Elsősegély-készlet nyaralás idejére: mi kerüljön a csomagba?

A legjobb persze az, ha az elsősegély-készletnek elő sem kell kerülnie a bőröndből. Ennek ellenére nem árt felkészülten érkezni a nyaralásra, hiszen tudjuk, sajnos bármikor történhet kisebb-nagyobb sérülés, vagy jöhet valamilyen gyors lefolyású betegség. Ha viszont ilyenkor tudunk mihez nyúlni, nem kell kétségbeesetten keresgélni a legközelebbi gyógyszertárat, és a kellemetlenség sem tudja elrontani az utazásunkat. Lássuk, minek találjunk helyet az elsősegély-készletben!

Mielőtt összeállítanád a csomagot, az általánosnak tekinthető problémák mellett érdemes azt is végiggondolni, milyen speciális problémákra számíthatsz az úti célotokon: vajon a darázs vagy a medúza csípése a gyakoribb, esetleg olyan egzotikusabb vidékre készültök, ahol az európai turistákon gyakran vesz erőt valamilyen gyomorfertőzés? Jó, ha ezekre is felkészülsz.

Az elsősegély-készletnek természetesen alapvető részét képezik a családtagok meglevő betegségeinek kezelésére szolgáló gyógyszerek is. Az asztmás beteg például ne felejtse itthon a rendszeresen szedett gyógyszereit, sem pedig a rohamoldó szerét. Az erősebb gyógyszerek receptjének másolatát mindig tartsd magadnál, nehogy a határon, repülőtéren félreértés legyen a dologból. Különösen érvényes ez akkor, ha a gyógyszeredet injekciós formában kell beadnod.

Természetesen az általános, szinte bárhol, bármikor előforduló betegségekre adott szerek sem maradhatnak ki a dobozból. A betegtájékoztatót semelyik gyógyszernél ne spórold ki a csomagból, mert amikor hirtelen kell döntened, nagyon fontos, hogy tudd, mennyit is kell bevenned egy adott szerből.

Ami mindenképp legyen benne az elsősegély-készletben:

  • A kisebb baleseti sérülések ellátásához legyen kéznél kötszer, sebtapasz, gézlap vagy -pólya, és valamilyen sebfertőtlenítő oldat, és olló. Ezek mindig olyan helyen legyenek, ahonnan pillanatok alatt elő tudjuk kapni, ha baj van, például valamelyik gyerek felsértette a térdét. Az autó elsősegély-készletét sem célszerű a csomagtartó legalján, eldugva tárolni.
  • Ha gyerekkel utazunk, akkor szinte kötelező a kisebb, banális betegségekre felkészülni. Láz- és fájdalomcsillapító például tabletta és szirup, pici gyerekek esetén, illetve, ha tudjuk hűtve tárolni, akkor kúp formájában is legyen kéznél. Természetesen hőmérőt is mindig készítsünk be az elsősegély-készletbe. Jó ha valamilyen torokfájás elleni cukorka vagy spray, illetve köhögés elleni szer is van nálunk.
  • A gyomor betegségei is gyakoriak ilyenkor, különösen, ha valami olyasmit eszünk, amihez otthon nem szoktunk hozzá. Hasmenés vagy székrekedés kezelésére szolgáló készítmény, valamint B6-vitamin a hányás enyhítésére, illetve valamilyen görcsoldó mindig legyen nálunk. Az ilyen jellegű betegségek kezelésére jól jön a rehidratációs por vagy folyadék, illetve a bélflórát helyreállító készítmény is. Jó, ha van nálad valamilyen allergiás tünetek elleni gyógyszer, illetve a hirtelen fellépő szemgyulladások kezelésére alkalmas szemcsepp.
  • Emellett az elsősegély-készlet kötelező része még a rovarriasztó, a rovarcsípések és a leégés tüneteit enyhítő kenőcs vagy spray, illetve a kullancskiszedő csipesz, illetve a szemöldökcsipesz.
  • Akár a vízpartra, akár a hegyekbe utazik a család, az UVA- és UVB-sugarak ellen egyaránt védő naptejet sem szabad otthon hagyni. Bár nem kifejezetten az elsősegély-készlet része, a napszemüveg, és a sapka vagy szalmakalap se maradjon ki a csomagotokból.
  • A kézfertőtlenítő zselé vagy kendő is hasznos útitárs, a szemüvegesek pedig jó, ha betesznek egy tartalék szemüveget vagy kontaktlencsét.

 

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta by LifeTints életmódblog alapító-szerkesztője

 

Fotók: freepik.com