Fogas kérdések: Tévhit “az egy baba jön, egy fog megy” mondás

Új, szakértői sorozatot indítunk Nektek a sok hozzánk beérkező „fogas kérdés” kapcsán, így reméljük, hogy mindazokat a kérdéseket érinthetjük, amik szerkesztőségünkre heti rendszerességgel befutnak. Tudjuk, hogy kevés dolog tudja úgy elrontani napunkat, életminőségünket, mint a fogakkal kapcsolatos problémák, tegyünk hát érte, hogy a megfelelő fogápolással és szájhigiéniával megelőzzük a bajt.

Sorozatunk első részében most a várandósság ideje alatt a hormonok hatásait nézzük át a szájüregben, tartsatok velünk.

Tudtad, hogy a terhesség alatt, a hormonszint változásával összhangban súlyosbodhat a fogágy állapota, különösen az első és harmadik trimeszterben?

A gyulladt fogíny színe bíborvörös vagy kékes vörös. Enyhébb behatásokra (pl. fogmosás) vérzik. Ez az egyik legfontosabb gyulladásra utaló jel és gyakran a betegek első panasza. A betegséget kiváltó tényezők a foglepedék és a fogkő mikroorganizmusai.

S hogy mit is „művelnek” a hormonok?

Az ösztrogén (női nemi hormon) hatására fokozódik a szövetek folyadék-visszatartása, a hám elszarusodása csökken. Az ösztrogének fokozzák a sejtanyagcserét, a sejtosztódást, hatásukra vérbőség támad, ami a hajszálerek tágulásának következménye.

progeszteron (egy másik női nemi hormon) sérülékenyebbé, vérzésre hajlamossá teszi a szöveteket. A hormonháztartásban bekövetkező változások következtében a fogakat rögzítő kollagén rostok meglazulnak. A gyakori hányások következtében a nyál pH-ja savas irányba tolódik. Emellett, a várandósság ideje alatt a megváltozott táplálkozási szokások elősegítik a plakk képződését.

Ezek a változások a nem megfelelő szájápolás mellett fog-és ínyproblémákhoz vezethetnek. A terhességi ínygyulladás a második és harmadik harmad problémája, de az érzékeny, piros, vérzékeny íny az egész várandóságot is végig kísérheti, tegyünk hát ellene!

Leghatásosabb megelőzése a megfelelő szájhigiéné: a minden étkezés utáni fogmosás és a fogselyem minden napi, egyszeri használatának bevezetése.

Ha a kismama elhanyagolja a szájápolást, akkor a gyulladt íny és fogágy potenciális veszélyeztető tényezők a baktériumok által szórt toxinok miatt, a baba fejlődésére, a születési súlyra és így közvetve a koraszülés szempontjából is.  Ajánlott a terhesség előtt a kezelőorvos felkeresése, hogy megtörténjenek az esetleges beavatkozások, és a baktériumok száma csökkentve legyen a szájban, valamint a kezelések után mindenképp célszerű  az egészséges szájhigiénét fent tartani.

A terhesség alatt felmerült kezeléseket a 2. trimeszterben javasolt időzíteni, mivel az első és harmadik trimeszterben esetleges kockázatot jelenthet a baba számára.

Előfordulhat, hogy valakit a terhesség elején érint, vagy akár az egész terhességére kihat, a magzattal érkező rosszullét, hányás. A hányás,  illetve a savártalom miatt, nő a fogzománckopás veszélye. Javasolt hányás után kiöblíteni a szájat fluoridos szájvízzel, vagy tiszta vízzel és egy órán át nem ajánlott fogat mosni.

Nem szükségszerű tehát, hogy fog-problémáink legyenek, és elveszítsünk egyetlen fogat is a várandósság ideje alatt, hiszen a megfelelő odafigyeléssel nagyon sokat tehetünk, hogy gyermekünk is a teljes, ápolt fogazatunkkal lásson, és a mosolyunk legyen a legszebb számára. Ne felejtsük el, hogy mi leszünk majdan a minták is gyermekeink számára!

Következő cikkünkben beszélünk a megfelelő fogápolásról és annak technikájáról, addig is, ha bármilyen kérdésed van az info@happyfamily.hu címre örömmel várjuk kérdéseidet.

Szerzőnk: B. Anna, Klinikai fogászati higiénikus