Enyhítsük az allergia tüneteit!

Az allergia sajnos egyre inkább népbetegségnek számít. Mindenképp érdemes vele orvoshoz fordulni, de a szénanáthás tüneteket természetes, otthoni módszerekkel is enyhíthetjük.

Egyre többen szenvedik meg, hogy az immunrendszerük túlzott erővel reagál bizonyos anyagokra. Sokaknak a parlagfű-virágzás augusztus-szeptemberi ideje jelent nehézséget, de akik többféle pollenre vagy a háziporra allergiásak, akár egész évben küzdhetnek a szénanáthával és az allergia más tüneteivel.

Az orvost nem érdemes kihagyni!

Bár a kellemetlen tüneteket, az orrfolyást, a szemviszketést vény nélkül kapható szerekkel is enyhíthetjük, mégis érdemes az allergiával orvoshoz fordulni. Egyrészt jó tudni, hogy pontosan mi váltja ki a tüneteinket, másrészt pedig azért, mert a kezeletlen allergia akár asztmává is súlyosbodhat, ezt semmiképp nem érdemes megvárni. Mindenképp tartsuk be az orvos utasításait, és szedjük az általa felírt gyógyszert. Emellett viszont alkalmazhatjuk a hatékony, természetes szereket is, hogy az allergiás tünetek minél kevésbé keserítsék meg a napjainkat.

Tartsuk távol az allergéneket!

Először is, érdemes gondoskodni róla, hogy minél kevesebb pollen jusson közel a légutainkhoz. A szellőztetést lehetőleg kora reggelre vagy estére időzítsük, és ha a szabad levegőn sportolunk, akkor ezt is ilyenkor tegyük. A virágzás legdurvább napjaiban nyugodtan vegyük fel a koronavírus-járvány ellen már bevált maszkot, ez is segít a pollenek távol tartásában. Hazaérve öltözzünk át, és a kézmosás mellett az arcunkat is mossuk meg. Mossunk gyakran hajat, és cseréljük pár naponta az ágyneműnket, hogy ne tapadhasson meg rajta túl sok a pollenekből.

Szelíd módszerekkel az allergia ellen

Egyes tanulmányok szerint a bélflóra egyensúlyának helyreállítása az immunrendszer működését is egyensúlyba állíthatja. Így érdemes rendszeres fogyasztani a probiotikus élelmiszereket: savanyú káposztát és más fermentált élelmiszereket, kefirt, joghurtot. A szervezet megfelelő vitamin-ellátottsága is sokat segíthet. A hagymában, az almában, a brokkoliban, a karfiolban, a zöld teában és a citrusfélékben is megtalálható quercetin nevű antioxidáns a kutatások szerint gátolhatja az allergia kellemetlen tüneteit okozó hisztamin felszabadulását. A csalántea és az ananászban megtalálható bromelain enzim is hatásosnak bizonyult az allergia tünetei ellen, ám a kalciumról egyre-másra bizonyosodik be, hogy nincs hatással az allergiára.

Sóterápia otthon

Akik sokat nyaralnak a tengernél, tapasztalhatják, hogy a sós levegő jó hatással van az allergiásokra. A sóbarlangokban is megszűnnek az allergiás tünetek. Ennek nyomán alkották meg a különféle só-inhalátorokat, amelyek lényegében lehetővé teszik, hogy a saját kis sóbarlangunkat a zsebünkben magunkkal vigyük, amerre járunk. Az InHalo DSI orr- és száj-inhalátorai parajdi só tartalmukkal megnyugtatják a nyálkahártyákat, így enyhítik a fokozott váladékképződéssel járó tüneteket és a köhögést.

Az InHalo DSI száraz só inhalátort ketten is leteszteltük a családban: bár a parlagfű-szezon még épp csak indulóban van, annyit a kisfiammal együtt máris sikerült megállapítanunk, hogy az augusztus végi, szeptember eleji, pollenekben gazdag napokon ezek az apró inhalátorok állandó lakói lesznek a táskánknak. Az orr-inhalátor száraz só tartalmával tisztítja a légutakat, és csökkenti az orrdugulást. A hozzáadott menta illóolaj – bár az inhalátort az aromapálcika nélkül is használhatjuk – tovább fokozza a hatást, és azonnal csökken a tüsszögési inger is. A szájon át használható inhalátor pedig érezhetően azonnal könnyedebb légzést biztosít. Pár perc használat után valóban úgy éreztem magam, mintha egy sóbarlangban jártam volna. Naponta egyszer-kétszer néhány percig kell őket használni, hogy a légutaink számára biztosítsuk a sóbarlang jó hatását – azt hiszem, ha valóban elérkezik majd a parlagfű-virágzás csúcsideje, nálam minden nap használatban lesz.

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője

Fotók: freepik.com és Inhalo DSI