Egynapos kirándulási tippek a nyárra

Itt a nyár, elkezdődött a vakáció, a szülők pedig vakarják a fejüket, hogy mivel szórakoztassák a gyerekeket a szünidőben. Persze a legjobb ilyenkor a vidéki nagyszülőkhöz vagy táborba küldeni a csemetéket, illetve összecsomagolni a családot és lelépni egy-két hétre, de erre nincs mindenkinek lehetősége, na meg egyébként is, érdemes nyáron minél több, hasznosan együtt töltött időt összehozni a családdal. Egy kis strandolás, piknikezés, fagyizás bármikor jöhet, de vannak más lehetőségek is.

Én például imádtam a rövid hazai kiruccanásainkat és nem hiszem, hogy van olyan gyerek, aki ellenkezne ezzel. A szülőknek is hasznos: költség- és időkímélő, mégis élményt nyújt a kicsiknek és nagyoknak. Vegyél ki néhány hétköznapot a nyáron és csináljatok több, egynapos kirándulást, így minden hétre jut majd valamilyen élmény a gyereknek. Összeszedtünk néhány jó helyet határon innen és túl, ami (akár budapesti vagy, akár nem) nincs túl messze ahhoz, hogy ne lehetne megjárni oda-vissza egy nap alatt.

SZARVAS

Arborétum és Mini-Magyarország, Holtág

Szarvas a Történelmi Magyarország közepe, hangulatos település, ahol a 30 km hosszú holtág nem csak strandolásra alkalmas. A sétahajózás során megtekinthető a Történelmi Magyarország közepét jelképező emlékmű, a Bolza-család kastélya és a Víziszínház, de érdemes akár kenu túrára is elindulni, hiszen a Holt-Körös gazdag élővilága tényleg rabulejtő. Az Arborétum nem csak gyönyörű, hanem sok-sok kalandot kínál az egész család számára.Vannak szabadtéri játékok, a Titkok kertje logikai és ügyességi feladatokkal vár, a Papi Gróf Varázstanyája egy interaktív botanikai múzeum egy élő emuval, az Üvegházban pedig különleges ásványok, érdekes kaktuszok és egy teknős terrárium is található. A fő látványosság a Mini-Magyarország makettpark, ahol az ország legemblematikusabb építményeit lehet megtekinteni kicsiben.

KÁPOLNAPUSZTA

Bivalyrezervátum

Egész évben dagonyáznak a bivalyok a kis-balatoni rezervátumban! Kétségtelenül egyedi élményt nyújt Magyarország legnagyobb bivalycsordája, de mindamellett piknikezőhely, interaktív kiállítás és mesélő sétaút is várja az odalátogatókat. Túrázni is lehet, a kilátókról pedig szép látvány nyúlik a Balaton-felvidéki tájra.

ESZTERGOM

Bazilika, Mária-Valéria híd, Párkány

Esztergomba érdemes Budapestről hajóval utazni, hiszen már az is kalandot jelent a gyerekek számára, a Dunakanyar és Visegrád pedig a folyóról nézve gyönyörű látnivalót kínál. A városba érve egyértelműen a Bazilika viszi a prímet, a Kupolakilátóból csodálatos kilátás nyílik a környékre. A Duna Múzeum interaktív és érdekes programokkal várja a kicsiket, a belvárosban pedig érdemes sétálni egyet. Megéri átmenni a Mária-Valéria hídon a másik oldalra is, Párkány belvárosa szintén szép, ha pedig strandolni kíván a család, a városi fürdőben hullámmedence és csúszdapark is van.

HOLLÓKŐ

Ófalu, Újfalu, Holló Jankó játszótér, Hollókői Vár

Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A palóc ófalu falurezervátum több védett épületet foglal magába, de rengeteg érdekességgel is szolgál: van sajtház, helyi kalácsos, táncház, szövőházak, palóc játszóház és falu- illetve vármúzeum. Érdemes ellátogatni továbbá a Posta- és a Babamúzeumba is, de gyerekkel kihagyhatatlan a Holló Jankó játszótér is. Vannak túrautak is és természetesen az egyik fő látnivaló a hollókői vár, amely egy kiugró sziklaszakadék szélén áll.

