erős csatlakozás fokozott biztonságot nyújt, az egyszerű kezeléssel pedig minimálisra csökken a behelyezéskori hibák lehetősége. Az ISOFIX-rögzítőszemek mellett egy harmadik rögzítési pont is gondoskodik a gyerekülés stabilitásáról, amely többnyire az ülések előtti lábtérben található. ISOFIX csatlakoztatási gombok a hátsó üléseken.

ŠKODA gyerekülés: szigorú vizsgálatokon megy át

A ŠKODA Eredeti Tartozékok kínálatában minden korosztály számára található megfelelő gyerekülés, amelyek mindegyike megfelel a jelenlegi ECE-szabványnak. Olyan szigorú vizsgálatok egész sorát végezték el rajtuk, mint például az Euro-NCAP ütközési teszt vagy épp a tűzvédelmi teszt. Az ISOFIX-rögzítőszemeken kívül minden jelenlegi ŠKODA-modell – harmadik rögzítőpontként – speciális felső hevederes (Top-Tether) rögzítést kínál, amelyek a hátsó ülés két külső üléshelye támlájának hátoldalán helyezkednek el. A ŠKODA SCALA és KAMIQ már alapkivitelében az első utasülésen is tartalmaz felső hevederes (Top-Tether) ISOFIX-rendszert.

Bár a hideg időt lassan magunk mögött hagyjuk, és lekerülnek a vastag öltözékek is, de az alábbi videó mindenkor tanulságos. Azt mutatja be, hogy mennyire nincsenek biztonságban az autóban a gyerekek, ha bélelt kabátban vagy overállban kötjük be őket.

Forrás és fotók: Medion Kiadó Kft/ drivemebaby