Gyerek Skanzen – Keressétek a piros forgókat!

Minap kezembe akadt egy nagyon igényes könyv: 77 Magyar népi játék. El is gondolkoztam, vajon milyen apropóból írhatnék róla. És éppen ekkor, mint a mesében érkezett egy meghívás a Happy Family-től, hogy nézzük meg a Szentendrei Skanzen szuper új élménypontját.

Mi is az a Skanzen? Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ami bemutatja a magyar népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját. A tavalyi évben a Skanzen munkatársai elkezdtek dolgozni azon, hogy a gyerekek számára olyan pontokat alakítsanak ki a múzeum területén belül, ahol nem csak megnézni lehet az érdekességeket, hanem ki is szabad azokat próbálni. Eddig 8 élményponttal bővült a Gyerek Skanzen, amiket megtaláltok, ha követitek a piros szélforgókat.

Ha ott jártok, mindenképpen nézzetek be a Gyerekgazdaságba. Itt van lehetőség bekukkantani egy tanyasi család mindennapjaiba, a berendezett házban még a megfelelő ruházatot is magunkra ölthetjük. Etethetünk falovat, fejhetünk fabocit és még azt is kipróbálhatjuk, hogyan is érezhette magát kis Bence, mikor a kemencébe bújt, mégsem leszünk fülig kormosak. A gyerekek átélhetik az ültetés és a zöldség szüretelés élményét is. És még sok-sok minden felfedezni való vár ott Rátok.

Következő állomásunk a Bábszínház volt, ahol 16 bábfigura, színes hátterek, mindenféle zajongók várják, hogy a gyerekek életre keltsék őket. Itt a gyerekekkel feldolgozhatunk ismert meséket bábelőadás formájában, de akár magunk is találhatunk teljesen új történeteket.

Ezt követően találkozhattunk az állatokkal! Az Élet a tanyán nevezetű élménypontnál találkoztunk igazán élő és viruló bocival, kecskékkel, nyuszikkal. Ez megunhatatlan élmény a városban felnövekvő gyerekeknek.

Aztán megérkeztünk Mesekert Játszótérhez, ami Kő Boldizsár munkája. A játékok olyan magyar népmeséket keltettek életre, mint például a Kisgömböc, Az iregi kakasok, vagy A kismalac és a farkasok. Nem csak szórakoztató, hanem igazán szemet gyönyörködtető élmény.

A következő állomás neve is már olyan izgalmas, hogy a 4 éves kislányom egy percig sem kellett győzködni, hogy nézzük meg a Csodapajtát. Nem is okozott csalódást. Egy különleges ’terített asztal’ várt ránk. Óriás tejes bödön, kolbász, kenyér és kés segítségével ismerkedhetnek meg a gyerekek a folyamattal, hogyan is kerül az asztalra az étel. Karral mozgatható makettek, animációs kisfilmek, ajtók mögé rejtett infók teszik ezt a felfedezést még izgalmasabbá.

A Kisboltban van lehetőség kipróbálni milyen lehetett a szatócsboltok, hangulata. Ki lehet próbálni a régi, de szépen felújított pénztárgépet és a fiókokban is csupa érdekes és izgalmas holmit találhattok.

A Fényképésznél, múlt századi hangulatú ruhákba bújhatunk, amit igazán autentikussá tehetünk a számos kiegészítőkkel. Le is fényképezhetjük magunkat, az 1900-as évek elejéről származó fényképezőgéppel (amit a minőség érdekében modernizáltak, de antik hangulata így is megmaradt).

Utolsó állomás a Játékudvar volt, ahol ügyességi játékokat, Babaszobát is találtok!

Előkészületben van még kettő állomás a Faház és a Fény Háza, biztos vagyok benne, hogy azok is szuperek lesznek!

Ha a Skanzen meghozta a kedveteket a magyar népművészethez és népi játékokhoz, akkor a már említett 77 magyar népi játék című könyv, remek lehetőség, hogy megismertessük ezekkel a gyerekeket. A könyv gyönyörű fotókkal van illusztrálva. Évszakokon keresztül ívelően mutatja be a magyar népi hagyományokat. Legyen szó játékokról vagy népszokásokról. Kár lenne a régiek szokásait a feledés homályába veszni. A könyvet végig lapozva szuper alkalmat teremthetünk, hogy beszélgessünk a gyerekekkel ezekről a hagyományokról, egyet-kettőt pedig ki is próbálhatunk otthon is.  Minden játéknál leírja a szerző, Beke Mari, hogy mire lesz szükségünk és hasznos tippeket is ad, hogy az alkotás zökkenőmentesen menjen.

Nem csak szülőknek lehet hasznos, hanem akár a pedagógusoknak is. Sok mindent tanulhatunk belőle a magyar népi kultúráról és nem mellesleg átélhetjük azt az élményt, amikor együtt készíthetjük a gyerekekkel a játékokat. Visszarepít bennünket abba a korba, mikor a szülők nem boltban vásárolták a játékokat gyermekeiknek, hanem velük együtt a saját két kezükkel készítették el azokat.  És a két kezünkkel való alkotás már a játék része, amit igazán kár kihagyni!

6-14 éves gyerekeknek ajánlja a kiadó.

Szerzőnk: Fejes Anna

MEGOSZTÁS