PÉCS

Zsolnay negyed, Herkules műhely

Pécs önmagában élményt nyújt, a Zsolnay negyed pedig nem csak egy, hanem akár többnapos kirándulásokra elég programot kínál. Vannak múzeumok, kiállítások, planetárium, interaktív varázstér, varázsóra, kesztyű manufaktúra, bóbita múzeum, kézműves boltok utcája, a Herkules Műhelyben pedig lehetőséget találnak a gyermekes családok az érdekes és hasznos időtöltésre. Az unatkozás kizárt!

TATA

Öreg-tó, Tatai vár, Angolkert

Tata rengeteg látnivalót és strandolási lehetőséget kínál a festői szépségű Öreg-tó partján. A hangulatos óváros, a sétálóutca és a vár, illetve a kálvária mind-mind szép emléket kínál, a tó másik felén vannak viszont szabadstrandok is, ahol együtt pancsolhat a család. Kihagyhatatlan a Cseke-tó partján épített Angolpark a Kiskastéllyal és a török mecsettel. Tata egyik legnépszerűbb és legfontosabb nyári rendezvénye a júniusi Víz, Zene, Virág Fesztivál, ahol az egész család kultúráltan szórakozhat, hiszen minden generáció megtalálja a maga programját. Színes zenei programok, víziversenyek, virágkiállítás, játszóház, légibemutató, tüzijáték, kirakodóvásár – egyszóval egy igazi családi fesztivál.

VERESEGYHÁZ

Medvepark

A pest megyei Veresegyház leginkább a medveparkja miatt érdekes. Ez pedig elég indok arra, hogy együtt ellátogasson oda az egész család. A medveotthon valóban egy barátságos hely, ahol a szlogen szerint az ott lakó állatok is jól érzik magukat. De nem csak medvék, hanem farkasok, rénszarvasok, teknősök és mosómedvék is találhatók. Van még játszótér, Maci-kalandpark, állatsimogató, bemutatók és látványetetés, valamint például plüssmackó-kiállítás is. Valóban változatosak a programok: a marionett-bábu előadástól kezdve koncerteken át egészen az amerikai autós találkozóig minden színesíti az egész éves programot. Egy napot biztosan megér!

TABAJD

Mezítlábas park

Egy újabb különleges helyszín, szintén közel Budapesthez: a Mezítlábas park pontosan az, aminek hangzik. Nagyszerű nyári délutáni kirándulási lehetőség, ahol a patak menti ösvényen és dombokon mezítláb sétálhatunk végig a tematikus útvonalakon. 21 féle járó felületen szerezhetünk tapasztalatot a talpi érzékelésből: kövek, tőzeg, víz, tégla, fa és fűborítású talajon sétálhatunk egy kellemes félórás túrán. A sétány végén van játszótér, de vannak tűzrakóhelyek is, ahol piknikezni lehet. Tökéletes helyszín, ha valami másra vágysz!

BUDAPEST

Normafa

Egy ilyen listáról nem maradhat ki a Normafa. Afővárosiaknak jó öreg úticél, amikor nincs hová menni, mindig előhúzható helyszín. De bátran ajánljuk az ország más szegletében lakóknak is, hogy célzottan látogassanak el ide. Egésznapos túrázásra, sétálásra alkalmas helyszín, a János-hegyi kilátó babakocsival és kerékpárral is megközelíthető, de érdemes akár a Libegőtvagy a Gyermekvasutat igénybe venni.Az Erzsébet-kilátó valóban szép látványtnyújt, a Harang-völgyben pedig játszótér is található.

LUTZMANNSBURG

Sonnentherme

Bár a régió legcsaládbarátabb élményfürdője Ausztriában található, de a határtól csupán néhány kilométerre, így gyorsan megközelíthető. Érdemes rászánni egy napot (bár egy nap szinte biztosan kevés), hiszen a kisbabáktól, a gyerkőcökön át a kamaszokig mindenki megtalálja a maga szórakozását és garantáltan a felnőttek sem fognak unatkozni. Beltéri és kültéri programok illetve helyszínek, óriáscsúszdák, élménymedencék, hullám medencék, relax medencék, sportolási lehetőségek, babaszauna és babaúszás, alvószobák, élmény- és játszópark, szauna és gőzfürdő vagy éppen masszázs várja az odalátogatókat, és amíg a szülők a maguk programjait élvezik, az animátor csapat  – Sunny Bunnyval közösen –  elszórakoztatja  a kicsiket. Így mindenki valóban kipihenten és élményekben gazdag nap után térhet haza.

 

Szerzőnk: Ficza János

 

MEGOSZTÁS