Fogas-kérdések 2. rész: A kisgyermek egészséges fogaiért

Új, szakértői sorozatot indítottunk Nektek nyár elején, a sok hozzánk beérkező „fogas kérdés” kapcsán, így reméljük, hogy mindazokat a kérdéseket érinthetjük, amik szerkesztőségünkre heti rendszerességgel befutnak. Tudjuk, hogy kevés dolog tudja úgy elrontani napunkat, életminőségünket, mint a fogakkal kapcsolatos problémák, tegyünk hát érte, hogy a megfelelő fogápolással és szájhigiéniával megelőzzük a bajt.

Sorozatunk második részében most megnézzük szakértőnkkel, hogy mit tehetünk kisgyermekeink egészséges fogaiért, és hogyan szoktathatjuk le a cumiról. Tartsatok velünk!

Mint minden a kisbabák fejlődése során, a fogzás is teljesen egyéni módon megy végbe minden gyermeknél. A kisbabák fogai nem csak a fogzás során, hanem már a terhesség alatt kialakulnak, vagyis még mielőtt a kicsik világra jönnének. A tejfogcsírák a terhesség 10. hete jelennek meg, majd a születés előtt végbe megy a mineralizáció az állcsontokban.

Ez azt jelenti, hogy a kisbabáknak már a születésük előtt vannak fogaik. Egy ideig még az állcsontokban rejtőzködnek, és csak később törnek elő. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kismamák étrendje kiegyensúlyozott, vitaminokban és kalciumban gazdag legyen, hogy az első fogak később erősek legyenek és egészségesen fejlődjenek.

Mikor jelennek meg az első fogak?

4 és 6 hónapos kor között, a pici fogcsírák elkezdenek növekedni a kisbabaállcsontjában és még az íny védelme alatt tejfogakká fejlődnek. 4 és 12 hónapos kor között elérkezik az idő: az első fog áttöri az ínyt és végre előbújik, a szülők legnagyobb örömére. Nincs kőbe vésve, hogy mikor kell érkeznie az első fogaknak, mert mint annyi minden más a gyermek fejlődésének folyamatában, a fogzás is gyakran egyéni hajlamtól függ.

A fogzás kezdetét, valamint a fogak megjelenésének sorrendjét tekintve is előfordulhat néhány hónapnyi eltérés a gyermekek között.

Az első fog érkezhet nagyon korán vagy későn, gyorsan vagy lassan is. Míg egyes babáknál hirtelen és minden különösebb figyelmeztetés nélkül jelennek meg a fogak, másoknál a fogzás elhúzódó folyamat, és minden egyes fog előtörése kellemetlen érzéssel és egyéb tünetekkel jár. A 20 fogból álló teljes tejfogazat 2-3 éves kor között alakul ki, ezért egyáltalán nem kell aggódni, ha a baba első foga csak az első születésnapja környékén jelenik meg.

Meddig szoptassuk a gyermeket, és ha nincs saját tej akkor hogyan tudok segíteni a babának az egészséges fejlődésben?

A szoptatás elősegíti, hogy a gyermek egészségesen fejlődjön.  A szopás – későbbiekben rágás – alkalmával végzet izommunka az állcsontok, a rágóizmok és a fogak harmonikus fejlődésének hatásos ingere. Ha esetleg nincs saját tej és tápszert kell adni a babának cumisüvegből érdemes olyan cumit venni, amin nincsenek lyukak és saját magunknak kilyukasztani tűvel vagy nagyon pici lyukas cumit vásárolni. Így a babának izommunkára kell kényszerülnie mint a természetes szoptatásnál.

Mit adjunk a babának, a cumisüvegben?

Folyadékpótlásra, szomjúság oltására adjunk vizet! Édes italokat kerüljük, a tápszeres készítményeket ne cukrozzuk!

Milyen ételeket érdemes adni a fogak fejlődésével, hogy még inkább a rágásra motiváljuk gyermekünket?

A 8-10 hónapos baba kezébe- felügyelet mellett- már adhat sajt, kenyér, gyümölcs,- zöldségdarabkákat. A főzeléket ne turmixolja, hanem villával nyomja szét, a húst pedig vágja apró darabokra. A további fejlődéssel pedig egyre keményebb, darabosabb ételt kínáljunk a gyermekünk számára, hogy rágásra késztessük.

Mivel és hogyan tisztítsuk?

A szájápolást nem lehet elég korán kezdeni. Már a csecsemő fogatlan szájüregét, ínyét is naponta ki lehet törölni tiszta textillel (vászonkendő, “pelenka”).

Az első tejfogacskák megjelenésével kezdetét veszi a rendszeres fogápolás. Este, az utolsó étkezés után meg kell tisztítani a gyermek fogait, különösen az íny mentén. Ehhez használható vattapálcika vagy dörzsfelülettel ellátott “baba fogkefe” is.

A 10-12 hónapos baba kezébe már adható gyermek fogkefe, amit többnyire csak játékra, rágcsálásra használ ugyan, de egyúttal megismeri és megbarátkozik vele. Az első fogkefe legyen puha, jól megragadható, nagyon pici fejű. A fogkrém fluoridtartalmú gyermekfogkrém (500ppm) legyen. Kezdetben a fogkrémet nem szabad erőltetni, csak fokozatosan kell áttérni a használatára. Nem helyes, ha a kisgyermek élvezeti cikk gyanánt, korlátozás nélkül nyalogatja a fogkrémet.

