Fertőtlenítés 1×1: ezeket tisztítsd gyakrabban a lakásban

Ezekben a járványos időkben különös hangsúlyt kapott a lakás tisztán tartása, szükség esetén a fertőtlenítés. De vannak olyan tárgyaink, amelyeket normál esetben is gyakrabban kellene tisztítanunk annál, amit alapesetben megszoktunk.

A konyhában: ahol étellel dolgozol, ott elkel a fertőtlenítés

Könnyű belátni, hogy ott, ahol étel készül, ahol zöldségekkel, nyers hússal dolgozunk, könnyedén felhalmozódhatnak a kórokozók. Ugyanakkor, épp azért, mert itt készül az ételünk, itt a legszükségesebb a fertőtlenítés, hiszen aligha hiányzik bárkinek egy jó kis ételmérgezés. A nyilvánvaló helyeken kívül, mint a konyhapultok vagy a mosogató, érdemes külön figyelmet fordítanod az olyan rejtett, ám adott esetben különösen koszos területekre, mint a mosogatószivacs, a konyhaszekrény kilincsei, a tűzhely gombjai, az evőeszköztartó fiók, vagy a kávéfőző belseje. A kilincseket, gombokat nem árt legalább kétnaponta áttörölni egy fertőtlenítő kendővel, hetente pedig szappanos vízzel is lemosni. A mosogatószivacsot hetente érdemes a mikróba tenni pár percre, és persze rendszeresen, gyakran cserélni. A kávéfőző belsejét pár hetente szabadítsd meg a vízkőtől és a lerakódásoktól. Az evőeszközös fiókot is jó, ha legalább két-három hetente egyszer kiveszed és elmosogatod.

A nappaliban: figyelj az elektronikára

Az ajtókilincsek és kapcsolók mellett a legszennyezettebb tárgyak az elektronikai eszközök: a távirányítók, a számítógép billentyűzete és az egér, valamint a mobil telefonok, és a fej- és fülhallgatók. Ezeket naponta érdemes áttörölni fertőtlenítő törlőkendővel. A textilek is gyűjtik a szennyeződéseket: a szőnyegre egyszer-egyszer rálépünk akár cipővel is (néha mindenki beszalad az ottfelejtett kulcsért, telefonért), a kanapé huzatára ráül a házikedvenc, vagy megfogjuk koszos kézzel. Ezeket néhány hetente mindenképpen érdemes alaposan kitisztítani.

A fürdőszobában: nem a vécé a legkoszosabb!

A vécé, a mosdókagyló és a fürdőkád napi tisztítása mellett érdemes külön figyelmet fordítani az olyan apróságokra, mint a mosdó csapjának gombjai, vagy a fogkefetartó. Ezeket akár naponta-kétnaponta sem túlzás lemosni, fertőtlenítő kendővel áttörölni vagy elmosogatni. A vécé melletti falra is figyelj, ezt is naponta-kétnaponta kell fertőtlenítő kendővel letörölni – amikor ugyanis lehúzod a vécét, apró cseppekben száll minden, amit nem szeretnél a falon látni. Ha a vécé egy helyiségben van a fürdőszobával, különösen figyelj rá, hogy csak akkor húzd le a vécét, ha már lehajtottad a fedelét. A fogkeféket pedig tartsd zárható fürdőszobaszekrényben, és rendszeresen, legfeljebb 3-4 hetente cseréld. A törölközőket és a fürdőszobaszőnyeget hetente mosd magas hőfokon. A szennyesládát is mosd át alaposan legalább havonta egyszer-kétszer. A mosógépet is futtasd át legalább havonta egyszer fertőtlenítő hatású mosógéptisztító szerrel.

A hálószobában: cseréld rendszeresen az ágyneműt

A kapcsolók és kilincsek rendszeres fertőtlenítése mellett itt a legfontosabb az ágynemű cseréje, körülbelül hetente. A matracokat is érdemes legalább havonta egyszer rendesen átszellőztetni, és kitenni a napra. Emellett az éjjeliszekrény kilincse, és az olvasólámpa kapcsolója rejthet még baktériumokat, így nem árt őket rendszeresen, legalább pár naponta fertőtlenítővel áttörölni.

Amit magaddal hurcolsz: a táskádra is ráfér a fertőtlenítés

Érdemes mindazt rendszeresen átmosnod, amit nap, mint nap magaddal hurcolsz, és esetleg koszos kézzel is megfogsz – nem is gondolnád, mennyire rájuk fér a fertőtlenítés. A női táskáknak nem csak a belseje rejt mindenfélét, hanem a vállpántja és az alja is – gondolj bele, néha a földre is leteszed a táskád, és a tömegközlekedésen is fogdosod. Ezeket legalább hetente töröld át fertőtlenítő kendővel. A sporttáskák se ússzák meg a fertőtlenítést, és ugyanígy töröld át néha fertőtlenítővel a pénztárcádat és a kulcscsomódat is.

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője

Fotók: freepik.com