Esős időben sem unatkozunk!

A szabadban lenni remek dolog, de mit csinálunk, ha az időjárás nem teszi ezt lehetővé? Esős időben sem kell a tévé előtt ülni, rengeteg program létezik, ami a gyerekeknek és a felnőtteknek is élvezetes.Vannak olyan elszánt és sportos családok, akiknek az esős idő sem jelent akadályt, ha szabadtéri programot akarnak szervezni. A legtöbben azonban ennél jobban tartunk az esőtől, és ha zuhog, inkább fedett helyre megyünk. Ám nem kell, hogy esős időben az egész család a tévé elé meneküljön. Bár az sem elvetendő program, ha családi mozi-délutánt szervezünk, és együtt nézzük a gondosan kiválasztott kedvenceket, vannak ennél izgalmasabb ötleteink is.

Esős időben is mozgás: várnak a sportos játszóhelyek!

Kisebb gyerekekkel magától értetődő választás egy játszóház, de annak sem kell lustálkodnia, aki már kinőtt ezekből. Országszerte egyre több a trambulinpark, a lézerharcos pálya, a falmászó-klub. Innen csak leizzadva jöhetünk ki – mindannyian persze, mert a szülőknek sem kell feltétlenül a pálya szélén álldogálniuk!

Nézzünk be a hegyek mélyébe!

Az ország minden táján vannak látogatható barlangok, amelyeket esős időben is felkereshetünk. Meleg ruhát azért érdemes magunkkal vinni, hiszen a hegyek mélyében általában hideg van, az esőtől azonban védve vagyunk. Egyes barlangok levegője kifejezetten jót tesz a légúti betegségekkel küzdőknek, a cseppkőbarlangok cseppkőalakzatait pedig különösen izgalmas megfigyelni. Csak arra kell vigyázni, hogy a kijelölt ösvényekről ne térjünk le, és lehetőleg a cipőnk se legyen csúszós talpú.

Programok a fejnek és a léleknek

Esős időben a testmozgás helyett a szellemünket is táplálhatjuk. Várnak a múzeumok, a kiállítások, az interaktív, tudományos játszóházak és gyerekprogramok. Így a gyerek azt is hamar megszokja, hogy a múzeum nem az iskolai kirándulások kötelező, ám unalmas programpontja, hanem élvezetes, jó szórakozás. Érdemes megnézni a kiválasztott múzeumok honlapjait, mert a legtöbb intézményben vannak ingyenes, családi napok, amikor még a belépődíjjal sem kell számolni. Ha pedig még nyugodtabb elfoglaltságra vágyunk, keressük fel a helyi gyermekkönyvtárat, és böngésszünk a könyvek között.

Kempingezzünk a nappaliban!

Sátrat építeni, vagy a pikniktakarót leteríteni nem csak a kertben vagy parkban lehet. Esős időben a nappaliban is készülhet bunker vagy sátor, itt is ehetünk szendvicset, salátát szalvétából, dobozból, mint egy igazi pikniken. Nincs az a gyerek, akinek ellenére volna a bunkerépítés!

Legyen fordított nap!

Miért ne rendezhetnénk reggel pizsamapartit, szólhatna ekkor az esti mese, vagy mászkálhatnánk délelőtt pizsamában? Vacsorára pedig szépen elfogyasztjuk a szokásos reggeli szendvicsünket. Ha már az esős időben az időjárás a feje tetejére állt, álljon a feje tetejére a nap is!

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője

Forrás: Freepik.com

MEGOSZTÁS