 Újra húzható “baba fogkefe

   Gyermek fogkefék

Mennyi fogkrémet tegyünk a fogkefére?

Kétéves kor alatt igen kevés filmszerű réteg elegendő, elég csak “bemaszatolni” a kefemezőt. Kétéves kortól borsónyi mennyiséget kell a fogkefére nyomni, amely elegendő fogszuvasodás elleni hatóanyagot tartalmaz.

Hogyan kell a gyermek fogát mosni?

A rágófelszíneket a marokra fogott fogkefe előre hátra mozgatásával, a fogak külső felszínét- az összezárt fogsorokon- körkörös mozgással kell tisztítani. A művelet kiegészíthető egy lefelé, illetve felfelé irányuló mozgással, mindig az íny felől indulva. A belső felszínek tisztítása ugyanígy történik.

Ha sokáig cumizik a gyermekem milyen fogászati rendelleneségei lesznek?

Ideális esetben a kisbaba nem cumizik. A csecsemő természetes szopási szükségletét bőségesen kielégíti az etetéseknél. A jól szopó csecsemő ritkábban szopja az ujját vagy a cumit. Ha cumit kínálunk neki (amit talán jobb elkerülni!), kapjon célszerűen kialakított nyugtató cumit, mert így kisebb a fogazati rendellenesség kialakulásának veszélye a nyitott harapás. A nyitott harapás, fogszabályzóval kezelhető de a késői kezelés (18 év felett) évekbe is bele telik a harapás korrigálása.Hogyan tudom leszoktatni a cumiról?

  1. Lassan de biztosan: Csak úgy, mint bármilyen függőségtől (legyen az fizikai vagy pszichológiai) a biztonságot adó cumitól is elképzelhető, hogy egyszerűbb úgy megszabadulni, ha a fokozatosság elvét követjük.
  2. “Nagyfiú/Nagylány vagy“: Három éves kor körül az a módszer is működhet, hogy egyszerűen azt mondjuk a gyereknek, hogy már nagyfiú és csak a picibabáknak van szüksége cumira. Esetleg el is vihetjük a cumit egy kisbabás családtaghoz vagy ismerőshöz, ahol ő adhatja oda a babának (amit természetesen nem használ majd a pici baba vagy ha gyermekünk mégis ragaszkodik hozzá érdemes egy újat vásárolni).
  3. Cumitündér: Beszéljük meg előre a kicsivel, hogy éjszaka eljön a Cumitündér, aki el fogja vinni a cumiját olyan kisbabáknak, akiknek tényleg szüksége van még rá, helyette azonban hagy majd neki valami ajándékot.
  4. Cumifa: Az országban több helyen található cumifa (például a Nyíregyházi Állatparkban), ahova a gyerekek felakaszthatják a cumijukat. Mondjuk neki, hogy a mókusoknak és a madaraknak nagyobb szükségük van a cumira, így biztosan nagyobb örömmel válnak meg tőle. (További infó a hivatalos cumifákról Magyarországon: cumifa.hu)

Amit ne tegyünk

Ne vegyük el a cumit egyik pillanatról a másikra, minden bejelentés nélkül. Gondoljunk bele, hogy milyen érzés lehet egy számunkra nagyon fontos dologtól ilyen módon megválni. Valószínűleg mi sem örülnénk neki. Nem beszélve arról a tényről, hogy valójában mi szoktattuk rá. Ezért tényleg jó előre készítsük fel a kicsit, beszélgessünk róla, meséljünk neki, így sokkal könnyebb lesz a leszokás.

Szintén nem jó módszer a cumi bekenése csípős, rossz ízű dolgokkal (pirospaprika, körömrágás elleni szer stb.), és azt sem javasoljuk, hogy a cumi hegyéből minden nap levágjunk egy kicsit. Ez utóbbi veszélyes is lehet, hiszen kis darabok válhatnak le a cumiról, amit félrenyelhet a gyerek.

Mit tegyek ha a gyermekem fogbalesetet szenved?

Fogorvoshoz kell vinni a kicsit. Különösen totyogó korban előfordulhat, hogy a gyermek foga letörik, vagy benyomódik, eltűnik a fogmederben, vagy éppenséggel kirepül a helyéről. A benyomódott fogak általában maguktól újra előtörnek.

Amire FONTOS odafigyelni és sokan nem tudják!

Gyermekünk steril szájjal születik, nagyon sok anyuka megteszi azt ha esetleg leesik a cumi a földre, lenyalja a cumit (gondolván “az én szám tisztább”) majd a gyermeke szájába vissza nyomja. Ezzel az anyuka beviszi a saját szájflóráját a gyermekének szájába.  A lenyalt kanál és annak a kanálnak, az újra odaadása a gyermeknek is ugyanez az eset.  Szájunk, testünk “legpiszkosabb” testrésze, ott található a legtöbb baktérium. Jobb,  ha gyermekünknek kialakul a saját szájflórája még akkor is ha néha homokot eszik, vagy esetleg a földet nyalogatja.

 

Szerzőnk: B. Anna, Klinikai fogászati higiénikus