Fedezzétek fel a világot! – különleges ismeretterjesztő könyvek

A gyerekeknek rengeteg kérdésük van. Fontosnak tartjuk, hogy válaszoljunk nekik ezekre, hiszen ezzel tanulnak, így ismerik meg a világot. Néha úgy érezhetjük, hogy tesztelnek bennünket és nem „átallanak” egy kérdést akár 100-szor is feltenni. De közben figyelnek, észreveszik, ha nem ugyanazt válaszoljuk. Néha-néha kaphatunk olyan kérdéseket, amik lehetséges, hogy túlmutatnak a tudásunkon, vagy egy témában olyan mélyen beleásná magát a gyermekünk, hogy épp hogy kilátszik belőle. Ilyenkor nagy segítség lehet a gyerekeknek – és a szülőknek egyaránt – néhány jó kis ismeretterjesztő könyv. Ezekből szemezgettünk mos , a teljesség igénye nélkül.

Az első kupac, amit megmutatnánk Nektek, az a Centrál Kiadó gondozásában megjelent sorozat, ami több korosztály kíváncsiságát elégíti ki a legkisebbektől az egész nagyokig.

Nézd meg milyen egy farm

Az apró felfedezők rengeteg háziállatokkal, kerttel és farmmal kapcsolatos kérdésekre kapnak egyszerű, lényegre törő választ ebben a könyvben. Mivel táplálkoznak a tyúkok és hol alszanak? Honnan jön a tej? Mire van szüksége a magoknak, hogy növények legyen? Mi mindenre lehet használni a traktort? Milyen különböző típusú élelem termelhető egy kertben/farmon? És arra is rácsodálkozhatunk, hogy mennyi féle finomság készíthető a farmon megtermelt dolgokból.

Szuper kis könyvecske. Nagy kinyitható ablakokkal, amit az apró kezecskékkel is könnyen fel lehet fedezni. Gyönyörű, szerethető illusztrációkkal. A sorozatból megtudhatjátok azt is, hogy hol laknak az állatok, mi történik éjszaka, illetve megnézhetitek az állatkertet is.

0-3 éves gyerekeknek ajánljuk

Kukucskálj bele! Milyen a tested?

Mindenkinek eljön az idő, amikor nagyon, nagyon elkezdi érdekelni, hogy pontosan hogyan is működik az emberi test. Milyen hosszú utat tesz meg az ennivaló a testünkben? Mitől maradunk életben? Mire valóak a csontok és az izmok? Mire is használjuk pontosan az agyunkat? Hogyan működnek az érzékszervek? Hogyan nő a test és mi történik, ha megsérülünk?

Nagyon informatív könyv, rengeteg kinyitható füllel, amelyek alatt még továbbiakat találunk. Bizony, nem elírás vagy nagyzolás „több rétegű” füleket találtok ebben a könyvben.  Garantáltan leköti majd a leg információ éhesebb nagy óvodás gyerkőcöt is.

Ez a sorozat is több témát dolgoz fel ennek a korosztálynak, mint például:  Milyen a világ, Járművek, Hogyan látunk (hogyan működnek az érzékszervek), Hogyan születik a kisbaba, Hogyan nőnek a virágok, vagy Mitől esik az eső.

4-8 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Kukkants bele! Kérdések és válaszok az időről

Az idő relatív. Elég nehéz megérteni, de talán még nehezebb elmagyarázni az idővel kapcsolatban felmerülő kérdéseket. Nagy segítségünkre lehet ez a könyv, ha belekezdünk a magyarázatba.

A könyvben több mint 60 kinyitható fület találunk. Minden fülön egy-egy kérdést találunk, kinyitva pedig természetesen a választ!  Ezekkel a kérdés-válaszokkal könnyen el tudjuk magyarázni a gyerekeknek, hogy: Mikor van vége egy napnak és mikor kezdődik a következő? Illetve: Hogy miért nem ugyanannyi az idő az egyes országokban? Mi micsoda egy órán? Vajon mit csináltak az emberek mikor még nem volt órájuk? Milyen hosszú ideig  tartanak egyes tevékenységek? Ilyen és ehhez hasonló megannyi érdekességet találtok benne.

Ez a nagyobbaknak szóló sorozat is tartalmaz számtalan izgalmas kötetet. Sok féle dologba kukkanthattok bele például: Hogy működik, Mindenféle ismeretek, Időjárás és éghajlat, Mi történik a szeméttel és akár a Föld alá is betekintést nyerhettek.

4-8 éves gyerekeknek ajánljuk

 

A másik kupacot  a HVG Könyvek – Diák Könyvtár sorozatából válogattuk Nektek, amelyek inkább a nagyobb, 10-15 éves korosztálynak lesznek érdekesek.

Ezt nem hiszem el! Hihetetlen és látványos összehasonlítások

Ez a gyönyörűen illusztrált könyv tele van szinte hihetetlen adatokkal, amiket szerencsére nem csak száraz valójukban tár az olvasó elé, hanem izgalmas összehasonlításokkal, irtó érdekes infografikákkal, könnyen értelmezhető grafikonokkal és ábrákkal. Nehéz is róla írni, mert ez egy tipikusan olyan könyv, amit látni kell. Látványos fotók, rengeteg adat. A legizgalmasabb enciklopédia, amit valaha a kezünkben tartottunk – nem véletlen, hogy már a második rész is megtalálható a könyvesboltok polcain.

Meglepő, de igaz! – Vad és varázslatos világunk

Ebben a könyvben rengeteg csodálatos helyet, furcsa tájakat, igazán különös állatokat, szép és egyedi növényeket gyűjtöttek össze. Fantasztikus képekkel és éppen annyi szöveggel, ami kielégíti a kíváncsiságunkat.

Talán a címe miatt nem lesz olyan meglepő a kijelentés, de tényleg hihetetlen dolgokkal van tele a könyv. Teljesen megdöbbentő, hogy ezek a helyek és élőlények nem a képzelet szüleményei, hanem megtalálhatóak a Földön.

Mi az igazság? – Meglepő tények, megdöbbentő tévhitek

Rengeteg városi legenda kering a világunkról. De vajon igaz mind? Vagy az igazán hihetetlen történetek csak az emberi nagyzolás szülöttei? Vajon tényleg a T-Rex volt a legnagyobb dinoszaurusz? És a spenóttól tényleg erősebbek leszünk? Ki tudja…

A könyv sok köztudatban terjengő tévhitről rántja le a leplet, viszont teljeséggel hihetetlen tényeket erősít meg. Nem hiányozhat egy kis tudós polcáról sem. De a kvíz játékosok szerelmesei is nagy haszonnal forgathatják majd.

Fedezd fel a környezeted! – Élménygyűjtő album

A végére a sok különleges könyv után, jöjjön egy  igazán rendhagyó darab. Mert ha igazán nyitottak és kíváncsiak vagytok, és nem riadtok vissza egy kis kutató munkától, akkor Ti is szerzői lehettek a könyvnek. Bizony, ez igazából egy album, amibe beilleszthetitek az összegyűjtött madártollakat, tanulmányozás után összegyűjthetitek a természet színeit és formáit. A megszerzett kincseket ragasszátok be a megfelelő helyekre és mire a végére értek a könyv szinte életre kell, ti pedig igazi természet kutatókká váltok.

8-12 gyerekeknek ajánljuk

 

Szerző: Fejős Panni