Gyerekek digitális készségeinek nyári, tudatos, élményalapú fejlesztése

A mai felelős szülők nagy része tudatosan keresi annak lehetőségét, hogy gondoskodjon arról, hogy gyereke megfelelő digitális képzésben részesüljön, hiszen egyértelmű számukra, hogy a digitális írástudás elsajátítása manapság már létfontosságú, jövőt álló készség.

Felejthetetlen pillanat a Számolás joga című filmben, amikor Dorothy, a főszereplő, rádöbben arra, hogy az új IBMszámítógépek kezeléséhez szükséges Fortrannyelvet meg kell tanulnia ahhoz, hogy boldoguljon a pályán és az életben. Nem is habozott sokáig, fogta és programozóvá képezte magát, hogy olyan a felbecsülhetetlen értékű berendezéseket használjon, amelyek egy új korszakot nyitottak az emberiség történetében. Ma, amikor már itt a Watson, az AR, a VR, a Big Data, hasonló, sőt, még felgyorsultabb korszakváltásban élünk. Fogadjuk meg Dorothy tanácsátlegyünk rugalmasak és tanuljunk és tanítsuk gyerekeinket olyan új hasznos készségekre, mint a programozás, a robotika!

Nem kütyüzés, hanem fontos készség céltudatos tanulása

Jogosan felmerül bennünk a kérdés, hogy jójó, de hát itt a nyár, és amúgy is sokat kütyüzik a gyerek…Itt rögtön egy tévhitet el kell oszlatni, ugyanis óriási a különbség a legtöbbször teljesen céltalan kütyüzés és a digitális írástudás tudatos elsajátítása között, s ez utóbbi manapság már létfontosságú készség. Sok munkahelyen már most, a jövő munkahelyein pedig mindenképp egyértelműen várható a legújabb csúcstechnológiákon alapuló szolgáltatások egyre nagyobb ütemű megjelenése, hiszen a negyedik ipari forradalom újfajta munkavégzést tesz lehetővé, amelynek legfontosabb elemei a kiterjesztett valóságra épülő informatikai megoldások.

A technológiai robbanás miatt tovább erősödik az igény a digitális készségekkel bíró munkaerő iránt. Ennek a tudásnak a megszerzése tehát minden szempontból előnyös. A digitális oktatás fejlesztése és előtérbe helyezése azért is fontos, mivel jelenleg a magyarországi munkaerőpiacról több, mint huszonkétezer programozó hiányzik, az EUban összesen több százezer betöltetlen programozói állás van.Kutatások szerint az Egyesült Államokban a legjobban fizető állások körülbelül feléhez szükséges vagy elvárt a programozói készség is.

Használjuk ki a nyarat!

A nyári szünet adta időt, lehetőségeket kihasználva szerencsére vannak már olyan programok, táborok, ahol mindezt a tudást szórakozva, élményalapú tanulással sajátíthatják el a gyerekek, kamaszok.

A mai digitális bennszülöttek közül pedig kit ne érdekelne az animációk, a számítógépek, a robotok világa? Nem ritka az sem, hogy a gyerek vagy már tud valamilyen szinten, vagy szeretne megtanulni programozni, hiszen saját online játékokat készíteni élvezetes és meglepően egyszerű kreatív tevékenység. Mindemellett rendkívül hasznos, ugyanis  programozás közben fejlődik a művészeti érzék, a történetmesélési készség, és a logikus gondolkodás is. Halácsy Péter, a Prezi társalapítója szerint a programozás nem más, mint a 21. század írástudása:

„ Aki érti a gépek nyelvét, tud algoritmikusan gondolkozni, az hatékonyabb, boldogabb és egészségesebb lesz. Ráadásul a programozás szórakoztató, izgalmas és kreatív alkotás.”

Szórakozva elsajátított digitális írástudás

Mindezek fényében nem meglepő, hogy egyre nagyobb az igény a programozó és robotika-képzésekre, táborokra, főként nyáron, amikor több a gyerekek ideje. Ezeken a programokon könnyen, játszva el lehet sajátítani  az algoritmikus gondolkodásmódot. Ezek a táborok mind tapasztalt, felkészült oktatókkal várják, hogy az első lépések megtételéhez, az érdeklődés felkeltéséhez kiváló segítséget nyújtsanak. Aki pedig tovább akar fejlődni, saját számítógépes játékot, mobilalkalmazást készítene, azt a haladó kurzusokra, táborokba várják alkotni, kreatívan programozni.

A hévízi EurópaFit Hotelben például gyerekbarát és inspiráló környezetben, játékos formában sajátíthatják a kisebbek és a nagyobbak a gondosan összeállított tananyagot. Feláras szolgáltatás keretében a Logiscool-lal karöltve – Logiscool Hetek elnevezésű programmal –  kínálnak, a 7-15 éves gyerekek számára napi 90 percben, a nyári ingyenes animáció mellett pedig digitális tanulást, programozást, applikáció fejlesztést, robotikaoktatást, valamint bevezetik a gyerekeket a videókészítés rejtelmeibe, és más izgalmas témákba, amelyek tematikusan épülnek fel. Az oktatók arra is figyelnek, hogy rendkívül gyakorlatorientált módon vezessék be a fiatalokat az informatika, a robotika és a programozás világába. Vannak olyan foglalkozások is, melyeken alapvetően saját számítógépes játékokat is fejleszthetnek a diákok. Nemcsak a résztvevő gyerekek a digitális írástudása fejlődik, hanem logikai, problémamegoldó, prezentációs készségük és algoritmikus gondolkodásuk is javul, illetve a későbbiekben a kudarcokból is könnyebben tanulnak.

Érdemes mielőbb jelentkezni, mert a feláras programként működő tanfolyamokra előzetesen regisztrálni kell és gyorsan fogynak a helyek!

Énidő az egész családnak

Ha az egész család benne lenne egy közös robotépítésben, az sem akadály! A szállodában egy-egy napon szervezett családi robotépítés program is lesz, amely még jobban összekovácsolja a családokat, a generációkat, hogy ne legyen szakadék a digitális analfabéta vagy bevándorló szülők, nagyszülők és a digitális bennszülött Z, alfa-generációs gyerekek, unokák között!  Ez a program szintén feláras, amit 10 éves kor felett ajánlanak egész napos családi programként egyegy szombati napon, ahol a robotika alapjairól lesz szó közérthetően, majd a szülők, nagyszülők a gyerekkel együtt összeszerelhetnek egy robotot, továbbá még programozni is megtanulhatnak.

Nyaralás, játék és önképzés mindenkinek!

A híres fürdővárosban a hotel „Énidő az egész családnak” szlogennel számos izgalmas, rendkívül igényes és sokszínű programmal várja az egész családot. A Gasztroesteken az idelátogatók azon kívül, hogy finomakat ehetnek-ihatnak még ismert sztárséfekkel is főzhetnek és beszélgethetnek! Egész nyáron olyan hírességek lépnek fel folyamatosan, mint Szulák Andrea, Náray Erika, Harsányi Levente, Stohl András, Polyák Lilla, Peller Annáék, Józan László. Tapasztalt oktatási szakértők, pszichológusokKádár Annamária, Gőbel Orsolya, Magyar Lóránt, Bereczki Enikő, Fegyverneki Gergő tartanak interaktív előadásokat, hogy segítséget nyújtsanak a szülőknek a digitális kor gyermekeinek nevelésében.

Munkatársunktól

Fotók: Hotel Európa Fit superior

MEGOSZTÁS